Connect with us

Aktuality

Zážitok z kinematografu neprekazil ani dážď

Published

on

Reklama

Atmosféra letného kina prilákala počas uplynulých dní do centra mesta stovky ľudí. Už deviatykrát v Hudobnom pavilóne rozložili plátno premietači z Bažant kinematografu a v utorok 18. júla pustili projekciu aj napriek výdatnému dažďu.

[singlepic id=16583 w=320 h=240 float=left]Mnohých divákov vtedy nepriaznivé počasie odradilo. Niektorí odišli, iní sa skrývali na terase Kursalonu a aspoň odtiaľ sa snažili zachytiť dej filmu Občiansky preukaz. Ale našli sa aj takí, ktorí s dáždikmi alebo v pršiplášťoch vydržali sledovať premietanie až do konca. „Občiansky preukaz som vidiel už druhýkrát. V týchto nepriaznivých podmienkach dostal film akoby iný rozmer,“ povedal nám asi v polovici nezvyčajnej projekcie divák Martin.

Reklama

Búrka hrozila aj o deň neskôr. [singlepic id=16647 w=320 h=240 float=right]Kinematograf sa s piešťanským publikom lúčil premietaním rozprávky pre deti i dospelých Kuky se vrací. Práve v Piešťanoch mal pred rokom film slovenskú premiéru a toto bola na dlhú dobu posledná príležitosť vidieť ho na plátne. Ľudia sa teda na dážď pripravili, ale ten nakoniec neprišiel. Všetky sedadlá Hudobného pavilónu neboli plné. Mnohí sa preventívne ihneď skryli „pod mušľu“ a veľa divákov si vychutnávalo letný filmový večer ležiac na tráve.

[singlepic id=16649 w=320 h=240 float=left]Bažant kinematograf vznikol vďaka nápadu bratov Čadíkovcov, ktorí prvýkrát zavítali na Slovensko so svojou premietacou maringotkou už v roku 1998. Stalo sa to pri príležitosti 100. výročia vzniku českej kinematografie a 80. výročia vzniku Československa. Dovtedy bratia Jozef (učiteľ, riaditeľ okresnej správy kín) a Pavel (technik, učiteľ) putovali iba po českom a moravskom vidieku. Prelomové bolo najmä premietanie na farme v Olšanoch u herca Bolka Polívku, ktoré im prinieslo veľa kontaktov. Vďaka tomu sa kinematografu podarilo dostať aj do Prahy, kde na Streleckom ostrove premietal vždy skoro počas celého leta. Veľký ohlas mal projekt aj v Európe. Iba v roku 2003 videlo vďaka nemu české filmy 30 tisíc zahraničných divákov.

Reklama

Dnes má spoločnosť bratov Čadíkovcov 15 mobilných kín, z toho dve pôsobia na Slovensku. Ich fungovanie zabezpečujú sponzori, potrebná je aj spolupráca jednotlivých miest.

Fotogaléria z 18. júla:

[nggallery id=928]

Fotogaléria z 19. júla:

[nggallery id=935]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články