Connect with us

Kultúra

69. music festival Piešťany prináša množstvo zaujímavých koncertov

Dom umenia Slovenskej filharmónie Piešťany pripravil 69. ročník medzinárodného music festivalu Piešťany. Ide o druhý najstarší slovenský festival. Jeho program odprezentoval generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Mgr. art. Marián Turner a riaditeľka Domu umenia PhDr. Edita Bjeloševičová verejnosti a médiám koncom apríla v Bratislave. Na domácej pôde priblížila podujatia festivalu E. Bjeloševičová počas tlačovej konferencie k Otvoreniu letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch 9. mája. Festival štartuje fanfárami a otváracím koncertom v stredu 29. mája.

Published

on

Reklama

Edita Bjeloševičová – riaditeľka Domu umenia Slovenskej filharmónie v Piešťanoch

Aktuálny ročník music festivalu Piešťany je tematicky venovaný Roku českej hudby, pričom nad jeho konaním prevzal záštitu veľvyslanec Českej republiky na Slovensku  Rudolf Jindrák.  Uskutoční sa od 29. mája do 10. júla 2024 s väčšinou podujatí v Dome umenia SF.

Dramaturgia 69. ročníka prestížneho medzinárodného hudobného festivalu, ktorý patrí k historicky najstarším a najvýznamnejším na Slovensku, je zárukou kvalitného umeleckého zážitku pre domácich a zahraničných návštevníkov tohto významného kultúrnospoločenského podujatia. Aj počas aktuálneho ročníka sa môžu návštevníci festivalu tešiť na bohatý program, v ktorom sa predstavia vynikajúci umelci a umelecké telesá európskeho a svetového ohlasu – Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor, Slovenský komorný orchester, Corni di Bratislava, Trnavský komorný orchester, Sperger duo, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Česko-slovenský komorný súbor a ďalšie.

Reklama

Koncertní umelci vystúpia počas klavírnych predstavení, napr. v programe exkluzívneho dvoj-koncertu najväčších klavírnych nástrojov, ktoré festivalu zapožičali spoločnosti Yamaha a MyPiano. Eva Varhaníková a Ladislav Fančovič uvedú  Slovanské tance slávneho českého skladateľa Antonína Dvořáka. Tie sú cyklom 16 hudobných skladieb, vychádzajúcich z jednej zo základných foriem ľudovej hudby – z ľudového tanca. Ide o spracovanie rytmických motívov hudobnej kultúry slovanských národov.

Piešťanský hudobný festival ponúkne tiež recitál klavírneho virtuóza prof. Mariana Lapšanského. Festivalová dramaturgia, v spolupráci s Metropolitnou operou New York, pripravila milovníkom operného umenia legendárny záznam predstavenia Dvořákovej Rusalky pod režijným vedením Otta Schenka. Na 69. ročníku mfP sa predstaví i Felix Slováček ml. so sláčikovým kvintetom a v rámci sprievodných podujatí zavíta do Piešťan pražské divadlo Ypsilon s činoherno-operným predstavením Rusalka nielen podľa Dvořáka.

Reklama

Súčasťou festivalového programu budú aj 3 umelecké výstavy spojené so slávnostným odovzdávaním cien laureátom Fondu výtvarných umení.

Kompletný program podujatí v rámci 69. music festivalu Piešťany:

TS / -red- Foto: T. Hudcovič, Dom umenia Slovenskej filharmónie Piešťany

Populárne články