Connect with us

Kultúra

Bezvetrie vo vrbovskom gymnáziu

Published

on

Reklama

Na Gymnáziu Jána Baltazára Magina vo Vrbovom sa 28. októbra uskutočnila slávnosť venovaná 10. výročiu založenia školy. V rámci nej otvoril svoju výstavu fotografií jeden z prvých absolventov Juraj Starovecký z Piešťan.

[singlepic id=6438 w=320 h=240 float=right]Sériu s názvom Bezvetrie dopĺňa diptych Návrat do krajiny. „Je to akási vizuálna hra, ku ktorej ma inšpirovala Annie Leibovitz. Zažívame ju pri cestovaní krajinou. Okno automobilu nám ohraničuje výrez, v ktorom sa odohrávajú stále meniace sa obrazy. Mnohý ich ani nevnímajú, ja si však myslím, že to je úžasné estetické divadlo,“ vysvetľuje autor.

Reklama

Vo svojej doterajšej tvorbe sa Juraj Starovecký venuje najmä spätosti človeka a prírody. Vzťahy, ktoré tu fungujú, či nefungujú skúma v rámci svojho subjektívneho pohľadu: „Bezvetrím nazývam stav, ktorý zažívam počas pobytu v prírode. Je to stav, pri ktorom človek rozjíma nad samým sebou, odosobňuje sa od každodenných problémov.“

Väzbou, putom medzi ľudskými bytosťami a prírodou sa zaoberá aj jeho ďalší fotografická séria s názvom Bond. Ľudstvo si podľa neho vytvorilo svoj vlastný, umelý svet. Ľudia však stále potrebujú z neho niekam utekať a to je dôvod prečo tak veľmi obľubujú stromy, lesy a hory. Preto sú v nasledujúcom multimediálnom projekte štylizovaní ako divoké bytosti obklopené prírodou.

Reklama

[vimeo]http://vimeo.com/7163479[/vimeo]

Sériu fotografií Bezvetrie a diptych Návrat do krajiny si môžete v týchto dňoch pozrieť v aule Gymnázia J. B. Magina vo Vrbovom.

Autor:  nc Foto: nc

Populárne články