Connect with us

Kultúra

Vitrínka predstaví tvorbu vizuálnych umelcov, ktorá má komunikovať s témami mesta

Published

on

Reklama

Vitrínka na Poštovej ulici bola povýšená na uličnú galériu. Od včerajšieho podvečera ju zdobí fotografia Tomáša Wernera. Nasledovať budú ďalšie diela, vrámci konceptu by mali vytvárať dialóg s mestom a jeho témami.

Reklama

Za projektom Vitrínka stojí umelec Tomáš Werner a jeho manželka Ema. Spoločne už pred dvomi rokmi využili jednu prázdnu, na prezentáciu svojej tvorby. Vtedy to bolo bez povolení, len tak, spontánne. Teraz už oficiálne požiadali o pridelenie propagačnej tabule a vytvorili koncept galérie Vitrínka. Vernisáž prvého diela sa v kruhu priateľov uskutočnila vo štvrtok 13. júla podvečer.

Prvou zverejnenou fotografiou je dielo autora konceptu Tomáša Wernera. Zachytáva minuloročnú atmosféru na piešťanskom kúpalisku Eva, nie však ako by ste očakávali bazény, ale stenu s vešiakmi. „Fotky a iné diela budme meniť po mesiaci po dvoch. Toto je úvodná, aby sme galériu otvorili a predstavili verejnosti. Chcem osloviť súčasných fotografov a umelcov, ktorých tvorba sa mi páči. K Vitrínke vznikne aj je online verzia, teda webstránka, kde budeme postupne pridávať všetky vystavené diela,“ vysvetľuje Tomáš Werner.

Reklama

Rolu kurátorky pri otvorení výstavného priestoru na seba zobrala jeho manželka Ema. Tá dovysvetlila okrem histórie a postupu vzniku projektu aj ďalšiu ideu, ktorou má byť komunikácia diel s mestskými témami. Majú reflektovať na to, čo sa v meste deje a čím mestá žijú, pričom interakcia nie je viazaná iba na Piešťany.

Niekto si pri prechádzaní možno ani nevšimne, že je vo vitrínke nejaké dielo, ale určite sa nájdu ľudia vnímaví na svoje okolie. Vitrínky zväčša propagujú činnosti politických strán a občianskych združení. Nie vždy je ich vzhľad adekvátny umiestneniu vo verejnom priestore. Vitrínka ako galerijný výstavný priestor, tak môže zvýšiť ešte viac kontrast informácií a nabádať k ľudí k novým myšlienkam a vnímaniu kontextu a vecí okolo nich.

Wernerovci požiadali aj o ďalšiu vitrínku pri parkovisku na Nálepkovej, takže výstavné priestory by sa dohľadnej dobe rozšíria. Jej otvorenie je naplánované už vo štvrtok 20. júla o 21:00 h. Projekt by pri zvýšení ich počtu mohol zahrnúť i komentované prehliadky po vitrínkach na bicykloch.

Viac o tvorbe Tomáša Wernera sa dozviete na jeho webstránke www.tomaswerner.com.

Text a foto: -th-

Populárne články