Connect with us

Koktail

Emma Tekelyová: „Chlapi tu nemali čo robiť!“

Published

on

Reklama

V pochmúrny sychravý odporný podvečer, ako privítala Emma Tekelyová účastníkov včerajšej besedy, sa priestory Hotela Sandor Pavillon do posledného miesta nezaplnili. Možno bolo dôvodom i v rozhovore spomínané dlhodobé sedenie na stoličke pri písaní kníh… Azda sa môže tuková pneumatika vytvoriť i pri počúvaní?

[singlepic id=10746 w=320 h=240 float=left]Prvá pôvodná slovenská autorka vydavateľstva Ikar o sebe zbytočne nešetrila skromnosťou. Počas rozprávania urobila prierez svojím životom, tvorbou i predchádzajúcimi povolaniami. Často sa pri písaní stretáva s otázkami zo strany žien, no prichádzajú už aj od mužov, ktorí mali v publiku veľmi skromné zastúpenie. Zrejme iba „nenútene“ sprevádzali manželky na dôchodku či vymódené dámy. Jedného sme sa na dôvod návštevy zo zvedavosti spýtali. Miroslav (82): „Som lekár a mojimi pacientmi sú až na 70% ženy. Chcem ich lepšie spoznať a viac sa o nich dozvedieť,“ odpovedal prekvapujúco.

Reklama

„Vek je len číslo“, tvrdí Emma Tekelyová, ale odhadnúť práve ten jej by si trúfol málokto. Ťažko hodnotiť len podľa rúk, ktoré sú ním ako jediné viditeľné miesto na jej tele poznačené. Nad zvlhnutým okom jednoznačne vyhral úsmev. Za knihy ako je Byť ženou…, Byť milovaná…, Žiť… všetko úžasné, získala ocenenia Zlatá a Platinová kniha. Za nové DVD obsahujúce fitnes program pre dámy však očakáva už cenu briliantovú. Ženám po štyridsiatke, čo zožalo v publiku veľký úspech, poskytla rady ako byť úspešná, sebavedomá a pekná v každom veku, ako si urobiť život krásnym podľa vlastného receptu a nemyslieť na komplexy z mladosti, kedy sa najviac s okolím porovnávame. „Ak si žena uvedomí koľko dní, mesiacov a rokov života má ešte pred sebou, myslím, že by bolo sebatrýznenie celý jeho zvyšok pretrpieť,“ hovorí. Dámy sa najskôr spisovateľke klásť otázky ostýchali, ale napokon beseda nabrala tie správne obrátky. Dozvedeli sa, že aj vo zvetraných, rutinných vzťahoch sa dá nájsť útecha a všetky sú si istým spôsobom podobné, preto nezúfajte, nie ste v tom sama. Ďalej, že svoje knihy píše v záhrade na chalupe na Záhorí, poslednú krstili televízni gynekológovia zo seriálu Ordinácia v ružovej záhrade a jazvečíka vymenila za baseta. Zhrnuté stručne.

[singlepic id=10748 w=320 h=240 float=right]V súčasnosti pripravuje ďalšiu knihu, ktorá by mala niesť názov Kam v čom alebo Móda verzus bontón. „Bude na štýl vreckového slovníka a rozoberať témy kam je v čom vhodné ísť, čo je už prehrešok a čo povolené,“ prezradila. Na knihe pracuje už dva roky s dcérou, ktorá vyštudovala módu vo Viedni a zastrešuje práve túto stránku.

Reklama

Venuje sa šoubiznisu, modelingu, návrhárstvu, písaniu, medziľudským vzťahom, vzbudzuje dojem, že sa snaží riešiť všetky ženské problémy… Zo sveta módy útočí na pásmo kuchyne. „Ženám odovzdávam vyskúšané a odpozorované skúsenosti otestované na kamarátkach a niekedy i na sebe,“ tvrdí, no ja si kladiem otázku či je vôbec možné všetkým témam a dostupným materiálom vynaložiť dostatočnú pozornosť a naozaj im rozumieť.

Text a foto: Tatiana Michalková

[nggallery id=527]

 

Populárne články