Connect with us

Kultúra

Najlepší novinárski fotografi vystavujú v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Výstava Slovak press photo, ktorú v utorok 24. februára otvorili v priestoroch knižnice prezentuje výber najlepších prác z celého ročníka. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili aj víťazní autori Michal Burza a Matej Kalina. Prezentácia obsahuje dvestodvadsaťdeväť výnimočných fotografií slovenských autorov, ktorým sa na nich podarilo zachytiť významné udalosti uplynulého roka. Návštevníci tak uvidia zábery z demonštrácii na Ukrajine, slovenských prezidentských volieb alebo rôznych športových a kultúrnych podujatí. Zaujímavosťou je aj to, že naše mesto je hneď druhou zastávkou 3. ročníka Slovak press photo v poradí. Na organizácii výstavy sa spolupodieľali Mestská knižnica a Rotary club Piešťany.

Michal Burza

Reklama

Program slávnostného otvorenia začal krátkou besedou s autormi a organizátormi. Na úvod dostala slovo riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová. „Táto súťaž mala tretí ročník, v ktorom sa veľmi zvýšila kvalita fotografií. To znamená, že sa zlepšuje kvalita fotografov a tým pádom aj kvalita súťaže,“ povedala o prácach v Slovak press photo. Práce sú rozdelené do kategórií Reportáž, Aktualita, Každodenný život, Šport, Príroda, Mladí autori do dvadsaťpäť rokov a Stredoeurópska fotografia.

Hlavnou cenou je Grand prix – porota ju udeľuje fotografii a hodnotí ju z hľadiska aktuálnosti, významu zachytenej udalosti, informatívnosti a zároveň očakáva vysokú estetickú úroveň. Michal Burza, autor a absolútny víťaz 3. ročníka so snímkami zo série Majdan sa rozhodol priniesť pravdivé svedectvo o dianí na Ukrajine. Krajinu navštívil viac krát, zdokumentoval udalosti na Kryme, na východe a posledný raz bol súčasťou dobrovoľníckej pomoci organizácie Človek v ohrození. „Víťazná fotografia vznikla pár dní po tragických udalostiach na Inštitútskej ulici. Pre nás bolo neuveriteľné ako sa tá vojnová zóna zmenila. Behom dvoch dní sa stalo z bojiska pietne miesto. Človek, ktorý stojí s gestom na barikáde, kričí – Sláva hrdinom! Hrdinovia neumierajú! Čo sa zachovalo ako slávnostný pokrik na vzdanie holdu obetiam,“ povedal o najlepšom zábere ročníka jeho autor Michal Burza.

Reklama

Ďalší účastník besedy fotograf Matej Kalina sa umiestnil na druhom mieste v kategórii Aktualita za sériu Apartmán 108. Súbor zachytáva prezidentské voľby a dozvuky noci po spočítaní hlasov v kruhu najlepších spolupracovníkov práve zvoleného prezidenta Andreja Kisku. Autor pracuje ako fotoreportér denníka Plus jeden deň. „Nepríjemné sú hlavne veci, ktoré sa týkajú smrti alebo zranení, zásahov do rodín. Ja ako fotograf sa vždy snažím priniesť niečo čo dokáže možno tej rodine a tým pozostalým pomôcť. Možno to nevidno ani cez tie fotky, ale veľakrát sa s tými ľuďmi snažím rozprávať a nejakým spôsobom ich odpútať od toho negatívneho. Nejakým spôsobom sa do toho vložiť a nie len byť surový fotograf, ktorý nabehne, nacvaká, zbalí sa a odchádza,“ vyjadril sa o ťažkých chvíľach, ktoré zažíva.
Kurátorkou výstavy je v súčasnosti Zuzana Lapitková, ktorá sa podieľala na jej inštalácii v mestskej knižnici. „Priestor v ktorom sme inštalovali je naozaj veľmi pekný a veľmi dobre sa nám sem zaraďovali jednotlivé fotografie a jednotlivé série,“ zhodnotila prezentáciu Slovak press photo. Výstavu je možné vidieť v Mestskej knižnici mesta Piešťany do konca marca.

Text a foto: Lukáš Turňa

Populárne články