Connect with us

Šport

Na bicykli od Kolonádového mosta až po Kysuce

Published

on

Reklama

Každý domáci cyklista pozná chodník pri potoku Dubová alebo kolokruh okolo Sĺňavy. Ale z Piešťan sa dá na bicykli dostať aj oveľa ďalej.

[singlepic id=14535 w=320 h=240 float=left]Najdlhším súborom vyznačených trás je Vážska cyklomagistrála. Spája Južné Slovensko, Stredné a Horné Považie s Kysucami a zároveň je napojením na český systém cykloturistických trás. Označená je však až v úseku Piešťany – Žilina. Začína pri Kolonádovom moste a pokračuje popri Vážskom kanále smerom na Hornú Stredu, míňa Brunovce, Beckov a ďalšie obce. Z Trenčína pokračuje ďalej smerom na Žilinu. Celková dĺžka je okolo 250 kilometrov a po ceste sa nachádza niekoľko hradov a zámkov a ďalších atrakcií.

Reklama

Vážska cyklomagistrála má za obcou Považany napojenie na Kopaničiarsku. Tá pokračuje cez Čachtice a Višňové až do Starej Turej, Myjavy a Senice. Pamiatky, ktoré po ceste stojí za to vidieť, sú napríklad Čachtický hrad, Husitská veža na cintoríne v Starej Turej alebo Múzeum slovenských rád v Myjave.

[singlepic id=17170 w=320 h=240 float=right]Na Malokarpatskú cyklomagistrálu je najlepšie napojiť sa v Krakovanoch a vybrať si smer. Na sever sú obce Očkov, Podolie, Častkovce a Čachtice. Východné úpätie Malých Karpát ponúka množstvo prírodných aj historických zaujímavostí. Opačným smerom sa dostanete cez Vrbové, Chtelnicu, Trstín, Plavecký Peter, Rohožník, Kuchyňu a Pernek až do Vysokej pri Morave. Práve tam totiž končí 128 km cyklotrasa, na ktorej leží kláštor Katarínka, Pamätný dom Mórica Beňovského, synagóga a hrady Dobrá Voda, Čachtice a Plavecký hrad.

Reklama

Krátke, jednorázové výlety sa dajú z Piešťan robiť na Kostelec (z Kolonádového mosta po modrej), potom ďalej cez Starú a Novú Lehotu na Bezovec. Vytrvalejší môžu za jeden deň prejsť až na Topoľčiansky hrad.

Autor: mp

Populárne články