Connect with us

Kultúra

Čiernobiela fotografia je kráľovská

Published

on

Reklama

V reštaurácii Blue´s je do konca augusta inštalovaná výstava fotografií Petra Hanšuta s názvom Spomedzi panvíc a hrncov. V krátkom rozhovore, ktorý nám autor poskytol, otvorene hovorí aj o svojich životných skúsenostiach, ktoré ovplyvnili jeho tvorbu.

Pracujete výhradne s čiernobielou fotografiou? V čom sú podľa Vás jej výhody?

Reklama

[singlepic id=18543 w=320 h=240 float=left] Moja fotografia a pohľad objektívom či bez neho sa zameriava asi z deväťdesiatich percent na čiernobielu. Farebná fotografia je podľa mňa väčšia práca a vyžaduje si viac skúseností, prítomnosti a korekcie programami. Čiernobiela fotografia je kráľovská, je jednoduchá a vypovedá príjemne a vypovie často tak, ako si to predstavujem ja a tiež ako sa mi to páči. Je temná a svetlá zároveň.

Na plagáte k výstave je napísané, že ak sa vám kompozícia nezdá, radšej ju neodfotíte. To mi pripomína prístup fotografa na film. Ktorú technológiu uprednostňujete – analógovú alebo digitálnu?

Reklama

[singlepic id=18409 w=320 h=240 float=right]No v prvom rade som to myslel tak, že ak sa mi nezdá, tak ju neodfotím a to nielen na film, ale ani na digitál alebo mobilný telefón. Neretušujem, pretože to už by bol klam a nereálnosť. Kompozície sú samé často okolo mňa. A teda ak niečo niečomu chýba, nesnažím sa to zneprirodzeniť. Rád vecí fotím tak, ako ich nájdem. A to je to, čo ma samotného fascinuje – že si dačo všimnem a cvak, je to tam…

V prvom rade mám rád film, i keď zatiaľ si nevyvolávam sám, čo ide trochu viac do investícií, ale o to väčšie sú plody a majú aj svoju hodnotu. Digitálnej fotografii fotograf musí spraviť hodnotu a to už musí prejsť cez digitálnu komoru.

Aké životné skúsenosti ovplyvnili Vašu tvorbu?

[singlepic id=18408 w=320 h=240 float=right] No ako dvadsaťpäťročný človek som si prešiel v rannej mladosti aj tým, že som si nevážil seba a teda ani svoj život a okolie. Veľa vecí mi nedávalo zmysel. Ale dnes viem, že utrpenie treba prijímať s radosťou. A potom je človek na svojom mieste a vo svojej koži.

Vraj ste prekonali drogovú závislosť…

Ako som vravel, nenávidel som svet a nemal som úctu k sebe, a to môže byť hocijaká závislosť, či už drogová alebo iná. Modlitba zmenila môj život.

Hovoríte, že na umení si ceníte snahu priblížiť sa realite. Aké posolstvo chcete dať divákom?

[singlepic id=18407 w=320 h=240 float=left]No na základe toho, čo vidím, si myslím, že veľa umelcov tvorí takpovediac svoju pravdu a svojím spôsobom a kapacitou dokážu všetko vyjadriť, tak ako by to podľa nich bolo najlepšie. Prirodzene, i ja tak zmýšľam a to, čo chcem povedať mojimi fotografiami, je vo mne a okolo mňa a spolu je to fotkou. Väčšina vecí je experiment a teda vďaka experimentu naberám skúsenosti, čo sa oplatí. Naozaj mám rád fotografovanie, všímam si diela iných pracantov, amatérov a umelcov. A učím sa vidieť to, čo sa mi pozdáva aj okolo seba.

(mp) Foto: Peter Hanšut

[nggallery id=1022]

 

Populárne články