Connect with us

Kultúra

Vôňa kuchyne – to sú aj čvíkoty s hlavou v bruchu

Published

on

Reklama

Balneologické múzeum otvorilo výstavu o premenách jedla počas tisícročí. Vo Vile dr. Lisku nájdete staroveké kuchynské náradie aj bizarné recepty.

[singlepic id=40426 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

„Ľudia voľakedy jedli drobné vtáky, ale aj veveričky. Zaujímavý je recept na čvíkoty. Musia sa zviazať nožičky, hlava dať do brucha, vybrať vnútornosti. Staré kuchárske knihy sú zaujímavé čítanie,“ hovorí Andrej Bolerázsky z Balneologického múzea.

Reklama

Autorka výstavy Jarmila Hluchová dodáva: „Poznáme aj recepty charakteristické pre náš región. Napríklad kalkýš sa pred veľkou nocou pripravuje ešte aj dnes. Z naklíčeného obilia urobíme kašu a rozomelieme ju. Potom precedíme a to čo zostane v sitku dáme na plech zapiecť s cukrom a medom.“

Jedálniček našich predkov nebol príliš pestrý. Nepoznali dnes bežné potraviny ako zemiaky, kukuricu alebo fazuľu a preto museli mať vtedajší kuchári bujnú fantáziu. Majetnejší si mohli dovoliť rôzne kombinácie chutí, chudoba bola odkázaná na vlastnú úrodu.

„Mäso bolo vzácne, pretože kresťania sa museli takmer polovicu roka postiť. Aj preto bolo iba na sviatočnom stole,“ vysvetlil Andrej Bolerázsky.

Výstava, ktorá dostala názov Vôňa kuchyne, má široký záber. V troch miestnostiach Vily dr. Lisku nájdete riady, ktoré sa používali ešte v polovici minulého storočia, ale aj niekoľko tisíc rokov predtým. Exponáty sú doplnené starými receptami, ktoré môžu byť inšpiráciou aj pre dnešné kuchárky.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články