Connect with us

Šport

Dračie lode priniesli na Váh fantastickú atmosféru, tímy si zopakovali minuloročné poradie

Published

on

Reklama

Aktualizované – Počas slávnostného Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny, v sobotu 4. júna sa medzi Krajinským a Kolonádovým mostom konal už 7. ročník podujatia Dragon cup Piešťany. Trať s dĺžkou 180 metrov dala súťažiacim poriadne zabrať a jedinou podmienkou pre 16 až 20-členné posádky bolo mať na palube aspoň 4 ženy. Hlavným pretekom bola opäť súťaž o Pohár primátora mesta Piešťany, ale dostupné boli aj kategórie FUN posádok a školských tímov. Zaujímavosťou je, že poradie na stupňoch víťazov z minulého ročníka sa zopakovalo, keď pohár vyhral domáci Neptún club, nasledovaný Dračou légiou Trenčín a na bronzovej priečke skončili Piešťanskí draci a dračice.

IMG_4373DRAGON CUP 2016 sa v Piešťanoch konal už po siedmy krát. Akciu zorganizoval po prvý raz kolektív Neptún klubu pri Povodí Váhu, ktorý je aj zakladateľom dračích lodí v Piešťanoch  v septembri 2009.  Okrem Piešťan a Trenčína, ktorý je hlavným centrom dračích lodí sa na Slovensku tomuto športu nikde nevenujú. Popularita týchto pretekov postupne V Piešťanoch narastá a v tomto roku sa preteku zúčastnilo rekordných 14 posádok. Preteky sa pravidelne jazdia aj o pohár primátora mesta.

Reklama

Za krásneho slnečného počasia a výbornej športovej atmosfére privítal účastníkov riaditeľ preteku Milan Koščál a po porade kapitánov sa začali prvé rozjazdy. Odjazdené časy naznačili, že  o prvenstvo bojovať posádky – Dračia légie Trenčín, Neptún klub Piešťany a Piešťanskí draci a dračice . Najmä prvé dve menované posádky nakoľko sa tomuto športu venujú intenzívne a pravidelne trénujú.

IMG_4361Všetky tri posádky sa postupne prebojovali do konečnej finálovej jazdy , kde najväčší súboj sa odohral medzi Dračou légiou a Neptún klubom, ktorý nakoniec zvíťazil časom 50,62 sek, čo bol najrýchlejší čas z celého priebehu preteku. Druhé miesto obsadila Dračia légia – 51,65 sek. a tretie miesto Piešťanskí draci a dračice – 56,00 sek.

Reklama

Okrem hlavnej kategórie o pohár primátora bola vyhlásená aj kategória Fun posádok t.j. posádok, ktoré sa dračím lodiam venujú iba ojedinele alebo prídu iba na preteky bez akejkoľvek prípravy. To však neznehodnocuje ich športovú úroveň. Ba práve naopak, členovia týchto posádok bojovali  veľmi urputne a na trati nechávali posledné zvyšky svojich síl. V tejto kategórii bojovalo 9 posádok.

IMG_4372Do  vytúženého finále fun posádok nakoniec postúpili : Technický skúšobný ústav , Drakkar Trnavaa Draci Ekomáci / f. EKOM/. Z prvenstva  sa nakoniec tešila a víťazný pohár si odniesla posádka Technického skúšobného ústavu časom 57,99 sek. Posádka zaznamenala najväčší výkonnostný vzostup a zužitkovala tak svoju tréningovú prípravu na preteky. Druhé miesto patrí posádke Drakkar z Trnavy / nováčik pretekov / časom 59,015 sek. a tretie miesto ďalšiemu nováčikovi EKOMU s časom 1,01.42 min.

Poradie na ďalších miestach:

  1. DOMOSS
  2. Agira
  3. Tučniaci
  4. Harvard team
  5. Pantafíri
  6. Vrtáci

Za pozornosť stojí účasť posádky Harvard team, ktorí v skutočnosti tvorili študenti Strednej odbornej Školy drevárskej a stavebnej z Krásna nad Kysucou. Bola to jediná školská posádka. To je ukážka toho, že keď sa chce, nie je žiadna prekážka. Z Piešťan kde je niekoľko stredných škôl nedokázali zostaviť žiadnu posádku. Snáď na budúci rok. Vďaka pán profesor  a študenti z Krásna nad Kysucou.

IMG_4356

Treťou kategóriou boli detské posádky. K dvom prihláseným posádkam sa počas preteku prihlásila tretia. Deti čiastočne doplnené svojimi rodičmi s nadšením dokázali odpádlovať celú 180 m dlhú traťv troch jazdách. V súčte dosiahnutých časov  zvíťazila  posádka Dračích lovcov pred posádkami Dračích bojovníkov, na treťom mieste sa umiestnili Star Wars draci. Tak ako posádky dospelých aj deti boli ocenené víťaznými pohármi a medailami. Samozrejme, nechýbala ani tradičná sladkosť.
Na záver pretekov bolo slávnostné ocenenie posádok na prvých troch miestach vo všetkých  kategóriach. Odovzdávanie cien vykonal zástupca primátora Mgr. Hynek a riaditeľ preteku.  Verím, že dračie lode boli spestrením programu otvorenia kúpeľnej sezóny a postupne ich popularita bude narastať.

IMG_4360IMG_4403

draci pz 3M.K./red, Zdroj Dragon Cup Piešťany, Jana Beňačková/Foto: PeFe-

Populárne články