Connect with us

Kultúra

Skyva a Luke predviedli svoje súznenie

Talentovaní hudobníci Skyva a Luke Mizmor predviedli v apríli vzájomné súznenie na pódiu piešťanskej Elektrárne. V rámci spoločného koncertu zazneli ich sólové i spoločné piesne, ktoré boli rozhovorom či  dokonca až modlitbou.

Published

on

Reklama

Koncert otvorila Skyva piesňami z nového albumu „Z exilu“, ktorý vyšiel v októbri 2023.  Neskôr sa pripojil Luke k piesňam „Štyri“ z debutového albumu „Zrkadlo“ a k duetu „Piaty živel“, ktorý Skyva v origináli naspievala so Simou Magušinovou. Nasledovala Lukova pieseň „21 gramov“.

Po spoločných duetoch sa Luke prvýkrát predstavil s kapelou, respektíve v triu s Gustávom Niepelom – banjo a Danielom Kučkovským – basgitara. Vďaka tomuto zloženiu piesne dostali iný, aranžérsky zaujímavý charakter a v tomto novom šate len podporili hĺbku Lukeovej autorskej výpovede.  Koncert vyvrcholil Lukovou piesňou “Between there and here”, ku ktorej sa pripojila aj Skyva so svojím klavírom a úžasným spevom.

Reklama

Ako sa vám spoločne hralo?

Luke: Hralo sa mi skvelo, ja vnímam pri spoločne hraných piesňach so Skyvou úžasné súznenie. Je to ako rozhovor či modlitba na pódiu.

Reklama

Skyva: Aj ja som ozaj prežívala počas koncertu príjemnú pohodu. Vždy je to o súhre ľudských, obsahových, technických faktorov aj o atmosfére panujúcej medzi poslucháčmi. Vďaka tomu všetkému sa mi s Lukášom hralo možno ešte lepšie než naposledy.

Ako ste sa dostali k doterajšej spolupráci?

Luke:  Trošku dlhšia cesta. Hneď ako vyšla Zuzkina pieseň „Stôl“ zostal som užasnutý z pre mňa neznámej slovenskej autorky, ktorá sa dotkla mojej duše. Neskôr v roku 2018 uverejnili recenzie o našich albumoch v poslednom čísle Populáru. A po nejakom čase som Zuzke napísal, či by sme mohli spolu niečo spraviť. Ale nič sme nespravili 😁. Avšak sem tam sme si napísali. V roku 2021 som dostal ponuku zahrať koncert v Kursalone a vtedy som si povedal, že skúsim zavolať Skyvu, či by neprišla. A tak sme sa na tomto koncerte prvý raz osobne stretli a už vtedy sme zahrali spolu piesne „Štyri“ a „21 gramov“.

Skyva: Lukáš to popísal veľmi presne. Ja som si jeho piesne pozorne a vo väčšej miere vypočula až po našej prvej komunikácii. Oslovila ma ich hĺbka aj jedinečné podanie. A od tejto súhry okolností nás začalo okrem muziky spájať aj ľudské porozumenie. 🙂 A to je vzácne – nie je to medzi hudobníkmi samozrejmosť…

Máte na pláne  ďalšiu spoluprácu?

Skyva: Myslím si, že opäť sa nám len potvrdilo, že by sme mali niečo naspievať a nahrať spoločne. Otázkou len ostáva kedy a čo presne – ale obaja zo skúsenosti vieme, že všetko len potrebuje svoj správny čas. A ten sa blíži… 🙂

Luke: Určite. Radi by sme vytvorili niečo spoločne aj napriek tomu, že sme z opačných koncov republiky a je to trošku komplikovanejšie. Pre mňa je tam to „súznenie“, ktoré ma motivuje 😉 aby sme spolu okrem koncertov spravili niečo spoločne.

-red- Foto: FB LM Video: I.M.O.

 

 

Populárne články