Connect with us

Kultúra

Ocenená „GAZDOVA KRV“ na doskách Domu umenia

Published

on

Reklama

Predstavenie Ondreja Šulaja: GAZDOVA KRV v spracovaní DIVADLA ASTORKA Korzo ´90 ponúkne piešťanský Dom umenia v stredu 18. marca o 19,00 h. Inscenácia na motívy z próz Rudolfa Slobodu Krv, Jeseň a iné, získala štyri nominácie na Dosky 2011 a ceny za najlepší herecký výkon sezóny si odniesli hlavní predstavitelia Szidi Tobias a Miro Noga. Ďalšie Ceny Literárneho fondu získali herci a réžia.

20150318_2

Reklama

Divadelná hra vznikla pod režisérskou taktovkou Juraja Nvotu a hudbu k nej zložila Sisa MichalidesováGazdova krv je príbeh Gazdu (Miroslav Noga), spisovateľa, ktorý žije v Devínskej Novej Vsi so svojou Ženou (Szidi Tobias). V rámci jeho životného priestoru veľkú rolu zohráva matka Klára (Zita Furková), Dcéra (Rebeka Poláková) a tajná láska Číňanka (Zuzana Porubjaková). Vzťah Gazdu k svojim najbližším prechádza rôznymi fázami náklonnosti a Gazda prežíva množstvo emotívnych situácií, často dojemných či komicko groteskných.

Gazdova krv takisto ako prózy Ruda Slobodu využíva prelínanie časových i dejových pásiem. Príbeh sa odohráva po novembri 1989, jeho súčasťou sú aj retrospektívy do sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia, kedy sa Gazda dostal do kontaktu s ŠTB. Stretnutie s tajnou políciou (Tajný – Matej Landl), svojské, ako celý jeho život, vtipne a s nadhľadom zachytáva aj túto nepríjemnú stránku mnohých ľudí na Slovensku, ktorých v čase normalizácie oslovil režim na spoluprácu. Neopakovateľná je i situácia s neterou z Ameriky (Zuzana Konečná), ktorej by mal Gazda predstaviť krásy Slovenska či interview s Redaktorom (Marián Labuda ml.) pre prestížny denník v čase porevolučného Slovenska. Súčasťou deja sú Gazdove názory ako unikátny záznam zvláštneho myslenia a originálnych filozofických úvah Ruda Slobodu.

Reklama

Lístky na divadelné predstavenie sú v predaji v pokladnici Domu umenia.

PR (www.astorka.sk/item/gazdova-krv)

Populárne články