Connect with us

Aktuality

Editorial: Týždeň na PNkách (5/2016)

Published

on

Reklama

Prvý februárový týždeň už odfúkol vietor, ktorý od včera poriadne máva piešťanskými stromami. Udalosti, ktoré hýbali mestom, však neodvial, zachovali sa i v našej „virtuálnej“ pamäti a teraz Vám aj pár z nich pripomenieme v pravidelnom editoriali.

12508997_10206668887013344_6562506896032054370_nHneď začiatkom týždňa sme priniesli informácie o účasti Rezortu Piešťany na výstave cestovného ruchu, ktorý po prvý raz Piešťany absolvovali spolu s krajom: Stánok trnavského kraja na patril na veľtrhu ITF k najväčším a najpestrejším. Venovali sme sa aj štrajku učiteľov, v článkoch Štrajk učiteľov pokračuje, dnes sa Slovensko symbolicky spojí v živej reťazi a V Trenčíne vytvorilo živú reťaz až 700 ľudí. Problémy, hoci trochu iného druhu, má aj Základná škola Holubyho. Rodičov trápi zápach v triedach na druhom stupni, avšak Podľa hygieny je na Holubyho koncentrácia chemických látok v norme.

Reklama

Situáciu tak bude musieť riešiť mesto, ktoré má toho v súčasnosti na riešenie ale oveľa viac. Napríklad vybrať nových šéfov oddelení – Výberové konania na vedúcich oddelení začínajú už dnes , či vymyslieť, prečo sa zrazu míňa viac pri stavebnom konaní: Piešťany stál stavebný úrad Hubina za rok viac, ako úrad Banka za tri predchádzajúce… Za prečítanie stojí i editorial primátora v prvom čísle Radnica informuje, hoci jej obsah po prvý raz spolutvorila aj redakčná rada. No a samozrejme, má úrad a jeho vedenie ešte stále za úlohu popasovať sa s tvorbou najdôležitejšieho dokumentu mesta, ktorý podľa vysvetlenia v blogu Tomáša Hudcoviča: Rozpočtové trampoty a Rozpočtové trampoty 2, doposiaľ neobsahuje všetko, čo by mal.

hľadané osobyV rubrike Aktuality sme sa pozreli i do sveta, kde vás zaujalo, že zločincov pomôže vypátrať nový web,  a tiež sme informovali o novej kampani za prevenciu rakoviny, ktorej mottom je We can. I can. Zaujímalo nás, koho preferujú vo voľbách Piešťanci a pripravili sme si pre Vás predvolebnú anketu: Idete voliť? Ak áno, koho?  Ako to na Slovensku vyzerá napríklad v zdravotníctve skvele zhrnul Blog Ľudmily Kolesárovej: Pán Kostka a plastové vrchnáčiky.

Reklama

nehoda1Až tri nehody s účasťou chodcov a cyklistov sa stali minulý týždeň na cestách trnavského kraja, kde najskôr autobus zachytil cyklistku, nepomohla jej ani reflexná vesta a ďalšia nočná nehoda v Trnave skončila pre chodca tragicky. O deň neskôr si 8-ročný chlapec pri strete s autom zlomil nohu. Polícia varuje ľudí, aby sa na cestách správali ohľaduplne a dávali si pozor, pretože nehôd s chodcami na vozovkách pribúda. Trnavskí policajti tiež pátrajú po žene, podozrivej z viacerých krádeží. Žena „operuje“ najmä v nákupných centrách. Podvody sa objavili aj pri hlasovaní o detské ihrisko, zaoberali sa nimi aj vyhlasovatelia kampane a niektoré mestá prišli o hlasy: Manipulácia s hlasmi pri Žihadielku? Situáciu preverujú.

IMG_9529Čitateľov PNiek zaujímalo tiež, čo sa deje na drahovskej hati, kde majú vyrúbané topole nahradiť mladé stromy. No a včera sa v Krakovanoch a Piešťanoch konali prvé rozlúčky s „fašangom“.  Naše Žito opäť zažiarilo a atmosféru si môžete prežiť aj prostredníctvom fotoreportáže. Sobotný podvečer patril aj súťaži amatérskych gitaristov,  o výsledkoch ktorej Vás ešte budeme informovať.  V nedeľnom seriáli si opäť pripomíname aj Pamätihodnosti mesta: Amfiteáter. Kedysi jedinečný kultúrno-športový stánok pod holým nebom je dnes zarastený zeleňou a o jeho sláve sa mladšia generácia dozvedá už len z historických fotografií.

12694502_1636222919973598_7320116070199881447_o[1]V kategóriách Koktail a Kultúra Vás najviac oslovila návšteva Majstra sveta – Peter Sagan v Piešťanoch. Zo zverejnených pozvánok sú ešte aktuálne napríklad beseda Spoznajte Pyreneje a Stredomorie na kajaku, a tiež Pochovávanie basy aj Valentínsky koncert. Jarné upratovanie sa začne na Sĺňave až v polovici marca, ale rodičov iste zaujme, že ŽiWell pripravuje prázdninový denný tábor vo februári. Dnes večer si ešte môžete vychutnať aj vášnivú Carmen v podaní Cigánskych diablov v Dome umenia.

carmenPlný správ bol opäť piešťanský šport, hneď v úvode týždňa sa pochválili svojimi úspechmi kajakári: Daniel Rybanský dvojnásobným majstrom Slovenska v ťahaní na kajakárskych trenažéroch a ŠK Kajak získal na Majstrovstvách Slovenska celkovo 7 medailí. Veľké zmeny sa diali v hokeji, kde vedenie havranov odvolalo oboch trénerov a namiesto Lea Gudasa sa koučom piešťanských hokejistov stal Dušan Gregor, ktorý má už  za sebou víťaznú premiéru a mužstvo získalo aj kontumačné body, keďže ich najbližší súper Skalica je v problémoch a nedeľný zápas v Piešťanoch zrušili. Pre všetkých nadšencov mladého hokeja je tu tiež pozvánka na významné podujatie – Turnaj Vlada Dzurilu.

Vlado Dzurilla s víťaznými trofejami na MS 1976Veľké plus získal prezident FBC Páv Piešťany Matúš Kromholc, ktorý vypracoval brožúru o športových kluboch daroval ju mestu a zverejnil aj na webe. Úspešný bol aj január pre PFK Junior a Piešťanské Čajky, ktoré sa tešial z novej posily Američanky Khadijah Whittington. Aj piešťanské vodnopólové kadetky predĺžili v Novákoch víťaznú sériu a zaujímavú skúsenosť za sebou majú naši gymnazisti, ktorí si v Tatrách  vyskúšali snežný SPARTAN RACE.  Dobrú správu máme aj pre otužilcov, keďže Kevanova stovka sa blíži

Karol Kevan

Karol Kevan

Ako vidno z nášho ohliadnutia za uplynulým týždňom, noviniek v našom meste a jeho okolí je stále dosť. Ak Vás však zaujalo aj niečo iné, čo možno náš malý tím nepostrehol, alebo by ste si radi prečítali o nejakej téme, ktorá Vás oslovuje, napíšte nám. Vaše námety a postrehy uvítame na redakčnom maili: redakcia@pnky.sk alebo prostredníctvom kontaktného formulára na stránke PNky.

Zatiaľ Vám prajeme príjemný zvyšok i keď veternej, ale i slnečnej februárovej nedele.

Adriana Drahovská

ilustr. foto: achív PNky (autori sú uvedené pri jednotlivých článkoch)

Populárne články