Connect with us

Kultúra

Skvelé domáce dokumenty aj temné filmy o rodine. Cinematik poodhaľuje svoj program

Sedemnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik štartuje v Piešťanoch už o necelé dva mesiace. V pestrej ponuke jeho súťažných aj nesúťažných sekcií sa diváci môžu tešiť na takmer stovku skvelých nových filmov, mnohé z nich v exkluzívnej slovenskej premiére. Už tradične by si festival nemali nechať ujsť milovníci kvalitných dokumentov. Skvelým novým filmom od domácich dokumentaristov festival venuje aj jednu zo svojich súťaží, Cinematik.doc.

Published

on

Reklama

V sekcii Cinematik.doc sa tento rok stretla jedenástka obsahom aj spracovaním mimoriadne pestrých titulov. Jedným z nich bude Očistec (2021) Zuzany Piussi, ktorý nastavuje zrkadlo slovenskému súdnictvu zoči-voči najväčším kauzám našej doby. Škandalózne odhalenia, vnútorný boj medzi sudcami, chronická nedôvera ľudí v spravodlivosť. Očistec na Cinematik prichádza ovenčený zvláštnou cenou poroty MFDF Jihlava 2021.

Do živej súčasnej témy zatína aj film Ouca (2021) s podtitulom (Ne)skutoční príbech. Režisér a scenárista Peter Pavlík v ňom rekapituluje pandémiu očami „Ľuboša”, ktorý odmieta veriť informáciám z mainstreamových médií a pravdu si hľadá z alternatívnych zdrojov.

Reklama

Do minulosti, naopak, načrie novinka Slavomíra Zrebného Slobodní (2022). Priblíži priateľstvo Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, významných postáv boja proti totalite, ktorí sa podieľali na Sviečkovej manifestácii aj Nežnej revolúcii.

Vo filme Erika Prausa Trančík (2022), portréte režiséra Dušana Trančíka, dostaneme príležitosť zamyslieť sa nad tým, akú má v ťažkých spoločenských časoch úlohu a zodpovednosť umelec a pokračovať v týchto úvahách môžeme aj pri snímke Odpočítavanie, posledný film Ivana Palúcha (2022). Životný príbeh herca, ktorý si zahral po boku svetových hviezd, no návratom do socialistického Československa svoju kariéru prakticky zastavil, prináša na Cinematik jeho syn, Martin Palúch.

Reklama

Portrétov výnimočných osobností sa do tohtoročnej súťaže dostalo ešte niekoľko. Pavol Barabáš nás, napríklad, v snímke Dhaulágiri je môj Everest (2021) pozýva do extrémneho prostredia Himalájí v spoločnosti legendy horolezectva Zoltána Demjána. Patrik Lančarič zase do Piešťan prináša príbeh Deža Hoffmanna – fotografa Beatles (2022) s množstvom dosiaľ nezverejnených faktov aj archívnych materiálov o svetoznámom rodákovi z Banskej Štiavnice.

Anna Grusková sa vo svojej filmovej tvorbe sústredí najmä na silné ženské postavy. Tentokrát si v snímke Žena novej doby (2022) vzala na mušku osud Alžbety Göllnerovej-Gwerkovej, hrdinky SNP a priekopníčky slovenskej demokracie. Alena Čermáková zase do súťaže prináša portrét básnika a prozaika Rudolfa Dobiáša pod názvom Svetlo na konci dňa (2021).

Súťaž dokumentov doplní aj film Drsne a nežne (2022) Ľubomíra Štecka. Jeho protagonistami sú psychiatrickí pacienti prinášajúci svedectvá o svojich vnútorných svetoch prostredníctvom umeleckých diel. Svoj svet má aj hlavný hrdina snímky Katedrála (2021) Denisa Dobrovodu. Niekdajší mních neďaleko Madridu už 60 rokov stavia svojpomocne katedrálu veľkú ako slávna Sagrada Familia. Nevzdáva to, aj keď ho miestni považujú za blázna.

Organizátori Cinematiku prezrádzajú aj detaily o programe jednej z tradične najobľúbenejších sekcií festivalu, takzvanej „popolnočnej sekcie” Za hranicou kultu. Spojivom premietaných filmov bude tentokrát rodina a tešiť sa môžete na vskutku nevšedné, znepokojivé či priam hrôzostrašné variácie na túto klasickú tému.

V temnej dráme Jonathana Cuartasa Moje srdce bije na tvoj povel (My Heart Can’t Beat Unless You Tell It To, 2020) musia dvaja súrodenci čeliť nečakaným situáciám pri starostlivosti o mladšieho chorľavého brata. Originálny nezávislý horor s upírskou tematikou sa stal hitom americkej festivalovej scény.

Aj v snímke Až na mesiac (To the Moon, 2021) Scotta Frienda zamieša karty práve čudácky brat. Po rokoch odlúčenia nečakane naruší spoločný víkend Dennisa a jeho priateľky Mii a premení ho na nočnú moru plnú halucinácií a hrôzy.

Na tradičnú rodinu sa rozhodne nemôže sťažovať ani dospievajúca hrdinka rakúskej snímky režiséra Petra Hengela Rodinná večera (Family Dinner, 2022). Od prázdninového pobytu na vidieku u tety si Simi sľubuje šancu schudnúť. Čaká ju však napokon ešte omnoho ťažšia a desivejšia výzva.

Ani Býk (Bull, 2021) to so svojimi príbuznými nemá ľahké. Pred rokmi sa priženil do rodiny obávaného gangstra a skončilo to pre neho takmer fatálne. Vlastnú popravu však prežil a teraz je čas na pomstu. Britská žánrovka režiséra Paula Andrewa Williamsa prinesie napätie, ale aj zopár nečakaných zvratov.

Spoľahlivým zdrojom znepokojivých psychologických drám je už tradične dánska kinematografia. Zastupovať ju v sekcii Za hranicou kultu tento rok bude film Christiana Tafdrupa Neprivolávaj nič zlého (Gæsterne, 2022). Stretnutie dvoch rodín, ktoré sa náhodne spriatelili počas dovolenky, v ňom vyústi do pekelne nepríjemnej skúsenosti.

Temným trilerom z rodinného prostredia však prispejú aj českí tvorcovia. Vo filme Hrana zlomu (Repulse, 2021) Emila Křižku sa prepletú osudy dvoch disfunkčných rodín: Labilných milionárskych manželov a čudáka žijúceho s matkou v rozpadajúcej sa chalupe. Tešiť sa môžete na tiesnivú atmosféru aj originálny štýl rozprávania.

Sedemnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa bude konať od 13. do 18. septembra 2022 a prinesie aj množstvo ďalších originálnych a intenzívnych filmových zážitkov. Akreditácie sú aktuálne v predaji za výhodnú cenu na www.cinematik.sk.

TS Foto: Cinematik  Szold, Zahoranský, Miklos

Populárne články