Connect with us

Kultúra

O tajomstvách tretej ríše so spisovateľom a bádateľom Milanom Zachom Kučerom

Published

on

Reklama

Autor literatúry faktu, český spisovateľ Milan Zach Kučera predstaví vo štvrtok v Piešťanoch okrem svojej knihy Najväčšie tajomstvo Tretej ríše,  aj dva krátke filmy o ohromujúcich nacististických stavbách v podzemných priestoroch v poľských Sovích horách, neďaleko hraníc s Českou republikou. Prednáška sa uskutoční o 17,30 h v Piešťanskom informačnom centre. Za knihu obdržal v roku 2013 aj Cenu E.E. Kischa.

TRETí RíšE_NOVE

Reklama

„Po najväčšej tankovej bitke dejín, pri Kursku sa vojnové šťastie obrátilo v neprospech nacistov,“ hovorí autor knihy a pokračuje: „Od tejto chvíle začínajú obrovské podzemné práce v oblasti neďaleko Náchoda, na dnešnom poľskom území. Tretí najväčší polský zámok Ksiaž je prebudovávaný na posledný hlavný stan Hitlera a sú v ňom robené obrie podzemné práce – len hlavná výťahová šaschta na centrálnom nádvorí zámku mala rozmery ústia 20×25 metrov!“

V blízkych Sovích horách potom nacisti v šiestich vrchoch vyvŕtali šesť podzemných komplexov. Z nich niektoré sú tak veľké, že sa na nich dá plávať na lodiach.  V prednáške autor predstavuje všetky tieto objekty, reálie a legendy, spojené s objavovaním tejto skrytej časti histórie.

Reklama

Posudok predsedu poroty PhDr. Karla Richtera, CSc  pri udeľovaní Ceny E.E. Kischa za literatúru faktu za rok 2013: „Kniha je hodnotným príspevkom k poznaniu histórie záverečnej fázy existencie Hitlerovej Tretej ríše. Dá sa síce polemizovať o výstižnosti jej názvu, pretože iste skrývala väčšie tajomstvá nielen v Poľsku, ale i na rôznych iných miestach svojho rozsiahleho územného priestoru.

Jej autor odhaľuje netušené, popravde ohromujúce, prípravy rozvinutia vojenskej výroby v tesnom susedstve českého územia, ktorých rozsah vyvoláva dodatočné mrazenie z poznatku, aké veľké nebezpečenstvo pre ľudstvo hitlerovský nacismus až do posledných chvíl predstavoval.

Autor sleduje a  odovzdáva čitateľom výsledky hľadania a preskúmavania týchto utajovaných objektov. Porota sa rozhodla udeliť mu Cenu E.E. Kischa, pretože týmto dielom osvedčuje príznačné rysy kischovského poňatia literatúry faktu – zvedavosť a neúnavnú snahu zisťovať nové, neznáme fakty, odhaľovať ich tajomstvá a sprostredkovať výsledky svojho úsilia vycibreným jazykom, čitateľne, so schopnosťou estetického, emotívne pôsobivého prežitku.“ (krátené)

(red)

Populárne články