Connect with us

Kultúra

Jožinko má už aj kalendár

Published

on

Reklama

Verejnosti skrytú polohu tvorby Jozefa Babuška predstavuje kalendár Jozef Schek – známy aj neznámy. Ilustrátor Miroslav Cipár a primátor Remo Cicutto ho pokrstili 26. októbra v Malej sále Domu umenia.

[singlepic id=6310 w=320 h=240 float=left]Kalendár na rok 2011 je darčekom k narodeninám samotného autora. Jozef „Schek“ Babušek sa na budúci rok dožije 90 rokov a deň jeho jubilea žiadny z fanúšikov v kalendári neprehliadne. Ako pred krstom povedal spisovateľ a znalec slovenského komiksu Kornel Földvári: „Babušek nám ako správny klasik poskytuje možnosť stretávať sa pravidelne, jeho dielo je totiž také rozsiahle ako zobrané spisy súdruha Lenina.“

Reklama

Po prvý krát bola v Piešťanoch predstavená Schekova tvorba v roku 2006, práve v Malej sále Domu umenia, ktorá je teraz prezývaná aj Babuškova. Odvtedy sa fanúšikovia tohto slávneho Piešťanca stretávajú každý rok nad ďalšou zbierkou jeho diel. Naposledy pri krste kompletného vydania legendárneho seriálu z časopisu Roháč – Jožinko, dieťa svojich rodičov.

Pri spomienke na Jožinka prirovnal Földvári pána Babuška k meračovi času. „Pre mňa týždne plynuli podľa toho, ako vychádzalo ďalšie a ďalšie pokračovanie Dozorcu a väzňa v časopise Šidlo. Potom nám dlhé roky odmeriaval čas v Roháči svojím Jožinkom. Tieto dni zároveň aj prežiaril, nalieval nám optimizmus … Za to sa nikdy nebudeme môcť Jozefovi Babuškovi dostatočne poďakovať.“

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YxZFV_WFvF0[/youtube]

Autori myšlienky vytvoriť kalendár boli Juraj Weiss a Fero Jablonovský. „Pri každej návšteve jeho domácnosti sme obdivovali obrazy, ktoré tam mal vystavené. Nepoznal ich nikto, kto ho nenavštívil. Preto sme ho v kalendári na rok 2011 chceli predstaviť jeho neznámou tvorbou“ povedal Fero Jablonovský. Týmto počinom sa im podarilo odhaliť obrazy a hračky, ktoré tvoril pre seba a svoju rodinu.

[singlepic id=6328 w=320 h=240 float=left]O tom, že ani najstaršie diela neupadli do zabudnutia nás presvedčil jeden z jeho obdivovateľov. Po krste totiž priniesol na podpis dve unikátne knihy z roku 1943 – Zvieratká doktora Doolitla a Doktor Doolitle sa vrátil. „Čítal som ich ako dieťa a vyrástla na nich už štvrtá generácia“ povedal autorovi ilustrácií Jozefovi Babuškovi.

Autor: ap Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

[nggallery id=241]

Populárne články