Connect with us

Koktail

Kométu PanStarrs môžete pozorovať aj z Piešťan

Published

on

Reklama

Ak to počasie dovolí, v najbližších dňoch bude možné vidieť vesmírne teleso na západnom obzore aj voľným okom.

[singlepic id=40502 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Kométu s názvom C/2011 L4 PanStarrs objavili teleskopy pred dvoma rokmi. Minulý týždeň sa k Slnku priblížila natoľko, že je viditeľná aj bez astronomických ďalekohľadov. Podmienkou je bezoblačná obloha.

Reklama

„Prešla perihéliom svojej dráhy, keďže sa pohybuje po dráhe eliptickej, no a v najbližších dňoch bude viditeľná po západe Slnka na západnom obzore,“ vysvetlil Peter Zbončák zo spoločnosti Tromf Piarová, ktorý je pravidelným hosťom piešťanského festivalu Astrofilm.

Pre lepšiu predstavu nám poslal mapku, ktorá „zobrazuje polohu kométy na večernej oblohe asi pol hodiny po západe Slnka. Kométa v ďalších dňoch bude pokračovať smerom k severnému obzoru a bude slabnúť.“

Dodal, že na jej pozorovanie by od 10. marca mali stačiť oči. „Určite by bolo však lepšie použiť klasický triéder s parametrami 10×50, prípadne podobnými. Na pozorovanie takých objektov, ako sú kométy sú však vhodné astrobinare s väčším priemerom, napríklad 15×70, alebo 20×80.“

Fotografom, ktorý si chcú kométu zvečniť, odporučil použiť „ohnisko do 100 mm a zvýšiť citlivosť na rozumnú mieru, aby nebolo vidno šum.“ Expozičný čas by sa mal byť približne 12 sekúnd.

Astronómovia predpokladajú, že C/2011 L4 PanStarrs je len prvou z viacerých komét, ktoré preletia blízko Zeme v tomto roku. Na jeseň zažijeme prelet kométy ISON, ktorá má byť jasnejšia ako Mesiac v splne.

Ak by sa vám kométu C/2011 L4 PanStarrs popdarilo odfotiť, nezabdnite nám fotografie poslať na adresu redakcia@pnky.sk, radi ich uverejníme. 

Text: Martin Palkovič Ilustr. obr.: Peter Zbončák/Tromf

Populárne články