Connect with us

Aktuality

Spomienka na Adama Trajana

Published

on

Reklama

Autora oslavnej básne o uzdravujúcich piešťanských prameňoch Saluberrimae Pistinienses Thermae sme si pripomenuli počas druhej novembrovej nedele. Zomrel pred 360 rokmi.

[singlepic id=7201 w=320 h=240 float=left]Druhá novembrová nedeľa (14. 11. 2010) patrila spomienke na Adama Trajana. Piešťanskí evanjelici, ale aj ostatní obyvatelia mesta a hostia si pripomenuli 360. výročie úmrtia českého farára, ktorý je autorom oslavnej básne o tunajších liečivých prameňoch Saluberrimae Pistinienses Thermae.

Reklama

Dopoludnia odslúžili spomienkové služby Božie v evanjelickom kostole. Kázeň tu mal aj farár Českobratskej cirkvi evanjelickej v Benešove Tomáš Trusina. Počas popoludňajšieho kladenia vencov pri soche Adama Trajana v mestskom parku pán farár Trusina povedal: „Na Kolonádovom moste je nápis Vstaň a choď, ktorí sa týka [singlepic id=7192 w=320 h=240 float=left]predovšetkým fyzického zdravia, ale keď si prečítame evanjelium – tento výrok hovorí o uzdravení celého človeka. A ja vám i nám, na Slovensku i v Čechách, prajem takéto uzdravenie – oslobodenie v nádeji.“

Primátor Remo Cicutto vyzdvihol dôležitosť Trajanovej oslavnej básne: „Obsahuje množstvo dôležitých údajov o prírode, osídlení Piešťan i okolia a má nezanedbateľný význam v propagácií kúpeľov.“

Reklama

Na záver nedeľňajšej spomienky zazneli v evanjelickom kostole básne Adama Trajana a piesne v podaní speváckeho zboru Coro Laudamus.

Adam Trajan

[singlepic id=7195 w=320 h=240 float=right]Adam Trajan žil v období humanizmu, kedy si vzdelanci začali všímať liečivé účinky prírodných prameňov. Bol jedným z prvých, ktorý ich aj sám využíval. Svoje odborné poznatky potom dokonca umelecky stvárnil. Tento český evanjelicky farár musel svoj domov opustiť po bitke na Bielej hore. Dodnes nie sú známe podrobnosti z jeho života. Exilom sa mu stali blízke Drahovce. Niektoré zdroje uvádzajú, že tu konvertoval na katolícku vieru, iné hovoria, že bol správcom farnosti tunajších evanjelikov. Neskôr mal pôsobiť v Trenčíne. Zomrel v rorku 1650.

Básň Saluberrimae Pistinienses Thermae bola vydaná v roku 1642 a na jej význam ako prvý upozornil Matej Bel o sto rokov neskôr.

Po Adamovi Trajanovi je pomenované najväčšie piešťanské sídlisko, aj kúpeľný premeň. Názov jeho oslavnej básne zdobí priečelie Kolonádového mosta. V mestskom parku stojí socha Ladislava Polláka z roku 1948.

Autor: nc  Foto: nc a Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

[nggallery id=292]

Populárne články