Connect with us

Kultúra

Píše tak, aby v knihe bolo trochu smradu aj vône

Published

on

Reklama

Beseda so spisovateľom Lacom Hannikerom, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok 23. apríla v Piešťanskom informačnom centre, mala až filozofický rozmer. Autor kníh Osudové ryby, Pod čerešňou spali či Ostnatý raj, ktorý pracuje ako prokurátor v Bratislave, na stretnutí s čitateľmi hovoril o spravodlivosti, súdnych prípadoch i vlastnom vnímaní sveta, ale zaspomínal si aj na detstvo, strávené vo Voderadoch. Ako sám hovorí, píše knihy tak, aby v nich bolo trochu ľudského „smradu aj vône.“

IMG_4680_resize

Reklama

Podľa slov Laca Hannikera je práca prokurátora veľmi náročnou profesiou. Dennodenne sa totiž stretáva s exaktnou podobou zla v ľudskom chovaní. Väčšie či menšie zločiny, rozsudky po ktorých nie sú poškodení a ani odsúdení spokojní, pretože jedným príde trest príliš malý a naopak druhým príliš veľký. Svoju profesiu prirovnal k súdnemu lekárstvu. Lekár, ktorý sa namiesto pacientov stretáva len s mŕtvolami  to má nesmierne ťažké a nič na tom nemení ani fakt, že jeho práca je dôležitá. Nikdy totiž nezažije pocit, že mu človek, ktorého vyliečil, zakýva na ulici.

IMG_4676_resize

Reklama

REKLAMA

bio dia web baner 300x300 apr15

Napríklad posledný prípad, ktorý ako prokurátor riešil sa týkal nezákonného výrubu časti lesa. Časť zelene tak padla  za obeť mamonárstvu a pracovník, ktorý sa zapredal stavebnej loby, podpísal rozhodnutie o odlesnení, na čo nemal v rámci svojich kompetencií absolútne žiadne právo.

„Musím povedať, že zákon a spravodlivosť nie sú vždy to isté. Dokonca je skôr výnimkou, že sa zákon stretne so spravodlivosťou. Aj preto píšem svoje knižky tak, aby v nich nebol len zákon, ale aby v nich bolo aj troška ľudského smradu a vône,“ povedal o svojich knihách spisovateľ.

IMG_4704_resize

Jeho kniha Ostnatý raj hovorí o skutočnom živote odsúdených. Väzenie je podľa autora miestom, ktoré človeka zmení. Ľudia za mrežami odhalia svoje skutočné vnútro a často majú veľký problém so spätnou integráciou do normálnej spoločnosti. Jeho príbehy sú drsné, i keď vníma to, že podmienky u nás sú skôr priemerné. Napríklad luxusný život odsúdených v Nórsku sa absolútne nedá porovnať s Áziou, kde je každý deň skutočným utrpením.

„Pre každého je naše rodisko to najvzácnejšie miesto, kde sme si užili najšťastnejšie roky života a nemali sme toľko starostí a nemali sme na pleciach žiadne hriechy… Detstvo to je taká báza. Aké prežijete detstvo, taký je z vás potom človek. Vyformuje v nás primárne elementy. Vystavia vo vás mozaiku hodnotových systémov, na ktorých potom staviate,“ povedal spisovateľ o dospievaní.

IMG_4719_resize

-lt-

Populárne články