Connect with us

Koktail

V knižnici nájdete vak s rypáčikom i maxiverziu slovníka zákerných slov pre deti

Published

on

Reklama

Od minulého týždňa si môžete v piešťanskej mestskej knižnici pozrieť dve zaujímavé výstavy. Hneď vo vstupnej hale vás privítajú sedacie vaky, ktorých dizajn navrhol Piešťanec Michal Staško. Vo vedľajšej miestnosti uvidíte prezentáciu maxi verzie Slovensko-českého obrázkového slovníka zákerných slov pre deti, ktorého autorkou je Mária Nerádová.

[singlepic id=36583 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Michal Staško študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a na Vysokej škole umelecko-priemyslovej v Prahe. Venuje sa priemyselnému dizajnu, interiérovej  tvorbe a nábytku, dizajnu v architektúre, ale cudzí mu nie je ani dizajn svietidiel, odevov a [singlepic id=36568 w=320 h=240 float=right]šperkov. Pred časom ho zaujal fenomén sedacích vakov a možnosti samotnej výplne vaku – polystyrénových guličiek. Chcel vytvoriť z obyčajného vaku vtipný dizajnový kus. Svoj koncept predstavil majiteľovi slovenskej firmy Tuli Martinovi Guttmanovi, s ktorým našli spoločnú reč, a tak vznikla kolekcia piatich výrobkov, ktoré sú aktuálne vystavené v piešťanskej mestskej knižnici.

Sedacie vaky vo všeobecnosti preferujú mladí ľudia a deti. Michalovi Staškovi sa však spolu s odborníkmi z Tuli podarilo spraviť zaujímavé klubové kreslo 3color. To svojou konštrukciou umožňuje pohodlné sedenie a taktiež vstávanie, bez straty stability. Deti na vernisáži, ktorá sa konala vo štvrtok 18. októbra, upútali hlavne vaky Sleepig. Veď prečo aj nie, sú to prvé vaky, ktoré majú rypáčik a chvostík. Ak máte psíka – domáceho miláčika pre neho určená „búda“ Kute – Ultra-light, ktorá je  vhodná do interiéru, prípadne na cestovanie a príležitostné ubytovanie vášho chlpáča.

Reklama

[singlepic id=36580 w=520 h=340 float=center]

Druhou výstavou je prezentácia Slovensko-českého obrázkového slovníka zákerných slov pre deti, ktorého autorkou je Mária Nerádová. Narodila sa síce v Trenčíne, ale v súčasnosti žije striedavo v Bratislave a Starej Turej. Je absolventkou ilustrácie v Ateliéri [singlepic id=36577 w=320 h=240 float=right]voľnej grafiky a ilustrácie u profesora Kállaya na VŠVÚ v Bratisalve a grafického dizajnu na UTB v Zlíne. Slovník je jej bakalárskou prácou práve na Univerzite Tomáša Baťu a v roku 2010 zaň získala ocenenie v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska. Nerádovci majú dvojjazyčnosť v rodine, pre Máriu teda slovenčina a čeština nie sú žiaden problém, ale súčasné generácie detí si pomaly prestávajú rozumieť. Preto padlo rozhodnutie o vytvorení česko-slovenského slovníka. Predchádzalo mu niekoľko mesiacov zbierania slov, ktoré sú najproblematickejšie. S ním pomáhali Márii viacerí spolužiaci zo zlínskej univerzity. Slovníka zatiaľ existujú iba dva exempláre a čaká na vydavateľa.

[nggallery id=1986]

Autor: ht Foto: Tomáš Hudcovič

Populárne články