Connect with us

Kultúra

Cinematik už o dva mesiace. Opäť bude najväčším domácim filmovým podujatím roka

Medzinárodný filmový festival Cinematik tento rok pre priaznivcov kvalitnej kinematografie otvorí svoje brány už po sedemnásty raz. Šesťdňový filmový maratón v Piešťanoch štartuje 13. septembra a jeho návštevníci sa môžu tešiť na bezmála stovku atraktívnych titulov. Svoju pozíciu najväčšieho domáceho filmového podujatia Cinematik potvrdí aj dvojicou prestížnych filmových súťaží, množstvom premiér a pestrou zostavou domácich aj zahraničných hostí.

Published

on

Reklama

Priateľské stretnutia, inšpiratívne zážitky, neopakovateľná festivalová atmosféra, no predovšetkým bohatá nádielka skvelých filmových titulov, medzi ktorými si každý nájde to svoje. Dôvodov nenechať si ani tento rok ujsť Cinematik je, skrátka, viac než dosť. Na čo všetko sa v rámci jeho programu môžete tešiť?

Počas svojho 17. ročníka sa napríklad festival zameria aj na filmársky mimoriadnu francúzsku kinematografiu. Prinesie tak aj retrospektívu francúzsko-bosnianskej filmárky, scenáristky a producentky Lucile Hadžihalilović. Ani jeden z jej filmov ešte slovenskí diváci nemali možnosť vidieť v koncepčnej profilovej sekcii. Nevšedné zážitky sľubuje aj jedinečná nočná sekcia Za hranicou kultu. Spojivom jej titulov bude tentokrát ústredná téma rodiny: Neraz dysfunkčnej, bizarnej, pokrivenej, ale napriek tomu vždy nesmierne dôležitej.

Reklama

V sekciách Cesty slávy a Výber umeleckého riaditeľa sa už tradične stretávajú viaceré exkluzívne slovenské premiéry. Mnohé z filmov už prídu ovenčené cenami z prestížnych festivalov Sundance, San Sebastián, Locarno, Berlinale, Cannes či Benátky a do klasickej distribúcie sa v našich kinách neraz dostanú až mesiace po uvedení na Cinematiku, alebo vôbec.

Bezmála dvadsiatka dôležitých nových filmov sa tento rok dostala aj do súťažných kategórií Meeting Point Europe a Cinematik.doc. Budú to kvalitné hrané a dokumentárne snímky z dielne európskych aj domácich filmárov. Opäť sa medzi nimi nájde aj niekoľko exkluzívnych festivalových predpremiér. Ďalšie detaily zo svojho programu bude festival postupne poodhaľovať v priebehu nasledujúcich týždňov.

Reklama

Akreditácie na 17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sú v predaji na oficiálnej stránke festivalu www.cinematik.sk.

TS

Populárne články