Connect with us

Kultúra

Džezovo-swingová speváčka Dáša Libiaková vymenila Bystricu za Piešťany

Published

on

Reklama

Speváčka Dáša Libiaková, ktorá ako jedna z mála na Slovensku spieva aj tradičné džezové štandardy, sa opäť stala Piešťankou, a zároveň sa aktívne zapojila do miestneho hudobného života. Hoci 27 rokov žila v Banskej Bystrici, kde sa rozbehla i jej profesionálna kariéra, rozhodla sa vrátiť do mesta svojej mladosti a tvrdí, že zatiaľ ani na sekundu neoľutovala. V súčasnosti ju môžete počuť napríklad každú druhú stredu v Kursalone, kde vystupuje so zoskupením Swing Q.

IMG_0004S kapelou, ktorú tvoria piešťanskí nadšenci tejto muziky – Ján Moravec (klávesy), Majo Mišík (basa) pod vedením Jána Tataru (bicie), začala spolupracovať minulý rok. „Zavolali ma spievať Vizárovci (Vlado Vizár Band – pozn. red) na terase Kursalonu a bol tam aj Janko Tatara. Nepoznali sme sa osobne, ale prišiel za mnou a oslovil ma, či by som nemala chuť si s nimi zaspievať,“ hovorí Dáša Libiaková o tom, ako sa začala spolupráca so Swing Q.

Reklama

„Je to pre mňa taký relax, prídem si sem oddýchnuť, odspievam si pesničky, ktoré mám rada. Vybrali sme repertoár, ktorý poznajú, urobili sme nejaké kompromisy. Najmä v lete na terase je to úžasné, veľmi sa mi páči atmosféra aj reakcie ľudí.“ Speváčka si vyskúšala už i pondelkové Jam Session v Art Jazz Gallery Kursalon, na ktoré si chodievajú zahrať džezmeni zo širokého okolia. „Tam som si mohla zaspievať zasa iný štýl skladieb,“ uviedla.

Reklama

Foto: V. Hank, zdroj www.jazzpiestany.sk

Do Piešťan sa Dáša Libiaková rozhodla vrátiť potom, ako sa pred štyrmi rokmi rozviedla s manželom, ktorý pochádza z Banskej Bystrice. „Moje dcéry žijú v zahraničí, tak som sa rozhodla odísť z Bystrice a rozmýšľala som kam. Nakoniec mi vyšli Piešťany, žije tu moja sestra, brat zasa v Bratislave, chodila som sem na gymnázium, mám tu spolužiakov, priateľku zo strednej školy. Som tu zatiaľ pol roka, ešte som nebanovala ani sekundu. Čo bude ďalej, uvidím,“ vysvetľuje speváčka, ktorá sa swingu a jazzu roky venuje profesionálne a vystupovala spoločne aj so známym bubeníkom Jozefom „Dodom“ Šošokom, ktorý v Piešťanoch tradíciu džezu oživil a dlho udržiaval.

nbs„V Banskej Bystrici som žila 27 rokov a mala som šťastie na spoluprácu s muzikantmi, ktorí dnes patria medzi európsku špičku. Ešte v  roku 1993 sa Róbert Ragan, ktorý bol členom orchestra štátnej opery, ale miloval jazz, rozhodol založiť vlastnú kapelu. Keďže chceli mať aj speváčku, tak sme postupne začali budovať repertoár,“ spomína na svoje jazzové začiatky. „V Bystrici to džezové podhubie existovalo, boli tam starí páni džezmeni, väčšina hrávala v zahraničí, od nich sme aj trochu odkukávali.“

V tom období sa zoznámili s Dodom Šošokom a začali koncertovať spoločne, hrávali na festivaloch, v kluboch, na rôznych spoločenských akciách.  Venovali sa tradičným džezovým štandardám, neskôr začali robiť aj vlastné skladby, Robo Ragan napríklad napísal na jej CD titulnú pieseň Monogram, ktorú otextovala Bela Bérešová.

DSC07157NBS Trio pod vedením R. Ragana na Festivale Doda Šošoku. Foto: V. Hank

Pôvodných slovenských džezových skladieb pre speváčky nie je veľa, a tak sa Dáša venuje okrem jazzu aj bluesu či swingu.  „Pretože nie sú jednoduché. Niektoré zložil práve Robo Ragan alebo Klaudius Kováč. Skrátka v džeze to funguje skoro ako v opere,“ vysvetľuje umelkyňa. „Existuje štandardný repertoár, hudobníci si povedia iba tóninu alebo tempo, rytmus, v ktorom ich budú hrať. Môže sa hrať jedna skladba ako balada, aj ako blues, alebo ako aj vo veľmi rýchlom tempe. Niekedy sa stane, že keď až na konci oznámia, o akú skladbu išlo, tak sa ľudia v publiku čudujú – toto bola ona? Veď ju poznám, ale sa mi na ňu nepodobala. Lenže jazz je aj o tej voľnosti, i keď sa hrajú štandardy, každý sa snaží do nich vložiť aj niečo zo seba.“

IMG_0001Sama seba hodnotí ako pesničkárku, spieva tradičné skladby od bluesu, swingu a jazzu z americkej éry 20-tych až 50-tych rokov minulého storočia interpretiek ako Billie Holiday, Bessie Smith, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn…, až po súčasné skladby napríklad od Diany Krall. „Mám rada celý rad speváčok a spevákov a hudobníkov počnúc Billie Holiday, Sarah Vaughn, ale objavujem aj stále nové a nové, menej známe skladby a interpretov. A zisťujem, že aj u nás na Slovensku rastie spoločnosť mladých džezových speváčok, občas si nájdem ich videá na You tube,“ prezrádza speváčka, ktorú si najbližšie môžete prísť vypočuť do Kursalonu sa kapelou Swing Q v stredu 23. marca od 19,30 h.

Dáša Libiaková (1958) spolupracovala s rôznymi hudobnými zoskupeniami, swingu a jazzu sa začala venovať od roku 1993. O päť rokov neskôr sa pripojila k zoskupeniu, ktoré dnes nesie názov Nothing but swing (NBS) pod vedením Roberta Ragana, s ktorým koncertovala prakticky po celom svete (Poľsko, Rakúsko, Česká republika, Kanada atď ) v jazzových kluboch či na festivaloch. Jej posledným vlastným albumom je spomínaný Monogram, ktorý vydala v roku 2006. NBS Trio v súčasnosti tvorí Klaudius Kováč (1976) – klavír, Róbert Ragan (1963) – kontrabas, Peter Solárik (1977) a patria medzi interpretov, ktorí sa už viackrát predstavili na džezových piatkoch v Art Jazz Gallery Kursalon.

-ad-, foto: A. Drahovská, V. Hank, archív D. Libiakovej

Populárne články