Connect with us

Kultúra

Program Zázračného orieška je kompletný, cenu dostane aj Rišo Stanke

Published

on

Reklama

Deviaty ročník festivalu rozhlasových rozprávok ZÁZRAČNÝ ORIEŠOK. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe začína v utorok 17. mája o 14.00 h v piešťanskom Dome umenia programom Smajlioriešok. Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční v ten istý deň o 19.00 h podujatím Orieškolandia (v priestoroch Kursalonu). Zároveň tu bude odovzdaná Zvláštna cena Rozhlasu a televízie Slovenska. Ocenenie si z rúk zástupcu RTVS prevezme významný slovenský herec, ktorý prepožičal svoj hlas mnohým detským postavám a postavičkám – Richard Stanke.

Smajlioriesok_letak_email

Reklama

 

 

Reklama

Popoludňajší Smajlioriešok – Koncert Trpaslíkov z RTVS s ich obľúbenými Smajlihitmi je určený deťom z materských a základných škôl z Piešťan a okolia. Súčasťou utorkového otváracieho večera v Kursalone bude predstavenie súťažných titulov, ich autorov, ale aj festivalových podujatí a ich účastníkov.

d1b6010f5cZároveň tu bude odovzdaná Zvláštna cena Rozhlasu a televízie Slovenska. Cena je určená osobnosti, ktorá svojím celoživotným dielom výrazne ovplyvnila rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti.

Okrem Richarda Stankeho ocenia organizátori aj vybraného autora tvorby pre deti.

„Dozvieme sa aj meno laureáta Zvláštnej ceny Literárneho informačného centra, ktorá je určená autorovi v oblasti detskej tvorby za významný umelecký prínos,“ uvádza sa v tlačovej správe Mestskej knižnice mesta Piešťany, ktorá je spolu s Mestom Piešťany a RTVS organizátorom podujatia. Záštitu nad festivalom prevzali aj veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Livia Klausová a  minister kultúry SR Marek  Maďarič.

Festival je koncipovaný ako súťažná prehliadka rozhlasových rozprávok a pozostáva z dvoch hlavných častí:

PRVÚ ČASŤ FESTIVALU tvorí  samotné počúvanie rozhlasových spracovaní dvanástich súťažných titulov, ktoré budú hodnotiť dve 15-členné poroty: odborná a detská. Na základe ich rozhodnutia budú na slávnostnom večere festivalu vyhlásené najlepšie tituly    v kategórii rozprávková hra a monologická rozprávka. Tento rok na festivale Zázračný oriešok súťažia nasledujúce rozhlasové spracovania knižných predlôh:

I. kategória – monologické rozprávky:

  1. Josef Čapek: O psíčkovi a mačičke – 1. časť
  2. Jozef Urban: Dobrodružstvá vranky Danky – 1.časť
  3. Jozef Lenhart: Panna z huslí zrodená (z cyklu Povesti o Cinka Panne)
  4. Antoine de St.-Exupéry: Malý princ – 1.časť
  5. Beata Panáková: Andanténa (16. časť cyklu o histórii rozhlasových večerníčkov)
  6. Jana Bodnárová: Ako sa Ema prestala báť
    II. kategória – rozprávkové hry

  1. Jana Ondrušová: Trpaslíci a ich smajlifón
  2. Pavol Dobšinský, Naďa Uličná: Zlatovláska
  3. Juraj Raýman: Vianočka Udatný – 1. časť
  4. Alexandra Salmela: Zakliaty čas (8. časť zo seriálu Mimi a Líza), Vanilkový deň (9. časť zo seriálu Mimi a Líza)
  5. Jacob a Wilhelm Grimmovci, Daniel Hevier: Snehulienka
  6. Ján Milčák: O oslíkovi    

DRUHÁ ČASŤ FESTIVALOVÉHO PROGRAMU bude patriť sprievodným podujatiam. „Keďže festival je už po piatykrát medzinárodný: česko-slovenský, na Zázračnom oriešku   v Piešťanoch privítame aj množstvo hostí z krajiny našich susedov. Bližšie informácie o účinkujúcich a hosťoch sa nachádzajú v programe festivalu,“ dopĺňa tlačová správa. Program nájdete aj na stránke: www.kniznica.sk/zazracny-oriesok-2016/program/

ZO2016_Program_maly-page-001ZO2016_Program_maly-page-001
Počas štyroch festivalových dní sa uskutoční vyše tridsať jednotlivých podujatí pre deti na rôznych miestach, v rôznych priestoroch Piešťan – v mestskej knižnici, Kursalone, Dome umenia v Piešťanoch, v Piešťanskom informačnom centre, v hoteli Magnólia, v Kultúrnom dome CVČ Drahovce, ako aj v priestoroch materských a základných škôl Piešťan a okolia. Pripravené sú stretnutia s autormi, ilustrátormi, rozhlasovými tvorcami a vydavateľmi kníh, besedy, tvorivé dielne, vernisáže výstav a divadelné predstavenia.

V predvečer záveru festivalu, vo štvrtok 19. mája o 19.00 h na slávnostnom galavečeri nazvanom Rozlúsknuté… budú slávnostne vyhlásené výsledky súťaže a odovzdané ceny tvorcom víťazných titulov. Na galavečeri v Kursalone vystúpi hudobný hosť Marián Čekovský.

Festival vyvrcholí v piešťanskej knižnici v piatok 20. mája vyhodnotením celoslovenskej výtvarnej súťaže pri príležitosti 90. výročia rozhlasovej rozprávky a záverečným divadelným predstavením.

Pozvanka-Obrazky-kuzelne-havedne_vernisaz_emailAutorom tohtoročnej Ceny Zázračný oriešok pre víťazov jednotlivých kategórii i celého vizuálu festivalu je mladý slovenský ilustrátor Bystrík Vančo, ktorý svoju tvorbu predstaví spolu s tvorbou ilustrátorky Daniely Olejníkovej aj na výstave s názvom Obrázky kúzelné i hávedné v priestoroch mestskej knižnice.

Tlačová správa MsK Piešťany, www.kniznica.sk

Populárne články