Connect with us

Šport

Cyklistické preteky Okolo Slovenska si Piešťanci užijú dva dni

Tohtoročná edícia pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční už na konci júna a v nových mestách. Bude sa konať od 26. do 30. júna a opäť pritiahne na slovenské cesty jazdcov z najvyššej ligy. V Piešťanoch odštartujú pretekári do tretej etapy, predtým však cez kúpeľné mesto pôjdu aj v rámci druhej etapy a absolvujú tu rýchlostnú prémiu.

Published

on

Reklama

„Po edíciách z východu na západ a západu na východ našej krajiny ponúkne 68. ročník pretekov Okolo Slovenska malebné zákutia od nížiny dunajských vôd až do majestátnych Tatier. Oproti minulým rokom i v zmenenom termíne na konci júna, keďže olympijské hry posunuli kalendár mnohých iných podujatí, vrátane majstrovstiev sveta a Európy,“ uviedli organizátori. Tí vnímajú dvojdňovú kolíziu s Tour de France ako príležitosť na vyššiu sledovanosť doma i vo svete.

Celkovo je na programe 710,5 kilometrov s 19 horskými a 8 rýchlostnými prémiami. Karty celkového poradia rozdá na úvod tímová časovka, ktorá je na programe pretekov po piaty krát v ich histórii. Ďalšie štyri dni sa už diváci môžu tešiť na etapové súboje od klasikárskych profilov druhého a tretieho dňa až po náročné horské etapy na záver.

Reklama

Okolo Slovenska má zarezervovaný vysielací čas aj na Eurosporte. „Veríme, že i tento rok sa cez priamy prenos podarí sprostredkovať krásy našej krajiny k 144 miliónom divákov sledujúcich športové podujatia cez túto TV stanicu,“ hovoria organizátori.

Účasť z kategórie WT tímov potvrdila trojica v zložení – Soudal Quick Step, Cofidis a Jayco AIUla. Tento počet dopĺňa sedmička profesionálnych kontinentálnych tímov – Lotto Dstny, Caja Rural-Seguros, Polti Kometa, Corratec, Novo Nordisk, Bingoal WB a Q36,5. Štartovku uzavrie desiatka kontinentálnych celkov, vrátane dvoch slovenských. Okrem Dukly Banská Bystrica a Pierre Baguette Cycling sa predstaví development tím Arkéa – B&B Hôtels Continentale, dvojica českých celkov Elkov Kasper a ATT Investments, v ktorých zostavách figurujú i slovenské mená, slovinská Adria Mobil, VolkerWessels, Hrinkow Adwarics, Biesse Carrera a Ara Skip Capital. Popri dvadsiatke tímov príde na Slovensko i reprezentáciu Mexika.

Reklama

Po piaty krát sa do itineráru podujatia vracia tímová časovka. Štart a cieľ bude mať v Dunajskej Strede pri MOL Aréne a bude mať rovinatý charakter a dĺžkou 28,8 kilometra. Jej súčasťou bude i okruh cez Slovakiaring.

Po horúcom rovinatom a relatívne krátkom úvode bude 68. ročník pretekov Okolo Slovenska pokračovať etapou z Nitry do Hlohovca. Zhotoviteľ trate Stanislav Holec naplánoval cyklistom porciu 192 kilometrov a zvlnený terén cez myjavské kopanice. Cyklisti odštartujú z Nitry smerom na Topoľčany, cez vrtký terén obcí Vyčapy – Opatovce, Dvorany nad Nitrou, Horné Obdokovce a Veľké Ripňany, kde odbočia na Piešťany. Práve na horskom prechode Havran zabojujú o prvú z 19 horských prémií. Po zjazde budú pokračovať cez kúpeľné mesto smerom na Vrbové, kde ich čaká prvá rýchlostná prémia. Odtiaľ sa presunú smerom na Prašník, Košariská a na 2. HP daného dňa Dlhý vŕšok. Cez Polianku a Jablonku sa dostanú na 3. HP Babulicov vrch a odtiaľ cez Rudník do Myjavy. Tam je pripravený druhá RP. Sto osemnásty kilometer prinesie 4. HP v podobe Poľany a o ďalších 11 kilometrov piatu HP za obcou Vrbovce. Cestou do cieľa ešte absolvujú druhý prejazd cez Vrbové, rýchlostnú prémiu v Piešťanoch, odkiaľ sa cez Sokolovce a Koplotovce dostanú do cieľového mesta. Samotný záver už fanúšikovia cyklistiky i miestni obyvatelia dobre poznajú. Bude v čarovnom prostredí hlohoveckého zámockého parku. Tu končila etapa s emotívnym záverom Arnauda Démara, ktorého v cieli čakal po 11 dňoch cesty na bicykli z rodného Francúzska jeho otec. A začínala minuloročná záverečná etapa.

Tretia etapa prevedie medzinárodný pelotón z Piešťan do Dubnice nad Váhom. Aj táto etapa je vzdialenosťou „čo by kameňom dohodil,“ ale prívlastok „jednoduchá etapa“ nebude platiť ani v tomto prípade. Do pretekových kilometrov jazdcom pripíše klasikárskych 160,6 kilometrov, 3 horské a dve rýchlostné prémie. Podobne ako predošlý deň, i tentokrát dá ochutnať z krátkych, ale prudkých stúpaní Bielych Karpát, ktoré veľmi dobre poznajú aj cyklisti trenčianskeho regiónu – v sedle Hrubá strana, Dúbrava a Hrabovka. Ešte predtým zabojujú o rýchlostné body v Čachticiach a po zvládnutí karpatských kopcov sa cez Lednicu a rýchlostnú prémiu v obci Lednické Rovné dostanú naspäť na „rovinu.“ Cieľová rovinka na úrovni mestského úradu ponúkne výborné zázemie rovnako pretekárom, ako i fanúšikom.

Predposledný deň sa bude niesť v znamení horských prémií. Na trase z Partizánskeho do Ružomberku ich bude presne 7. Preteky vyvrcholia posledný júnový deň na Štrbskom Plese. Doslova kráľovské miesto, ktorému bude predchádzať zvládnutie náročnej horskej etapy. Odštartuje v Liptovskom Mikuláši, a ponúkne porciu 145 kilometrov. Opäť slušne výživných. Po krátkom rozbehu na rýchlostnej prémii v Liptovskom Hrádku privedie pelotón cez rázovité Hybe, Východnú, Svit a Poprad do majestátnych Tatier. Po „rozbehu“ pri stúpaní na Starý Smokovec vyvrcholí trojnásobným stúpaním zo Štrby na Štrbské Pleso a dojazdom priamo pod lyžiarskym oblúkom.

TS Okolo Slovenska / -red-

Populárne články