Connect with us

Aktuality

Pre relikviu sv. Cyrila si prišiel kaplán Vacula

Published

on

Reklama

S časťou pozostatkov slovanského vierozvestcu sa piešťanskí veriaci lúčili 19. júla v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Relikviu si za hlohovecký dekanát prišiel prevziať niekdajší tunajší kaplán Róbert Vacula. Mnohých veriacich potešilo, že ako hosť dostal priestor aj na vlastnú kázeň.

[singlepic id=16624 w=320 h=240 float=right]„Na túto príležitosť som sa tešil z dvoch dôvodov. Prvým z nich je fakt, že ešte pred niekoľkými týždňami bolo toto miesto mojím pôsobiskom. Druhý ma teší ešte viacej. Dostalo sa mi mimoriadnej cti prevziať od vás do hlohoveckého dekanátu relikviu sv. Cyrila,“ povedal na úvod Róber Vacula. Pokračoval zamyslením nad odkazom oboch solúnskych bratov. Dnešným ľuďom dal za príklad ich vytrvalosť a vieru vo víťazstvo Boha.

Reklama

Po kázni dostali veriaci priestor na tichú modlitbu pred relikviou. Ako nám pred jej príchodom povedal dekan Ján Bederka, spájajú sa s ňou zázraky uzdravenia a vypočutia prosieb. Piešťanci mali teda výnimočnú príležitosť pomodliť sa pri časti pozostatkov sv. Cyrila, ktoré sú inak uložené v Nitre.

Eucharistia sa niesla v duchu cyrilometodského odkazu, niektoré náboženské piesne aj modlitba Otčenáš zazneli v staroslovienčine.

Reklama

[singlepic id=16633 w=320 h=240 float=left]Slovenská cirkev dostala relikviu ako dar od Vatikánu v roku 1964 počas Druhého vatikánskeho koncilu. Zaslúžili sa o to najmä slovenskí kňazi pôsobiaci v Ríme na čele s kardinálom Jozefom Tomkom.

Svoju púť po všetkých slovenských diecézach začala relikvia sv. Cyrila 30. decembra 2010. Je to príprava na 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, ktoré si pripomenieme v roku 2013.

Na začiatku slávnostnej svätej omše zaznel úryvok z básne Proglas:

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=dz_fIPTwzAM[/youtube]

[nggallery id=934]

Autor: Martin Palkovič

Populárne články