Connect with us

História

Slovensko je veľmocou v lyžovaní na tráve. Začalo to na Ahoji

Published

on

Reklama

Nemeckému vynálezcovi Josefovi Kaiserovi (1911-1981) vďačíme za to, že pred temer 50 rokmi vyvinul náradie – lyže, na ktorých sa dalo spúšťať po trávnatých svahoch aj v lete a pritom používať tie isté pohyby ako v zime na lyžiach. Prvé lyže predstavil na Geislingene v Schwabskom regióne Nemecka v r. 1956. Do roku 1963 vyrobil viac ako 60 ďalších modelov, nakoľko každý nový sa ukázal ako chybný. J. Kaiser bol vynálezca na správnom mieste, ktorý sa neúspechmi nedal znechutiť a tvrdohlavo stále vyrábal nové vylepšené konštrukcie. Roku 1964 to dospelo tak ďaleko, že bolo možné vyrobiť prvú sériu „lyží na trávu“. J. Keiser vyrobil 50 párov vo vlastnej dielni, v ktorej sa vyrábali ručné pletacie stroje.

[singlepic id=16844 w=320 h=240 float=left]Lyže na trávu sa neskôr pomenovali „Rollka“, čo vzniklo spojením slov „Roll=valček /nemecky/ a slovka „Ka“ po vynálezcovi Kaiser. Dnes sa nad pojmom „lyže na trávu“ nikto nepozastavuje, hoci toto označenie bolo prihlásené na patentovanie už v r. 1883 v Rakúsku ako „Rollski“ /valčekové lyže/, ale vtedy to rýchlo zapadlo do zabudnutia.

Reklama

Prvými zákazníkmi u J. Kaisera boli Japonci a Američania. V alpských krajinách bolo lyžovanie na tráve prijímané dosť zdržanlivo. Josef Kaiser však bol neúnavný, predstavoval svoj vynález na lyžiarskych svahoch a ukazovalo sa stále viac a viac lyžiarov, ktorí v lete na trávnatých svahoch využívali „Rollky“. Vynálezca v r. 1970 predal svoj patent do Talianska, v r.1980 sa už začínajú vyrábať lyže aj v Japonsku i iných krajinách sveta.

Dnes sa lyže vyrábajú v Rakúsku pod ozn. DLWH, resp. Fa Balek, v Českej republike Fa Sojat, V Japonsku pod ozn. Ausus, Esam, na Taiwane pod ozn. Ongtex, Pan Sun, Skika a sú homologované FIS-om.

Reklama

[singlepic id=16856 w=320 h=240 float=right]Na švábskych svahoch, v Owen/Teck (Nemecko) sa uskutočnili v r. 1965 prvé medzinárodné preteky v slalome. A tak sa stala športová stránka – preteky, takmer jediným prostriedkom náboru. V r. 1970 bol vytvorený organizačný výbor „Európskeho pohára“. Neskôr bol založený Medzinárodný zväz lyžovania na tráve /IGSV/, pod ktorým boli v r.1979 organizované v americkom regióne Bryce prvé majstrovstvá sveta v lyžovaní na tráve. Pod vedením IGSV nasledovali majstrovstvá sveta v r.1981 v Alberschwende (Rakúsko), r.1983 v Kiama (Austrália) a v r.1985 v Owen/Teck (Nemesko).

Nakoľko okruh lyžiarov na tráve pozostával hlavne zo športovcov, ktorí boli organizovaní v lyžiarskych oddieloch a spolkoch a ktoré súčasne patrili príslušným národným lyžiarskym zväzom, čoskoro vyjadrili želanie, aby sa pripojili k medzinárodnému lyžiarskemu zväzu /FIS/. Roku 1985 bol IGSV rozpustený a lyžiari na tráve boli prijatí do rodiny FIS.

[singlepic id=16853 w=320 h=240 float=left]5. Majstrovstvá sveta v lyžovaní na tráve v r.1987 v Nobeyama (Japonsko) sa už realizovali pod hlavičkou FIS. Roku 1989 boli organizované 6. MS v rakúskom Kindbergu a v r.1991 významné MS v tureckej Burse v „tieni minaretov“ na prelome Orientu a Západu. Nasledovali v r. 1993 MS v talianskom Asiagu a v r. 1995 9. MS v Kálnici na Slovensku. Ďalej nasledovali MS v r. 1997 v Mustair (Švajčiarsko), v r. 1999 rakúskom Gaale a v r. 2001 majstrovstvá sveta v talianskom Forni di Sopra. Nasledujúce majstrovstvá sveta boli v roku 2003 v Dizine (Iráne).

Lyžovanie na tráve v súčasnej dobe ešte nepatrí medzi olympijské športy, len účasť pretekárov z viacerých kontinentov na vrcholových podujatiach by posunula tento šport do roviny s ostatnými športovými odvetviami lyžovania. Napriek tejto skutočnosti je o lyžovanie na tráve veľký záujem v Rakúsku, Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku, Českej republike, Japonsku, Číne.

História lyžovania na tráve na Slovensku

[singlepic id=16847 w=320 h=240 float=right]Rozvoj lyžovania na tráve na Slovensku sa zapísal do rokov 1975 až 1977. V týchto rokoch sa vyrobili prvé valčekové lyže v závode Drukov Brno (prvý krát boli vystavené na Interski vo Vysokých Tatrách v roku 1975) a uskutočnili sa aj prvé jazdy na tráve. Bolo to 25. augusta 1977 na Bezovci pri Piešťanoch, na svahoch Považského Inovca.

Prvé oficiálne preteky v lyžovaní na tráve o Pohár Československej spartakiády usporiadala TJ Banka Piešťany už v roku 1980. V roku 1982 sa začína budovať areál v Kálnici, zakúpil sa prvý vlek zo Ždiaru a lyžuje sa ako v zime tak i v lete. Široké svahy s miernym sklonom, s dobrým trávnatým povrchom objavili aj vyznávači resp. zakladatelia lyžovania na tráve. Medzi zakladateľov patrí Miroslav Masár, rodák z Kálnice a Bohumil Ševčík, zaslúžilý člen TJ Zavažan Kálnica, ktorí spolu organizujú na svahoch v areáli „Piesky“ prvé preteky o Saratovský pohár. V I. ročníku r. 1984 sa na 1. mieste umiestnil Ľubomír Masár, 2. miesto Ivan Breštenský, 3. miesto M. Rycek, v roku 1985 na 2. ročníku Saratovského pohára opäť dominoval Ľubomír Masár. V termíne 23. – 24. mája r. 1986 sa usporiadali v tomto areáli prvé FIS preteky v bývalej ČSFR, na Slovensku.

[singlepic id=16848 w=320 h=240 float=right]Zo 41 pretekárov v slalome a obrovskom slalome zvíťazil Erwin Gansner zo Švajčiarska, zo slovenských pretekárov bol najlepší Ivan Breštenský na 6. mieste v slalome, 9. miesto v obrovskom slalome. Na 8. mieste v slalome a 12. v obrovskom slalome získal prvé FIS body aj Ľ. Masár. V prvej dvadsiatke sa ešte umiestnili J. Tinka, Herinek a Rycek. V roku 1987 sa uskutočnili majstrovstvá Slovenska ako súčasť ďalších FIS pretekov, absolútnou víťazkou sa stala Vierka Grossová z TTS Trenčín.

V rokoch 1988 a 1989 sa opäť usporiadali preteky o Saratovský pohár. V r. 1990 sa koná Európsky pohár na svahoch v areáli „Piesky“, v slalome i obrovskom slalome víťazia Grossmann z GER a Ingrid Hirschoffer z AUT.

[singlepic id=16839 w=320 h=240 float=left]Pod trénerskym vedením Milana Ďuriša vyrastá mladá lyžiarska generácia, ktorá postupne získavala medzinárodné skúsenosti. V r. 1993 na MS juniorov v talianskom Bormio dosiahol pretekár TJ-LO Zavažan Kálnica Ivan Jamrich bronzovú medailu v disciplíne slalom. Na týchto pretekoch dosiahla významný úspech aj členka TJ-LO Bezovec Piešťany Miriam Kabátová, ktorá okrem titulu majsterky sveta v disciplíne obrovský slalom získala ďalšie dve medaily, bronzovú v slalome a striebro v kombinácii /SL+S-G/.

Po týchto pretekoch sa zúčastňuje slovenské družstvo na kontinentálnom pohári na Taiwane. I. Jamrich zo Zavažan Kálnica víťazí v disciplíne slalom, spolu s Andrejom Bíleným a vedúcim družstva Ing. L. Šandorom prekročili vstupnú bránu na svetovú scénu v lyžovaní na tráve. Na Majstrovstvách sveta juniorov v r. 1995 v nemeckom Arzbergu opäť zažiarila M. Kabátová, získala bronzovú medailu v super obrovskom slalome. Tým sa slovenské lyžovanie na tráve dostalo medzi svetovú špičku.

[singlepic id=16845 w=320 h=240 float=right]Na základe dobrých organizačných skúseností v TJ-LO Zavažan Kálnica sa uskutočnili v roku 1992 už prvá vážnejšia previerka – Majstrovstvá sveta juniorov. V r. 1994 Majstrovstvá Európy ako previerka pripravenosti pre 9. MS´95. Medzitým si pretekári v lyžovaní na tráve vyskúšali svahy na Bezovci, kde sa v r.1991 uskutočnili FIS preteky a v r. 1993 Európsky pohár. V r. 1998 a v júni 2001 sme opäť usporiadali FIS preteky na svahoch v areáli „Piesky“.

Na Slovensku je veľa ideálnych svahov pre rozvoj lyžovania na tráve. Medzi svetové svahy patria trate v Kálnici pri Novom Meste nad Váhom, z európskeho hľadiska sú výborné svahy na Bezovci i Ahoj, obidva pri Piešťanoch. Na Ahoji sa v r. 1994 uskutočnil 3. Medzinárodný Tábor detí a žiakov v lyžovaní na tráve, opakovane sa tábor uskutočnil v Kálnici v r. 1999.

Autor: Ladislav Šandor Ilustračné foto: mp

Populárne články