Connect with us

Kultúra

Večer česko-slovenského priateľstva v podaní kapely Žamboši

Published

on

Reklama

Slovenský pesničkár Peter Janků a česká skupina Žamboši vytvorili v piatok v ŽiWlli úprimnú atmosféru hodnú blížiaceho sa výročia pádu komunizmu v našej, vtedy ešte spoločnej, krajine.

zambosi

Reklama

Folk sa môže pýšiť veľkou pridanou hodnotou – dokonale necháva vyznieť myšlienky v podobe výstižných textov. Je už len na pesničkárovi, ako s touto možnosťou naloží a na poslucháčovi, či sa vnorí do slov piesne alebo mu stačí niekoľko opakujúcich sa nadávok a fráz v podaní iných, ďaleko viditeľnejších interpretov. Ostrovtipné texty Petra Janků nás primäli reflektovať spoločnosť, ktorú tvoríme a či ju chceme podporovať v tom smerovaní, aké má. Vyzdvihujúc slobodu nám pripomenul, že ju treba chrániť a tešiť sa z nej, lebo nie vždy tu bola samozrejmosťou.

Žamboši, ktorých tvorbu ocenila dvakrát aj česká Akadémia populárnej hudby, nás objali emotívnymi melódiami venovanými láske, ktoré prehĺbil úžasný akordeón Staňky Žambochovej. Priateľskú náladu koncertu podčiarkol svojimi vsuvkami „Žamboch“ Jura Nedavaška (bicie) a milé vystupovanie gitaristu a frontmana kapely Honzu Žambocha.

Reklama

Vskutku to bol príjemný česko-slovenský večer, ktorý potvrdil, ako blízko k sebe máme svojimi radosťami i starosťami aj po toľkých rokoch odlúčenia. Je unikátne, že sa dva národy tak často navštevujú, hovoria spolu bez tlmočníkov, ženia sa a vydávajú navzájom, poznajú svoje chyby aj prednosti a radi sa spolu smejú. Je skvelé byť súčasťou tejto vzácnej ojedinelosti.

Text a foto: Hanka Kalinová

Populárne články