Connect with us

Kultúra

Izba Ivana Krasku s viacerými unikátmi: prsteň s perlou od Štefánika či deklarácia národa

Published

on

Reklama

Pamätná izba Ivana Krasku, ktorá sa nachádza v Piešťanoch na nábreží Váhu medzi hotelom Magnólia a Krajinským mostom, obsahuje unikátnu expozíciu pochádzajúcu zo života tohto významného slovenského autora. Básnik, prozaik a prekladateľ, ktorého možno niektorí aj poznajú pod vlastným menom Ján Botto, žil v Piešťanoch v rokoch 1943-1958. Výstava sa nachádza priamo v jeho byte, obsahuje množstvo fragmentov zo života tohto umelca. Okrem iného napríklad prsteň s perlou od M.R. Štefánika či originál Deklarácie Slovenského národa z roku 1918.

IMG_4033_resize

Reklama

Ján Botto sa vo svojich dielach venoval pálčivým témam sociálnej nespravodlivosti, pomaďarčovania, zotročovania slovenského národa a aj pasivite mladej generácie. Bol vedúcou osobnosťou básnickej moderny na Slovensku a jeho diela boli preložené do viacerých jazykov. Ak sa rozhodnete pre návštevu tejto výstavy, určite sa nadýchajte atmosféry tohto miesta a možno si na chvíľu dokážete predstaviť ako sa v našom meste spisovateľovi žilo.

IMG_4054_resize

Reklama

 

REKLAMA

kia-042015-500

Expozícia obsahuje veľa predmetov z autorovho bežného života, pôvodné zariadenie bytu je ešte doplnené o rôzne dokumenty z histórie Slovenska. Z predmetov je veľmi zaujímavý napríklad prsteň s perlou, ktorú básnikovi daroval Milan Rastislav Štefánik. V pamätnej izbe sa nachádza aj nesmierne vzácny originál Deklarácie Slovenského národa z 30. októbra 1918, ktorá predstavuje jeden zo základných dokumentov osamostatnenia sa od Uhorska a pripravovaného vzniku spoločného česko-slovenského štátu.

IMG_4022_resize

“Sme  presvedčení, že náš snaživý a nadaný slovenský národ, ktorý vzdor neslýchanému útisku dospel na taký stupeň národnej kultúry, nebude vylúčený z požehnania pokoja a zo spolku národov, ale i jemu bude popriate, aby sa dľa svojho rázu mohol vyviňovať a dľa svojich síl prispel ku všeobecného pokroku človečenstva,“ znie jedna časť tohto dokumentu.

IMG_4024_resize

Lektorka Alexandra Murínová prednáša o básnikovi a histórii okrem slovenčiny aj v ruštine, angličtine a nemčine. Okrem priestorov bytu si môžu návštevníci posedieť na terase, využiť detský kútik, či na požiadanie vypočuť prednes poézie. Výstava je prístupná od utorka do soboty. Izbu zväčša navštevujú žiaci základných škôl, ale ak budete mať chuť na „súkromnú“ návštevu, odnesiete si zaručene zaujímavý zážitok.

IMG_3987_resize IMG_3989_resize

IMG_4055_resize IMG_4003_resize IMG_4045_resize

-lt-

Populárne články