Connect with us

Kultúra

Nahé ženy v Kursalone

Published

on

Reklama

Keby ste v  piatok 25. marca o pol siedmej večer prekročili prah Frapperie v Kursalone, videli by ste asi tridsať rôznych výrazov v tvárach návštevníkov vernisáže fotografií aktov, ktorých autorom je mladý fotograf Ivan Mocko. Tridsať výrazov, tridsať rôznych reakcií, myšlienkových pochodov, jeden večer, jeden úspech.

[singlepic id=11775 w=320 h=240 float=left]Reštaurácia, ktorá podáva okrem iného aj obedové menu, sa môže zdať trochu zvláštnym miestom na výstavu aktov, ale návštevníci vernisáže nakoniec svorne potvrdili, že výber bol predsa len dobrý. Ľudia sa príjemne bavili už pri samotnom príhovore, vínku a ľahkom občerstvení, a to ešte netušili, že o chvíľu ich čaká obrovský hrniec skvelej polievky od známeho slovenského fotografa, o ktorého príchode takmer nikto nevedel.

Reklama

V Art Jazz Gallery vo fajčiarskom salóniku hneď od jeho zriadenia viselo zopár pop-artových fotografií či skôr obrazov, pri ktorých sa ľudia často zastavovali. Ich autorom je tiež Ivan Mocko, človek, ktorý na prvý pohľad pôsobí drsným chlapským dojmom, avšak pod tým všetkým sa skrýva duša citlivého a vnímavého fotografa, ktorý veľmi skromne a mierne ostýchavo rozpráva o svojej práci. Fotografii sa venuje len pár rokov a stále sa snaží zdokonaľovať, má niekoľko fotografických vzorov, no podľa jeho slov [singlepic id=11782 w=320 h=240 float=right]sa ich nesnaží kopírovať, ale hľadá si vlastnú cestu. Ivan začínal fotením produktovej fotografie a nočných Piešťan, a keď postupne zistil, že ho nenapĺňa túlanie sa osamote v noci po meste, presedlal na portrétovú fotografiu, a odtiaľ bol k prvým aktom na požiadanie známej už len kúsok. Prvé razy fotil doma v obývačke, v penziónoch, požičiaval si byty od kamarátov, a dnes, vďaka podpore rodičov, ktorí dlho ani netušili, čo ich syn fotí, má vlastný ateliér.

Fotenie aktov tento mladý človek vníma ako koníčka, ale zároveň k nemu pristupuje vysoko profesionálne – vraj si pri práci v ateliéri ani neuvedomuje, že má pred sebou nahú ženu – to si uvedomí až doma pri upravovaní fotiek, na ktorom si, mimochodom, dáva naozaj záležať. Trému kedysi porážal fľašou vodky alebo Spišskej hrušky, no dnes to zvláda aj bez toho a ako možno vidieť z jeho fotografií, stále sa len zlepšuje. V budúcnosti pripravuje dve rôzne tematicky ladené série, tak je možné, že ho v Kursalone uvidíme aj o nejaký ten rok s niečím novým.

Reklama

[nggallery id=595]

 

Autor: Veronika Škultétyová Foto: Nora Lukačovičová

 

Populárne články