Connect with us

Kultúra

Piešťanci sa dotkli najstaršej pamiatky v meste

Published

on

Reklama

Sprístupnenie Starého kláštora vyvolalo nečakaný záujem. Do záhrady medzi rodinnými domami na Detvianskej ulici prišli včera desiatky ľudí. Balneologické múzeum pripravilo v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva prednášku a premietanie fotografií o najstaršej stavebnej pamiatke v našom meste.

[singlepic id=58355 w= h= float=center]

Reklama

Torzo gotickej budovy chcel ešte pred II. svetovou vojnou zachrániť Janko Alexy. Maliar a publicista, ktorý sa zaslúžil o obnovu Bratislavského hradu, mal k pamiatkam pozitívny vzťah. O tej piešťanskej napísal do dobových novín článok Templársky kláštor. Načrtol v ňom svoju predstavu zakonzervovania a sprístupnenia severného presbytéria Kostola sv. Štefana zo, ktoré si mohli ľudia včera obzrieť zblízka.

Ani niekoľko archeologických výskumov dôkazy o existencii kláštora na tomto mieste neprinieslo. Informácia o ňom sa zachovala iba vďaka ústnemu podaniu. Aj preto nie je jasné, ktorému rádu objekt patril. Mohli to byť johaniti, ale aj templári.

Reklama

„Zaujímavosťou je, že oproti cez ulicu sa nachádza Dievčenská studňa, ku ktorej sa viažu viaceré povesti. Keď hydrogeológ Augustín Rebro robil rozbory z tejto studne, zistil, že obsah minerálov v jej vode je vyšší ako vo vode na Kúpeľnom ostrove. Povesti preto zrejme mali reálny základ,“ vysvetlil riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa.

Pozemok dnes vlastní samospráva, ktorá dočasné sprístupnenie umožnila. Dva kamenné detaily sú dnes umiestnené na stĺpoch pri vstupe do piešťanského farského úradu. Reliéf pravdepodobne zobrazujúci kráľa Ľudovíta I. Veľkého je v Národnom múzeu v Budapešti. Kópie týchto a ďalších súčastí stavby nájdete v Balneologickom múzeu.

Text a foto: Martin Palkovič

REKLAMA

pnky_1-ab-contact-sept

Populárne články