Connect with us

Kultúra

Hodovníci pili burčiak a tancovali na Stašáka

Published

on

Reklama

Deti lákal nafukovací hrad, dospelých veľmi skorý burčiak a spevák Peter Stašák. Podľa počtu návštevníkov boli Piešťanské hody 2011 veľmi úspešné.

[singlepic id=18492 w=320 h=240 float=right]V parku pri Kostole sv. Štefana si ľudia v nedeľu 21. augusta popoludní rozložili stoličky i lavičky a v tieni stromov čakali na kultúrny program, ktorý im pripravilo MsKS. Country kapela The Crowd ich pod pódium neprilákala. Oveľa príťažlivejší bol burčiak z Limbachu a atrakcie pre deti.

Reklama

Podľa dekana Jána Bederku slávili ľudia hody už 179-krát. [singlepic id=18487 w=320 h=240 float=left]Kostol sv. Štefana si totiž už na budúci rok pripomenie okrúhle výročie vysvätenia. Nie vždy však Piešťanci hodovali aj v okolí chrámu. Počas socializmu bola tradícia hodov prerušená, obnovili ju až pred siedmimi rokmi. Dovtedy si veriaci pripomínali sviatok sv. Štefana Kráľa iba doma. „Piekli sme kačicu a lokše a stretli sme sa celá široká rodina,“ potvrdila nám staršia návštevníčka hodov. Podľa nej sa dnešné hody vôbec nepodobajú na tie, ktoré si pamätá z detstva, ale je rada, že sa v starých Piešťanoch niečo deje.

[singlepic id=18508 w=320 h=240 float=right]„Sv. Štefan Kráľ bol výnimočný svojou veľkosťou a múdrosťou. Kostol patrí medzi kultúrne skvosty mesta Piešťany a v budúcnosti nadobudne ešte väčší duchovno-kultúrny význam,“ myslí si dekan Ján Bederka a dodáva, že podľa jeho mienky sa tradícia hodov do Piešťan znovu vracia.

Reklama

Potvrdili to desiatky hodovníkov, ktorí napriek horúcemu počasiu tancovali pod pódiom počas vystúpenia Petra Stašáka a jeho hostí až do skorého večera.

[nggallery id=1021]

Text a foto: Martin Palkovič

 

 

Populárne články