Connect with us

Kultúra

Suchomel predstaví svoj projekt Sax in the City

Published

on

Reklama

Saxofonista, skladateľ a hudobný aranžér Milo Suchomel predstaví už tento piatok 25. septembra o 20,00 h v Art jazz Gallery Kursalon svoj nový projekt Sax in The City. Naposledy ho mohli Piešťanci počuť ako hosťa Zuzany Smatanovej pri Otvorení letnej kúpeľnej sezóny. Sprevádzať by ho mali, tentoraz ako sólistu, ďalší „silní hráči“ slovenského džezu, napríklad Pavol Bereza (gitara), Peter Kunzo (klavír), Juraj Raši na bubnoch a iní.

Milo Suchomel (1976) patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenského jazzu. Jeho profesionálny záujem o tento hudobný štýl sa začal formovať počas štúdia na Štátnom konzervatóriu v Žiline (1989-1995). Neskôr absolvoval aj Konzervatórium v Bratislave (1997-200) a študijný pobyt v University of Louisville v Kentucky v Spojených štátoch amerických (2001).

Reklama

Účinkoval vo formáciách Ellie Quartet/Quintet (zakladateľ), Gustav Brom Big Band, Orchester Pavla Zajačka, Swinging Europe či Tatra Quintet. Spolupracoval s významnými osobnosťami nielen doma (Juraj Bartoš, Dušan Húščava, Matúš Jakabčic, Gabriel Jonáš, Peter Lipa, Dodo Šošoka, Ľuboš Šrámek, Ľuboš Tamaškovič a iní), ale i vo svete (Gail Anderson, Robert Balcar, Joe LaBarbera, Jerry Bergonzi, Dennis de Blazio, Karin Edwards, Heinrich von Kalnein, Peter Mutsen, Adelhard Roidinger, Yvonna Sanchez, , Kenny Werner a iní.)

V roku 2001 získal na Jazz Juniors Krakow Festival v Poľsku ocenenie najlepší inštrumentalista a v roku 2004 sa s Milo Suchomel Quartet umiestnil na štvrtom mieste zo sedemdesiatich kapiel na prestížnej súťaži Heilaart International v Belgicku. Medzi jeho obľúbené vzory patria také legendy ako John Coltrane, Stan Getz či Benny Golson.

Reklama

DSC05378V minulých rokoch patril medzi pravidelných účastníkov Festivalu Doda Šošoku a džezových koncertov v Art jazz Gallery. Jeho osobitý hudobný prejav v sebe syntetizuje dve polohy: tou prvou je pôvodná afroamerická poetika, druhá zasa nadväzuje na súčasné európske trendy. Ich vzájomné pôsobenie predstavuje špecifickú podobu oscilácie medzi emocionálnym a intelektuálnym. Tieto zložky však nemožno chápať konvenčne zjednodušene, pretože ako v „čiernom“, tak i v „bielom“ džeze sa preskupujú v rozličných stupňoch a intenzite.

Vstup na podujatie je voľný.

-red/www.milosuchomel.sk, foto: V. Haring www.jazzpiestany.sk

Populárne články