Connect with us

Kultúra

Pána Lunu pokrstili v amfiteátri hruškovicou

Published

on

Reklama

Slávnostným krstom v piešťanskom amfiteátri v stredu 23. septembra uviedli do života nový román nemeckého spisovateľa Kaya Zeisberga o rodine Winterovcov krstní rodičia – primátor Miloš Tamajka a vnučka Imricha Wintera Kristína Stankovská. Knihu Pán Luna, ktorej hlavnou postavou je tentoraz mladší z bratov Imre, pokrstili hruškovicou, ako regionálnou špecialitou.

IMG_7482Približne šiestim desiatkam návštevníkom podujatia na úvod zaspievala speváčka Natália Hatalová a na klavíri zahral Richard Rikkon. Okrem iného uviedol aj symfóniu Nedokončená od Franza Schuberta. Podľa spisovateľa Kaya Zeisberga výber miesta a skladby nebol náhodný, pretože práve Imrich Winter stál za zrodom amfiteátra v Piešťanoch a na jeho otvorení koncom dvadsiatych rokov minulého storočia zazneli práve tóny Nedokončenej.

Reklama

Kay Zeisberg si po svojej prvotine Mramorový palác, kde je hlavnou postavou Ľudovít Winter, vybral za tému svojho druhého románu život druhého z bratov Winterovcov, Imricha. Napriek tomu, že bol mladší, jeho dni skončili oveľa skôr, a preto má podľa autora aj kniha menej strán. Aj Imre však, tak ako jeho brat, výrazne ovplyvnil vzhľad a ďalší vývoj nášho mesta, jeho zásluhou v Piešťanoch vzniklo múzeum, stál za zrodom amfiteátra, parkov, ale aj rôznych športovísk a začal tiež písať našu kultúrnu a umeleckú históriu, alebo ako hovorí autor: „Priviedol do Piešťan divadlo a hudbu“. V diele sa nevyhýba sa ani Imrichovým slabostiam – ktorými boli láska k zábave, a tiež k ženám. S ohľadom na rodinu sa však podľa svojich slov rozhodol túto tému spracovať citlivo.

IMG_7492Práve rozdielnosť pováh oboch bratov – kým Ľudovít bol skôr realista, obchodník, Imrich sa zasa viac venoval umeniu, histórii a kultúre, však priviedla nemeckého spisovateľa k tomu, aby aj svoje diela poňal rozdielne. Hoci oba romány na seba voľne nadväzujú a Ľudovít alebo Lajoš vystupuje aj v knihe Pán Luna, na rozdiel od Mramorového paláca sa v druhej knihe prelína súčasnosť s minulosťou a sny s realitou. Ako tiež spomenul k názvu ho zároveň inšpirovala nemecká opereta Pani Luna, o ktorej pojednáva aj v úvode a kúsok z nej predstavil návštevníkom aj klavírny virtuóz Richard Rikkon.

Reklama

Na svojho starého otca si zaspomínala aj krstná mama knihy Piešťanka Kristína Stankovská. Hoci sa narodila až po jeho smrti, osobnosť tohto významného muža podľa nej silne ovplyvnila všetkých členov rodiny. Autorovi sprístupnila aj rodinné fotografie, z ktorých sa jedna ocitla i na obale knihy. Imrich Winter je na nej s elegantnou dámou, oblečenou v sárí. Snímku vybral autor tiež zámerne, pretože vyjadruje istú tajomnosť, meno tejto, zrejme významnej návštevníčky kúpeľov, totiž nie je známe. Hruškovicu na pokrstenie knihy zvolili organizátori ako jednu z regionálnych špecialít.

IMG_7489Podujatia sa zúčastnili všetci, ktorí boli s knihou spojení: autor Kay Zeisberg, prekladateľ Juraj Gigac, editor a korektor Kornel Duffek, manažérka Daniela Gloss, primátor mesta Miloš Tamajka, Kristína Stankovská a tiež ďalší z potomkov rodiny Winterovcov. Daniela Gloss prečítala aj pozdrav z Paríža od zástupcov francúzskej časti rodiny. Spisovateľ zároveň všetkým vyjadril svoju vďaku a za použitie historických materiálov tiež vedeniu Balneologického múze v Piešťanoch.

Knihu Pán Luna si mohli účastníci krstu kúpiť i s venovaním autora. Román začína tým, ako sa nemecká baletka a choreografka Veronika Gallertová musí rozlúčiť s divadelnými doskami, ktoré boli celý život jej súčasťou a tancovala na nich 60 rokov. Spolu s priateľkou sa rozhodne preliečiť si boľavé telo i srdce do Piešťan. Tu pri nočnej potulke mestom za splnu mesiaca stretáva tajomného pána – Imricha Wintera. Ich túžby a sny sa pretnú a už nemôžu na seba zabudnúť…

-ad-

Populárne články