Connect with us

Kultúra

Centrum Piešťan v sobotu podvečer zaplaví pouličné umenie

Published

on

Reklama

Sobota 6. augusta podvečer bude patriť v centre Piešťan pouličnému umeniu. Návštevníci i domáci si budú môcť od 17.00 h vychutnať štrnásť vystúpení v rámci Street Art festivalu – Deň pouličného umenia – na Námestí slobody, Winterovej – Sade A. Kmeťa a na Kolonádovom moste.

ProgramNa Námestí slobody sa ako prvá predstaví Livia Doleželová & Band so svojim folkrokovým vystúpením. Po nich nasleduje o 18:00 h Pavel Tabásek, potom Ornamenty a Už sa to rysuje. Záverečné vystúpenie na tejto „scéne“ začína o 21:00 h a hrať bude Druhá edícia.

Reklama

Winterovou resp Sadom A. Kmeťa sa od 17:00 h budú niesť tóny Ornamentov (Acoustic Didgeridoo Set), o hodinu to rozbalí Dychovka bez fraku, pokračovať bude Lívia Doležalová, potom spevák Ján Hito Hurtík a finále obstará Adam Morkus.

Program na Kolonádovom moste začína o 18:30 h keď spoja Jozef Hnídzik (JuJu Planet Dub) a Adam Morkus (Evening Raga for sitar). O 19:00 h vystúpi Kamila Veterná Trio, o 20:00 h Pavel Tabásek a na záver o 21:00 h Duka Buka s ich tradičnými africkými rytmami.

Reklama

Pripravené sú tiež sprievodné aktivity v rámci, ktorých bude napríklad maľovať na tvár Andrea Jacková, viacnásobná majsterka Slovenska v body paintingu.

Pouličné umenie, alebo takzvaný busking, to sú rôzne formy umenia od hudby cez maľovanie, živé sochy alebo artistov zvyčajne spojené s dobrovoľným príspevkom od okoloidúcich. Pódium pre vystupujúcich je ulica a jediným kritériom ich úspechu je záujem alebo nezáujem prechádzajúceho publika. S hraním na ulici začínali Bob Dylan, Bono Vox, Glen Hansard alebo Sting, ale aj francúzske šansoniérky Edith Piaf a ZAZ. V Európe má busking dlhoročnú tradíciu v mestách ako sú Londýn, Paríž, Amsterdam, Berlín alebo Dublin.

-TS Branislav Galo-

Populárne články