Connect with us

Kultúra

Festival Nepál a svet privíta konzula a podporí aj obete zemetrasenia

Published

on

Reklama

Festival Nepál a svet chystá Spoločnosť slovensko-indického priateľstva na nedeľu 17. mája v Ganesha Clube Piešťany. Na programe bude od 10,00 h blok filmov o Nepále, výstava fotografií, ochutnávka nepálskej kuchyne, prednášky o tejto zaujímavej krajine, beseda o Buddhovi i posedenie pri nepálskom čaji. Podujatia sa zúčastní i honorárny konzul Nepálu Pasang Sherpa. Účastníci si tiež pripomenú nedávnu katastrofu, ktorá postihla krajinu a budú môcť podporiť jej obyvateľov.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklama

Zemetrasenie a následne lavíny na Mount Evereste zahubili tisícky ľudí a mesto Káthmandu vyzerá ako kráter. Do Nepálu začala prúdiť pomoc z celého sveta. „Udialo sa to krátko po tom, čo sme s honorárnym konzulom Pasang Sherpom dojednali návštevu nášho podujatia počas jeho pobytu na Slovensku,“ uviedla za organizátora Anna Galovičová a pokračovala: „Na festivale bude preto možné zakúpiť si tibetské modlitebné vlajočky, z ktorých výťažok odovzdáme pánovi konzulovi. Počas prípravy sme ani netušili, aké silné zemetrasenie postihne Nepál, tak sme sa rozhodli túto aktivitu narýchlo usporiadať a oslovujeme verejnosť, aby symbolickým zavesením vlajočiek a zapálením sviečky vyjadrili spoluúčasť.“

Spoločnosť Slovensko – indického priateľstva pred rokom založila aj sekciu Slovensko – nepálskeho priateľstva v Piešťanoch. Súviselo to s cestou predsedníčky Anny Galovičovej, Dášy Leierovej Eliášovej, Ferial Moelaert a Zdenky Depešovej na „strechu sveta“ v roku 2014. „Nepálčania sa stali bránou do Tibetu. A v Káthmandu je aj najväčšia budhistická stupa na svete so symbolickými očami. Sú to vzácni ľudia, ktorí žijú v drsných podmienkach. Stali sa našimi blízkymi priateľmi, veď nám pomohli aklimatizovať sa a prežiť vo výškach až šesťtisíc metrov nad morom,“ zdôvodnila to A. Galovičová. „A na druhej strane je tu veľa Slovákov, ktorí objavili krásu strechy sveta. Mnohí tam prichádzajú pomáhať, či zdolávať sami seba. “

Reklama

 11150875_10205521012018681_2856150000188341580_n

Aj preto sa rozhodli už po druhý krát usporiadať filmový festival „Nepál a svet“ a celý rad ďalších kultúrnych podujatí. Účasť na festivale prisľúbil tiež honorárny konzul Pasang Dawa Sherpa. Pasang Sherpa so svojou manželkou, Nemkou, ktorá navštívila pred mnohými rokmi Nepál, aby tam ako dobrovoľníčka pomáhala nepálskym ženám a deťom, patria k dobrodincom, ktorí podporujú aj pohraničné osady domorodcov, odkiaľ pochádza rodina Sherpovcov. V tomto chudobnom regióne založili dielňu na výrobu ručných darčekových predmetov, so svojimi partnermi v Káthmandu rozbehli aj úspešný projekt interkultúrnej výmeny, kde sa v areáli kultúry a umenia konali vernisáže obrazov popredných maliarov z Českej republiky, organizovali koncerty a iné kultúrne podujatia.

REKLAMA

bio dia web baner 300x300 apr15

„Konzul bol aj priateľom  nášho člena – skvelého človeka a popredného slovenského horolezca Antona Dobeša, ktorý bol zavraždený teroristami aj s horolezcom a záchranárom Petrom Šperkom pri výstupe na Nanga Parbat. Počas svojej návštevy Slovenska preto chce položiť pamätný kameň z Himalájí na počesť týchto horolezcov a ďalších Slovákov – Jána Matláka a Vladimíra Švencára, ktorí zahynuli pod lavínou v októbri 2014 na hore Dhaulagiri.“ Tento pamätný kameň bude umiestnený vo Vysokých Tatrách.

10690150_261005657442171_3786937191657571494_n

A. Galovičová a jogín Swami Satchidananda

Novozaložená spoločnosť Slovensko – nepálskeho priateľstva organizuje nielen filmové festivaly, ale aj cesty za poznaním do Nepálu a Tibetu. O svojich zážitkoch z takejto cesty porozpráva počas festivalu v piešťanskom Ganesha Klube na Winterovej ulici v rámci programu aj jeho  organizátorka a zakladateľka Anna Galovičová. Spolu s tromi priateľkami odstránili mýtus, že Strecha sveta a Himaláje sú pre fyzicky zdatných mladých ľudí a horolezcov. Ako prvá Slovenka vo februári v roku 1990 absolvovala výcvik priamo pod vedením Jeho svätosti 14. Dalajlámu v Dharamsale, v sídle exilovej vlády Tibetu.
Členom Spoločnosti Slovensko-nepálskeho priateľstva je aj Slovák Zoltán Demján, ktorý vystúpil na Mount Everest a ďalší poprední horolezci a cestovatelia ako napríklad Svetozár Krno z Nitrianskej univerzity, ktorý  filmový festival povedie. Profesor Svetozár Krno odprednáša tiež svoj príspevok s názvom Annapurna a Dhaulágíri v monzúnovom šate. Na konci monzúnového obdobia sa totiž tradiční komerční trekári vyhýbajú nepálskych hôr ako čert svätenej vody.

Súčasťou programu bude aj výstava umeleckých fotografií z Himalájí Lučenčana Ľubomíra Činčuru, ktorý sa do Himalájí dostal prvýkrát v roku 2012. „Nepáľ ma Nepál“ – je názov jeho výstavy.  Porovnáva oba svety, ten himalájsky a ten náš. Nepál je podľa Ľubomíra veľmi chudobná krajina, avšak duchovne veľmi bohatá a krásna.

 10408060_227337584142312_5092793200287704958_n

Na podujatí nebude chýbať nepálsky čaj a spev Sabeen, superstar Pakistanu a Kašmíru. Do tajomstva budhizmu v období narodenia Buddhy  zasvätí návštevníkov láma Sangje. Téma prednášky s besedou je Sila súcitnej mysle. Vstupenky na podujatie si záujemcovia môžu kúpiť v predpredaji v piešťanskom Ganesha Clube na Winterovej 1.

Zdroj: Tlačová Správa, foto: FB Ganesha Club Piešťany, aktualizované 7.5. vôli zmene miesta konania

 

Populárne články