Connect with us

Novinky

Chcete zažiť preteky Okolo Slovenska na vlastnej koži? Organizátori pripravili cyklistický hobby maratón pre všetkých

Published

on

Reklama

Piešťany budú už v túto nedeľu 12. júna hostiť cieľ záverečnej etapy jubilejného 60. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Organizátori pripravili sprievodné podujatie Energia na kolesách, ktoré ponúkne hobby cyklistom možnosť absolvovať trať dlhú 10,2 respektíve 20,4 kilometrov vedúcu ulicami mesta. Trať musia zvládnuť od 11:00 do 12:00, aby nenarušili priebeh pretekov a hlavnou podmienkou je použiť ľubovoľný bicykel v dobrom technickom stave, na ktorom ju účastník zvládne prejsť podľa časového rozpisu. Prví traja bez rozdielu kategórií, rovnako ako najstarší a najmladší účastník získajú vecné ceny. Všetci účastníci majú možnosť na základe štartovného čísla súťažiť v tombole, hlavnou cenou bude bicykel značky Scott. Viac informácií, ako aj registračný formulár, nájdete tu.

itinerar-trasa-2016

Reklama

Preteky Okolo Slovenska už odštartovali, dnes čaká cyklistov trasa vedúca z Banskej Bystrice na Štrbské Pleso. Cieľ záverečnej etapy je naplánovaný na Námestí slobody v Piešťanoch. Dohromady 807 kilometrov dlhá trať povedie cez 126 miest a obcí a na trase je až 15 rýchlostných a 17 vrchárskych prémií. Energia na kolesách je vlastne cyklistický hobby maratón pre všetkých, ktorý povedie rovnakou trasou ako hlavný závod. Odštartuje z Námestia Slobody, cez Winterovu ulicu, Bethovenovu alej, Nábrežie Ivana Kraska, a cez ulice Tematínska, Strečianska, Bratislavská, Rekreačná, Hlboká, Dlhá, Hollého, Sládkovičová, Teplická a vyvrcholí opäť na Námestí slobody.

V prvej etape si po žltý dres došprintoval Talian Malucelli, viacerí Slováci sa nevyhli pádom.

Reklama

Na tri zvlnené okruhy po Banskej Bystrici a okolí nastúpilo 141 cyklistov s minimálnymi stratami v jednotlivých súťažiach, čo rozprúdilo ich aktivitu. Sľubne začali domáci, keď Juraj Bellan (Dukla Banská Bystrica) vyhral prvú rýchlostnú prémiu v kúpeľnom meste Sliač a priblížil sa k viacerým dresom. Potom sa vývoj otočil a pády postretli Maroša Kováča i Denisa Bašku, mechanický problém Patrika Tybora. Medzi smoliarov sa zaradili aj bratia Emiel a Edward Planckaertovci (Lotto-Soudal U23). Prvý mal defekt po pár kilometroch, druhý netradične na oboch kolesách.

Pelotón medzitým vytrvalo zneškodňoval útočné pokusy na celkovo 136,8 kilometra dlhej trase. Pomáhal mu aj vietor či šírka vozovky na rýchlostnej ceste R1. V druhom okruhu nevydržala vpredu ani pätnásťčlenná skupina, v ktorej atakovali aj slovenskí mladíci Ľuboš Malovec a Filip Vančo z reprezentácie, tiež Kristián Zimány z Dukly, ktorý to zachytil na GoPro kameru. Výrazné preskupenie síl spôsobila až kolízia, ktorá rozdelila hlavný balík na dve časti. Odstúpil po nej jeden z favoritov Daniel Schorn (Felbermayr), ale aj Slováci Denis Baška a Lukáš Bátora. Juraj Bellan tiež spadol a pokračoval na rezervnom bicykli, na ktorom sa necítil až tak dobre. Väčšina mladých Slovákov stratila kontakt s najlepšími.

Až v druhej polovici prvej etapy sa vytvoril najstabilnejší sedemčlenný únik s rôznorodým medzinárodným zložením, ale bez slovenského zastúpenia. Vypracoval si viac ako minútový náskok. S jeho zmenšovaním sa nezmierila dvojica Manuel Narvaez Prado (Klein Constantia) a Oleksandr Prevar (Kolss-BDC). Narvaez Prado si celodennou aktivitou vybojoval dres pre najlepšieho vrchára. Ekvádorsko-ukrajinská dvojička ale tiež kapitulovala viac ako desať kilometrov pred páskou.

Šprintérske tímy si už postrážili situáciu a na banskobystrickom Námestí SNP mali najrýchlejšie nohy Taliani. Vyhral Matteo Malucelli (Unieuro Wilier), ktorý sa tak obliekol do žltého dresu celkového lídra aj do trička pre lídra bodovacej klasifikácie. Druhý skončil Filippo Fortin (GM Europa Ovini), tretí český talent František Sisr (Klein Constantia). Najlepším Slovákom bol opäť Maroš Kováč, prišiel bez straty na desiatej priečke. Piati Slováci nestihli časový limit, konkrétne bratia Vančovci, Sýkora, Debnár a Szász. Dukla Banská Bystrica zostala aj po smoliarskom dni na čele tímového rebríčka. V celkovom poradí je najlepším Slovákom piaty Juraj Bellan so stratou ôsmych sekúnd. Líderský dres v súťaži do 23 rokov mu vyfúkol Belgičan Milan Menten až na poslednej rýchlostnej prémii.

Talianske oslavy v meste pod Urpínom sprevádzal aj zoskok parašutistov z Očovej, hudobné vystúpenie Samuela Tomečka a ďalšia súťaž fanúšikov o cyklistické ceny prostredníctvom tomboly. V druhej kráľovskej etape sa pelotón presunie do slovenských veľhôr na Štrbské Pleso. Rozlúči sa s Banskou Bystricou, ktorá je baštou slovenskej cyklistiky i športu. V stredoslovenskej metropole predsa sídli jediný slovenský kontinentálny cyklistický tím, zároveň je rodiskom mnohých olympionikov a kandiduje na zisk titulu Európske hlavné mesto športu 2017.

-lt/Zdroj a foto/Okolo Slovenska, Energia na kolesách-

Populárne články