Connect with us

Názory

Mládež v záhrade – má to význam?

Published

on

Reklama

Súčasným, a myslíme si, že aj veľmi rozumným, trendom je dávať väčší význam tomu, čo jeme a odkiaľ to jedlo pochádza. Prevádzkujeme vegetariánsku reštauráciu v ŽiWlli a snažíme sa vyvážiť výber bežných menu ponúk v Piešťanoch bezmäsitou stravou a závanom exotiky. Takýto prístup si vyžaduje úžasné množstvá zeleniny a ovocia. Najradšej by sme boli sebestační, no toľko polí a záhrad zatiaľ nemáme k dispozícii. Okrem nášho bežného dodávateľa ovocia a zeleniny tak spolupracujeme aj s malými lokálnymi producentmi a toho roku sme sa do práce pustili aj my. Čiste bez chemických hnojív a postrekov, zato s vlastným rozumom, s radami našich rodičov a s pomocou Caroliny z Nemecka a Anny z Talianska, čo sú naše dve dobrovoľníčky na Európskej dobrovoľníckej službe (EDS).

Dievčatá Caroline a Anna nemajú s pestovaním žiadne skúsenosti, takže sa učia pre nich nové veci, čo je hlavným cieľom EDS. Napadlo nám teda spýtať sa na ich postrehy a dojmy.

Reklama

Čo nové a zaujímavé ste sa zatiaľ naučili o pestovaní zeleniny a byliniek?

Caroline: Pochopili sme, že niečo dopestovať nie je také jednoduché, ako sme si mysleli. Nestačí len zasiať a občas zaliať. Zistili sme tiež, že rôzne plodiny si vyžadujú rozdielny čas, ktorý im venujeme. Paradajkám sa venujeme viac ako kalerábu alebo cibuli. Takisto sme sa naučili, že s niektorými plodinami môžeme manipulovať podľa toho, aké výsledky chceme dosiahnuť – viac ale menšie plody alebo menej ale väčšie.

Reklama

Ktorá práca v záhrade je vaša najobľúbenejšia?

Caroline: Samozrejme zber plodov, keď vidíme, že naša práca priniesla výsledky. Anna miluje lezenie po stromoch, užila si zber čerešní. Ale tiež nás bavilo sadiť mladé rastlinky, do ktorých sme vkladali nádeje a potom sme prekvapene zisťovali, ako rýchlo rastú.

Ktorú prácu, naopak, veľmi nemusíte?

Anna: Asi najhoršie je vytrhávať burinu. Aj nám je ľúto tých rastliniek, však aj ony chcú žiť. Len sú na nesprávnom mieste.

Myslíte si, že vedieť pestovať rastliny a dorobiť si tak vlastnú potravu je dôležitá zručnosť v súčasnej dobe?

Caroline: Slovo dôležitá by som asi nepoužila pre všetkých, pretože dnes už ľudia nemajú toľko priestoru, aby boli sebestační v produkcii. Reálne teda všetci pestovať nemôžu. Ale je určite dôležité vidieť, koľko času, energie a zdrojov, ako napr. voda, musíme investovať do toho, aby sme niečo vypestovali. Nedávno sme napríklad celé doobedie oberali a odkôstkovali čerešne a vznikla z toho len jedna sedmina z jedného obedového menu v ŽiWlli. Je to pre nás neuveriteľné.

Anna: Podľa mňa je to skutočne dôležitá zručnosť. Ešte v predchádzajúcej generácii toto všetko ľudia vedeli automaticky z domova od rodičov. My už nie. Strácame naše schopnosti a strácame kontakt s prírodou.

Na čo sa tešíte, že budete môcť použiť plody zo záhrady?

Caroline: Dúfam, že mi Anna spraví nejaké skvelé cestoviny s čerstvými rajčinami. A tiež by som chcela piecť cibuľu podľa receptu mojej mamy.

Anna: Okrem úžasných talianskych jedál ako papriky plnené syrom, obalené a vysmažené v cestíčku, caprese, cestoviny atď, chcela by som využiť niektoré ovocie aj na tvorbu prírodnej farby na textil a skúsiť batikovať.

-Občianske združenie Kvas-

Populárne články