Connect with us

Kultúra

Počas Noci múzeí v Balneologickom múzeu predstavia aj poklady z rieky Váh

Trnavský samosprávny kraj a Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch  pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí srdečne pozývajú na Celoslovenskú noc múzeí do expozícii múzea v sobotu 18. mája 2024. Hlavná expozícia bude prístupná od 10:00 h do 21:00 h. 

Published

on

Reklama

 

Program v priestoroch múzea v budove Kúpeľnej dvorany známej aj ako Kursalon štartuje o 13:00 h. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne a pre všetkých ukážky krojov vrátane možnosti si kroj vyskúšať, či kvízy pre malých aj veľkých „Život pri rieke Váh“ a „Hádanie a hľadanie v múzeu“. Rovnako sa môžete tešiť na zaujímavú prezentáciu zreštaurovaných predmetov.

Reklama

Pripravené sú tiež zaujímavé prednášky. O 15:00 h vám riaditeľ múzea Vladimír Krupa predstaví  Poklady z rieky Váh, teda archeologické nálezy z rieky, ktoré sa našli pri Piešťanoch. O hodinu neskôr vám Tomáš Mlynský povie viac o jedoch v prírode.

Zaujímavá bude tiež prezentácia Andreja Bolerázskeho Papierové poklady. Bude sa venovať  záchrane a reštaurovaniu plagátov v zbierkach BMIW, začiatok je naplánovaný na 17:30 h.  O 19:00 h sa vám opäť prihovorí Tomáš Mlynský, ktorý povie viac o stavbách zvierat.

Reklama

Počas Noci múzeí bude sprístupnená tiež expozícia Kútne plachty, kde sa viac  dozviete v rámci komentovaných prehliadok.

Prístupné budú i expozície a výstava vo Vile dr. Lisku na Štefánikovej č. 1.  Otvorené bude 13.00 do 21.00 hodiny. O 14:00 h je naplánovaná komentovaná prehliadky výstavy, ktorou vás prevedie Martin Kostelník. Počas dňa budete môcť tiež absolvovať komentované prehliadky expozície Dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku a expozície Sakrálneho umenia zo zbierky Kornela Duffeka.

Expozícia múzea  Pamätná izba Ivana Kraska na Nábreží I, Kraska bude prístupná od 14.00 do 19.00 h. Komentované prehliadky expozície sú naplánované na každú celú hodinu. Poéziu Ivana Kraska bude prednášať  Alexandra Murínová.

-red-

Populárne články