Connect with us

Kultúra

Kto dostane tento rok ceny primátora Piešťan v oblasti kultúry? Rytmus už avizoval, že to bude Kontrafakt

Raper Rytmus pred pár dňami na Instagrame oznámil, že skupina Kontrafakt má dostať Cenu primátora Mesta Piešťany za Kultúrny počin roka 2023. Nominovaná bola za prezentáciu Piešťan v zahraničí, konkrétne koncertom vo vypredanej 02 aréne vlani v septembri v Prahe.

Published

on

Reklama

 

Samospráva zatiaľ konečné informácie o oceneniach nezverejnila.  Zverejnené sú však návrhy, ktoré prišli na úrad a rovnako hlasovanie komisie, ktorá odporúča návrhy ocenení primátorovi mesta.

Reklama

Podľa zápisnice komisia pre kultúru a cestovný ruch po prerokovaní žiadostí navrhuje udeliť Cenu primátora za rok 2023 viacerým ľuďom. Pri hlasovaní o kultúrnej osobnosti dostali rovnaký počet hlasov Drahomíra Moretová a Vladimír Krupa. Len o jeden hlas menej dostala Zuzana Kusovská.

Reklama

V kategórii Kultúrny počin roka získal Kontrafakt 6 hlasov členov komisie a skupina Slniečko sedem. Mimoriadna Cena primátora in memoriam za celoživotné dielo by mala smerovať in memoriam Jánovi Šintálovi píšucemu pod pseudonymom Andrej Štiavnický.

 

Nominácií bolo celkovo viac.  Na mestský úrad boli doručené 3 návrhy na ocenenie Kultúrny počin roka 2023, 7 návrhov na ocenenie Kultúrnej osobnosti roka 2023 a jeden návrh na mimoriadne ocenenie a dva návrhy na udelenie ocenenia in memoriam.

Doručené návrhy podľa sumarizácie pre rokovanie komisie:

1. BARBORA PIOVARČIOVÁ Kultúrny počin roka 2023 (návrh poslal p. Rasťo Piovarči)

Za tvorbu podcastov Rozhovory z Piešťan, ktoré mapujú aktívnych a zaujímavých ľudí, ktorí pôsobia v Piešťanoch alebo v okolí, prípadne sa sem presťahovali. Tieto podcasty sa nezameriavajú na známe a populárne mená, ale cez príbehy sa snažia zachytiť atmosféru a prácu ľudí v meste. Doteraz bolo vytvorených 27 rozhovorov, bez nároku na odmenu.

2. ING. ZITA BRUNCKOVÁ Kultúrna osobnosť roka 2023 (návrh podal p. Radovan Krivoklatský)

Za dlhoročnú organizáciu podujatia Krojovaný Anna bál, kde aj vďaka nej prišlo za 14 rokov množstvo účinkujúcich nielen zo Slovenska ale aj zo zahraničia. Pomohla tak šíreniu ľudových tradícií a prezentácie toho najväčšieho dedičstva, ktoré tu máme – naše kroje.

3. MGR. DRAHOMÍRA MORETOVÁ Kultúrna osobnosť roka 2023 (návrh podala p. Viera Vráblová)

Za celoživotnú prácu v oblasti kultúry.

4. MGR. DRAHOMÍRA MORETOVÁ Kultúrna osobnosť roka 2023 (návrh podala p. Dáša Libiaková)

Za celoživotnú prácu v oblasti kultúry. Bola redaktorkou viacerých miestnych a regionálnych médií, podieľala sa na organizovaní a spolupráci pri viacerých významných prezentáciách mesta a regiónu. Napr. návšteva generálneho tajomníka OSN, generálneho tajomníka OECD, stretnutie prezidentov V4, slávnostný koncert pre účastníkov Kongresu miestnej a regionálnej samosprávy Rady Európy za účasti desiatok premiérov európskych krajín, stretnutie predsedov parlamentov krajín EU, stretnutie ministrov obrany V4. Pripravila niekoľko projektov aj s využitím grantov EU, podieľala sa na ich realizácií (Socha piešťanských parkov 2005, OLKS, Piešťanský festival, Festival Jazzové Piešťany a iné. Moderovala niekoľko medzinárodných podujatí, je autorkou viacerých publikácií a propagačných materiálov o Piešťanoch. Organizovala oslavy 900. a 910. výročia Piešťan, pripravila niekoľko výstav, vytvorila reprezentačné kalendáre, spracovala databázu osobností Piešťan. Dodnes sa každoročne realizuje jej projekt vlajkovej výzdoby Piešťan „Leto v Piešťanoch“. Je autorkou a realizátorkou myšlienky elektronizácie kroniky Piešťan.

5. PhDr. VLADIMÍR KRUPA Kultúrna osobnosť roka 2023 (návrh podala p. Viera Oršinová)

V roku 2023 bolo 30 rokov, čo sa p. PhDr. Krupa stal riaditeľom BMIW a túto inštitúciu vedie nepretržite. Návrh na túto cenu je jedinečnou príležitosťou oceniť jeho neúnavnú, dlhoročnú profesionálnu a v skutočnosti celoživotnú prácu. Dokázal povzniesť múzeum na kultúrnu inštitúciu, ktorá má pre mesto Piešťany skutočne nepostrádateľný kultúrny a spoločenský význam. Vzorná starostlivosť o budovanie a modernizáciu expozícií múzea (hlavná expozícia v Kursalone, Vila Liska, Pamätná izba básnika Ivana Kraska), získavanie muzeálnych zbierok, organizovanie mnohých vzdelávacích a kultúrnych aktivít pre odbornú ale i širokú verejnosť, bohatá publikačná činnosť výrazne prispeli ku kultúrnemu rozvoju Piešťan.

6. PhDr. VLADIMÍR KRUPA Kultúrna osobnosť roka 2023 (návrh podal kolektív pracovníkov BMIW)

Za celoživotnú prácu v oblasti kultúry. Ako riaditeľ múzea (BMIW) pracuje nepretržite 30 rokov. V roku 2024 o.i. oslávi významné životné jubileum 60 rokov.

7. ZUZANA KUSOVSKÁ Kultúrna osobnosť roka 2023 (návrh podala p. Mgr. Drahomíra Moretová)

Pani Kusovská pracuje v Mestskej knižnici mesta Piešťany od roku 1973 – hneď po absolvovaní knihovníckej školy. Je to jej jediná celoživotné zamestnanie. Za toto obdobie zažila troch riaditeľov, absolvovala sťahovanie do súčasných priestorov, ale aj viaceré obnovy a rekonštrukcie oddelení. Bez problémov zvládla aj digitalizáciu knižničného fondu. Pravidelne zaškoľuje nových knihovníkov knižnice. Popri práci s knihami patrila v minulosti k aktívnym hádzanárkam Tesly Piešťany. Ocenenie je navrhnuté za 50 odpracovaných rokov v mestskej knižnici.

8. Hudobná skupina KONTRAFAKT Kultúrny počin roka 2023 (návrh podala p. Mgr. Drahomíra Moretová)

23. septembra 2023 – vo vypredanej pražskej O2 Aréne (pred takmer 20 000 publikom) sa uskutočnil koncert legendárneho slovenského – piešťanského tria Kontrafakt v zložení: Rythmus (Patrik Vrbovský), Ego (JUDr. Michal Straka) a Anys (MUDr. Ondrej Beňačka, PhD., MBA) Ocenenie je navrhnuté za propagáciu Piešťan v zahraničí.

9. Hudobná skupina SLNIEČKO alebo PUNTO & RYBACIE HLAVY mimoriadna cena (návrh podala p. Mgr. Drahomíra Moretová)

V roku 2023 skupina oslávila 40. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sa uskutočnil aj slávnostný koncert a krst nového albumu Majte nás radi.

10. JÁN ŠINTÁL známy pod pseudonymom ANDREJ ŠTIAVNICKÝ Cena primátora in memoriam za celoživotné dielo (návrh podala p. Mgr. Drahomíra Moretová)

Populárny slovenský spisovateľ, autor série publikácií o Alžbete Báthory, Čachtickom hrade, Alžbetiných potomkoch ale aj o uhorských panovníkoch 16. a 17. storočia. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení. Žil a tvoril v Piešťanoch.

11. Hudobná skupina SLNIEČKO alebo PUNTO & RYBACIE HLAVY Kultúrny počin roka 2023 (návrh podala p. Dáša Libiaková)

Za koncert pri príležitosti 40. výročia vzniku obľúbenej piešťanskej kapely. Ako jedna z mála hudobných skupín vypredala Prírodné kino a má veľké množstvo fanúšikov aj mimo Piešťan.

12. PETR VEVERKA Kultúrna osobnosť roka 2023 (návrh podal p. Ing. Stanislav Polonský)

Za aktivitu, angažovanosť, húževnatosť a vytrvalosť v kultúrnej oblasti. Svojimi počinmi p. Veverka významne prispieva nielen k rozvoju piešťanskej kultúry a jej dobrého mena doma, ale aj k reprezentácií mesta v zahraničí. Pripravil množstvo kultúrnych podujatí, aj v spolupráci s inými organizáciami, či o.z., je členom Coro Laudamus, ktorý reprezentuje mesto Piešťany na Slovensku i v zahraničí, je spoluzakladateľom a členom výkonného výboru OZ Piešťanská rozvojová iniciatíva, bol iniciátorom vzniku medzinárodného festivalu mládežníckych dychových orchestrov Dychfest Piešťany, bol iniciátorom obnovy fontány pred kinom Fontána a fontány pred hotelom Slovan. S podporou Mesta Piešťany a partnerov pripravil v rokoch 2022, 2023 a 2024 prednášky PhDr. Krupu (riaditeľa BMIW) o Histórii a premenách hotela Slovan a fontány pred hotelom Slovan. Podáva námety na zveľaďovanie Piešťan a priebežne ich rieši.

13. ROMAN KRAJČO Cena primátora in memoriam (návrh podal p. Kamil Vavrinec, Dis. art.)

Návrh na ocenenie in memoriam príležitosti výročia pri 80. založenia Základnej umeleckej školy v Piešťanoch. Za úspešnú dlhoročnú (35 rokov) celoživotnú pedagogickú a mimoškolskú činnosť, vyhľadávanie, prípravu, podporu a usmerňovanie mladých talentov.

Podľa štatútu je ocenenie spojené s odmenou 350 eur. Definitívu ocenených spoznáme na slávnostnom odovzdávaní cien primátora 16. mája 2024 v piešťanskom Kine Fontána.

-red- Zdroj: Mesto Piešťany Foto: FB Rytmus

Populárne články