Connect with us

Kultúra

Zvieratá aj návštevníci ZOO v podaní jedného herca

Published

on

Reklama

Pavol Palec Seriš skĺbil vo svojej ďalšej autorskej hre pantomímu, absurdný humor a stand-up comedy. S divadlom jedného herca sa predstavil v stredu 23. júla v klube ŽiWell a v rozhovore sľúbil, že sa vráti opäť, s novou hrou.

MP 07-23-14 113659

Reklama

V Piešťanoch má totiž čoraz viac fanúšikov a práve vďaka publiku sa mu to podľa jeho slov veľmi dobre vystupuje. Priestory klubu ŽiWell pritom nie sú prispôsobené na klasické divadlo. „ Je to pre mňa nová skúsenosť. Keď hrá človek v divadle pre veľa ľudí, je medzi ním a divákom niekoľko metrov. Tu som s divákom na dotyk, takže je fajn vyskúšať si to, aby ma už nič neprekvapilo,“ hovorí herec, nedávno ocenený na prestížnom Roma Teatro Festival.

„Bolo to za hru Chutilo vám, páni?, ktorú som preložil do anglicko-talianskej verzie. Udelili mi cenu za herecký výkon. Spolu s tým som dostal pozvánky na festivaly do Maroka, Teheránu, Bilbaa… Dôležitejšie ako tá cena je pre mňa fakt, že sa mi otvorila cesta do zahraničia.“

Reklama

Hra Zo ZOO je jeho v poradí druhou one man show. Napodobňuje v nej celú plejádu zvierat, od geparda až po meňavku, ale nechýbajú ani ľudské charaktery – personál a návštevníci zoologickej záhrady.

Pri písaní tejto komédie strávil autor veľa času v ZOO a sledoval zvieratá aj ľudí. Pri ich napodobňovaní využíva najmä pohyb, aby ukázal jeho dôležitosť v súčasnom divadle. Je podľa neho škoda, že väčšina hier je postavených iba na konverzácii. „Telo herci nepoužívajú – buď sedia alebo stoja. Divadlo je nie len o počúvaní slov, ale je to aj vizuálne umenie, divadlo je od slova dívať.“

Aj preto bude pohyb využitý aj v jeho najnovšej komédii. „Jej pracovný názov je Autor. Budem sa snažiť zanechať skákanie z jednej postavy do druhej, ale bude to jeden silný charakter od začiatku do konca. Človek, ktorý tvorí, má kopec nápadov, ale nič sa mu nepáči. Zmieta sa vo svojej predstavivosti a myšlienkach,“ prezradil Pavol Seriš a dodal, že po novembrovej premiére v Trenčíne, opäť zavíta aj do Piešťan. Ešte predtým sa s jeho talentom zoznámia návštevníci festivalu Grape.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články