Connect with us

Kultúra

Tento piatok a sobotu sa v centre mesta koná Piešťany Street ART festival

Festival pouličného umenia Piešťany Street ART sa tento rok uskutoční v dňoch 29. až 30. júla 2022. V centre mesta, v partnerských reštauráciách a kaviarňach vystúpia Nina Kohout, Varkocs, Neha!, ZVA 12-28 Band, Noel McCarthy & Drowsy Maggie, Jamadan, DJ Wychitawacs, či piešťanskí Cup of Tea a JuJu Planet Dub. V letnom kine pripravujeme divadelné predstavenie piešťanského ochotníckeho súboru Neochotníci, po ktorom bude nasledovať premietanie, a počas obidvoch dní bude v Mestskom parku prebiehať voľná street art tvorba na plote okolo hotela Slovan.

Published

on

Reklama

Okrem oficiálneho programu je každoročne súčasťou Street ART festivalu pouličná zóna ZAHRAJ SI, kde môžu umelci predstaviť svoju originálnu tvorbu. Pribudol nám aj Central Busking Point na Winterovej, ako nové miesto na pouličné koncerty a vystúpenia. Zároveň sme festival časovo rozšírili o nočný program, ktorý bude obidva dni prebiehať po 22.00 v klube LAJFKY v Edene. Návštevníci sa ďalej môžu tešiť na zaujímavý sprievodný program pre deti, ktorý pripravila Mestská knižnica, ako aj na maľovanie mural maľby, skateboarding a prednášku o skate a rape v kultúrno-kreatívnom centre ARTA.

ŽiWell Kursalon a Mliečak ponúknu tento rok novinku festivalu Street Food zónu, kde budú podávané chutné jedlá so sebou alebo na posedenie.

Reklama

Festivalové tipy

Nina Kohout je speváčka a skladateľka, ktorá kombinuje akustické nástroje s elektronikou, a v jej tvorbe je počuť odkaz ku klasickej hudbe a slovenskému folklóru. Vyštudovala londýnsku hudobnú školu the BRIT School, kde pôsobili napríklad Adele či Amy Winehouse. Minulý rok získala titul Objav roka na Radio Head Awards a začiatkom tohto roku vydala, s výbornými ohlasmi, debutové EP Pandemonium. Na Piešťany Street ART festivale vystúpi spolu so svojim otcom, Petrom Kohoutom, v sobotu o 21.00 v ŽiWell Kursalone. Okrem hlavného koncertu Nina zahrá aj akusticky o 19.00 na Kolonádovom moste.

Reklama

Varkocs používajú predovšetkým staré slovanské a maďarské akustické ľudové nástroje. Ich cieľom je zbierať piesne venované drumbli, tak ako sa tradujú v rôznych etnických skupinách žijúcich na Slovensku – preto skupina spieva v štyroch jazykoch. Kapela obohacuje piesne o novú príchuť nápaditých aranžmánov, takmer pohanskej energie a využitia drumble ako sólového nástroja. Varkocs vystúpia v piatok o 21.00 v Mliečaku a taktiež akusticky o 19.00 na Kolonádovom moste.

Africká bubnová show Jamadan je skupina bubeníkov zo Slovenska, ktorá interpretuje predovšetkým tradičné západoafrické rytmy z Guiney a Mali. Na festivale vystúpia v piatok o 18.00 pred kaviarňou Why Not Coffee.

Neha! sú je spojením šiestich jedinečných hlasov, ktoré sa navzájom dopĺňajú v piesňach z celého sveta. Šesť žien – šesť hlasov splynie do harmonického celku v piatok o 20.00 na Kolonádovom moste.

ZVA 12-28 Band je slovenská bluesová kapela, ktorá sa výrazne vymyká z typického blues-rockového klišé a v jej hudobnom jazyku nájdete aj prvky čerpajúce z folklóru. Texty Norberta Červenáka píše sám život a sú umocnené typickým zvolenským jazykovým koloritom a samozrejme zmyslom pre humor. ZVA 12-28 Band vystúpia v piatok o 21.00 na Central Busking Pointe medzi reštauráciou Le Griffon a kaviarňou Promenada.

JuJu Planet Dub alias Jozef Hnídzik je skladateľ, hudobník a producent pochádzajúci z Piešťan. Jeho tvorba je zmesou multi kultovej world music, dubu a psychedelickej elektroniky s hlbokou basovou linkou. Používa elektronické zvuky s vŕzgajúcimi psyefektmi, ale aj živé hudobné nástroje, napríklad indický sitár, spolu s motívmi zo slovenskej ľudovej hudby. JuJu Planet Dub vystúpi v rámci večerného programu v sobotu o 22.00 v klube LAJFKY v Edene a taktiež akusticky na Central Busking Pointe o 18.00.

DJ Wychitawacs alias Mário Michna je spoluzakladateľom festivalu Pohoda, ktorý na Piešťany Street ART festivale účinkoval už minulý rok s projektom Groove 43. Vystúpi v rámci večerného programu v piatok o 22.00 v klube LAJFKY v Edene.

Zároveň sme v Prírodnom kine pre návštevníkov festivalu pripravili, v spolupráci s MsKS Piešťany, divadelné predstavenie Za jedným stolom, čo je autorský projekt piešťanského ochotníckeho súboru Neochotníci o tvorení kultúry v skeptickom prostredí. Divadelné predstavenie sa bude konať v sobotu o 19.00 a po ňom bude nasledovať premietanie filmov Strigov a Bratstvo.

Piešťany Street ART festival sa koná za každého počasia s výnimkou prírodných katastrof a nariadení štátu alebo mesta. V prípade nepriaznivého počasia sa line-up festivalu presúva do krytých priestorov: ŽiWell Kursalon, Beethovenova 5 a LAJFKY v Edene, Winterova 60. Celý program festivalu nájdete na našej webovej stránke www.piestanystreetart.sk.

Organizátorom festivalu je firma EMERALD s.r.o. a novovzniknuté občianske združenie Street ART o.z.

Podporovatelia, hlavní partneri a partneri festivalu: Rezort Piešťany, Mesto Piešťany, Mestská knižnica Piešťany, MsKS Piešťany, ŽiWell Kursalon, Mliečak, Why Not Coffee, LAJFKY v Edene, Promenada, Marián Bako, Pražiareň kávy Classic coffee, Soltec, Fobos group, Le Griffon a Arta.

Organizačný tím Piešťany Street ART festivalu

Populárne články