Connect with us

Kultúra

Lívia Mezovská okomentovala svoje KRAJINY

Published

on

Reklama

Mladá výtvarníčka Lívia Mezovská, ktorá pochádza z Piešťan a je vnučkou akademického sochára Valéra Vavra, počas minulej soboty predstavila v rámci komentovanej prehliadky svoje KRAJINY. Išlo o diela z rovnomennej výstavy, ktorá sa konala v priestoroch Magna gallery na Teplickej ulici od 20. marca.

 IMG_4830

Reklama

REKLAMA

bio dia web baner 300x300 apr15

Reklama

Komentovanú prehliadku s finisážou uviedla galéria, ktorá podporuje mladých slovenských a českých umelcov, ako novinku v rámci svojej výstavnej činnosti. Návštevníci sa mohli od autorky a kurátorky výstavy, ďalšej Piešťanky Silvie Lackovej Čúzyovej, dozvedieť niečo viac o tom, ako diela vznikali,  čo do nich autorka vložila. Vystavované serigrafie a maľby boli kombinované s technikou sieťotlače, pri ktorej ako uviedla autorka mala najviac práce s dosiahnutím farebných odtienov. Aj preto si u svojich diel najviac cenila tie, ktoré obsahovali jednoduché geometrické tvary.

 IMG_4840

P1030500

„Pod slovom krajina možno dnes chápať naozaj všeličo – od tradičného umeleckého zobrazenie alebo fotografického zachytenia prírodných panorám, melancholických západov slnka s archetypálnym dosahom, cez abstrahované industriálne kompozície, mestské a sídliskové výjavy, až po zátišia alebo momentky zo súkromného prostredia,“ uvádza vo svojom kurátorskom príhovore Silvia L. Čúzyová. Krajiny, predstavené v oboch vybraných tvorivých prístupoch grafičky a jej hosťa fotografa Jána Kekeliho sú podľa nej sympaticky spriaznené, nejednoznačné, s veľkým poetickým potenciálom, zdanlivo pokojné, vyľudnené, vyžadujúce si od pozorovateľa zastavenie, stíšenie, návrat a opätovný pohľad – zamyslenie sa nad tým, čo na bolo prvý pohľad asi prehliadnuté, pretože o to „zavadilo oko“ pozorovateľa ako o niečo zvláštne, čo vo výjave nejako „nesedí“.

P1030470

Ako ďalej píše: „Lívia Mezovská predstavila prierez svojou doterajšou voľnou grafickou tvorbou, ktorú tvorí niekoľko kolekcií serigrafií/sieťotlačí na plátne s akrylovou podmaľbou a sieťotlače na papieri. Vývojovo najstaršie sú experimentálne plátna z jej absolventskej práce s názvom Imaginatívna krajina. Ide o výjavy s pôsobivou nadreálnou atmosférou, na ktorých sú hlavní aktéri zo živočíšnej ríše (nie však ľudia), alebo zo sféry neživého predmetného sveta v podivných, zdanlivo idylických situáciách. Svojskou a novou grafickou líniou sú krajiny dokonale abstrahované do podoby geometrických farebných gradientov, ktoré presne zachytávajú veľmi konkrétnu krajinnú situáciu (napr. obloha pri západe slnka v Holansku). Obsah nie je možné pre diváka dešifrovať, ale farebná skladba na neho zo zdanlivo neznámych dôvodov pôsobí.

IMG_4844

Podobný odkaz je možné zachytiť aj vo veľkoformátových analógových fotografiách Jána Kekeliho. Krajinné výjavy, bohaté na detaily, s precíznymi kompozíciami, takmer dokumentárne vo veľmi pôsobivom, esteticky chlácholivom prevedení. Fotografie sú adjustované ako veľkorozmerné snímky na alumíniových platniach, pre diváka tak nie sú len malým obrázkom v ráme, ale scenériou v mierke blížiacej sa realite, do ktorej sa môže veľmi ľahko vprojektovať.“ (krátené)

P1030472

Výstavu Krajiny zároveň komentovanou prehliadkou galeristi ukončili. V súčasnosti Magna Gallery ponúka výber z tvorby viacerých autorov – Daniel Brogyanyi, Laco Teren, Martin Borodáč, Martin Sedlák, Lucia Tallová, Martin Ševčovič, Branislov Novotný, Petre Faltus a ďalší. Novú autorskú výstavu ďalšej mladej autorky Petry Novákovej Ondreičkovej pripravuje v polovici mája.

Lívia Mezovská (1985, Piešťany)

grafička a dizajnérka. Svoje štúdiá začala na Akadémii umení v Banskej Bystrici (Bc.), magisterský stupeň absolvovala v Ateliéri voľnej grafickej tvorby u prof. Róberta Jančoviča  na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Už počas študentských rokov ju zaujala technika serigrafie/sieťotlače, ktorej znalosť naplno rozvinula na študijných a pracovných pobytoch v Poľsku i Holandsku. Vystavuje doma i v zahraničí (Holandsko, Veľká Británia), avšak výstava v galérii Magna je jej prvou samostatnou výstavou v rodnom meste Piešťany.

IMG_4845

 Ján Kekeli (1984, Kežmarok)

fotograf, absolvent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, mladý a dosiaľ trochu nenápadný autor, avšak zaslúžene oceňovaný od začiatku svojej umeleckej kariéry (účasť na Paris Photo 2010, víťaz súťaže Foto roka 2012, finalista Essl Award 2013). Jeho špecialitou sú veľkoformátové analógové fotografie, „portréty“ a zaujímavé fragmenty slovenskej krajiny s optikou „subjektívneho hľadiska“ autora.

-inf-, foto: A. Drahovská

Populárne články