Connect with us

Kultúra

Vo Ville dr. Lisku otvorili výstavu o najúspešnejšej slovenskej letke v histórii

Published

on

Reklama

Komorné priestory Villy dr. Lisku hostia od 24. novembra jedinečnú historickú výstavu. Podujatie venované 13. letke, vojnovému letectvu, ktoré je významne previazané s Piešťanmi, a leteckému esu Jánovi Režňákovi si nenechali ujsť desiatky Piešťancov. Počas výstavy predstavil Bohuslav Zůbek knihu Nezlomený orel, ktorá sa v priebehu chvíle rozpredala.

Najznámejšia a zároveň najúspešnejšia jednotka slovenských vzdušných zbraní Letka 13 vznikla pri reorganizácii letectva v prvý deň roku 1940 preznačením letky 37. Letka 13 sa stala súčasťou perute II, ktorú nasledujúci rok premenovali na stíhaciu peruť II. Koncom júna sa II. stíhacia peruť začala presúvať z Piešťan na základne na východnom Slovensku. S bojovým postupom začali jednotky 7. júla 1941. Lietadlá značky Avia trpeli nedostatkom kvalitného benzínu a súčiastok, a tak boli postupne sťahované späť na Slovensko.

Reklama

IMG_6108

Skúsenosti z východného frontu donútili slovenskú vládu k nákupu nových modernejších strojov – Messerschmitt Bf 109. Od polovice novembra 1942 bola letka začlenená do bojovej zostavy. Pôsobila v ruskom Majkope, Krasnodare či Tamani. Na východnom fronte utrpela minimálne straty. Najúspešnejším pilotom sa stal Ján Režňák.

Reklama

IMG_6226Ján Režňák sa narodil 14. apríla 1919 v Jablonici. Pred začatím druhej svetovej vojny absolvoval praktický pilotný elementárny výcvik v rámci akcie 1000 nových pilotov republike a tiež stíhací pilotný výcvik. Pilotom sa stal 1. decembra 1939. V Dánsku sa zúčastnil preškolenia na lietadlá Messerschmitt Bf 109.

Na fronte absolvoval 194 bojových letov, z toho sa 36-krát stretol so „stalinskými sokolmi“. Sám bol trikrát zostrelený. Po návrate z frontu v júli 1943 slúžil na Slovensku ako člen Pohotovostnej letky. Koncom októbra 1943 sa Ján Režňák oženil. Do Slovenského národného povstania sa zhodou viacerých okolností nezapojil a až do oslobodenia žil so svojou manželkou v Piešťanoch.

IMG_6082

Po obsadení piešťanského letiska Nemcami v septembri 1944 odmietol vstúpiť do Luftwaffe. Po oslobodení Piešťan vstúpil do novovytvoreného československého letectva. V roku 1948 bol po prevrate prepustený z armády a bola mu odňatá hodnosť. S manželkou Monikou prežil 54 rokov spokojného manželstva. Ján Režňák zomrel 19. septembra 2007.

01Za svoju bojovú činnosť bol ako najúspešnejší slovenský stíhač povýšený do hodnosti zástavníka.  Za bojové výsledky mu boli udelené početné ocenenia, spomeňme Pamätný znak 1. stupňa, Vojenný víťazný kríž VI. triedy, chorvátsky pilotný odznak, chorvátsku striebornú medailu Radu kráľa Zvonimíra, Železný kríž II. a I. triedy, Nemecký kríž v zlate či zlatú frontovú sponu. V roku 1997 bol mimoriadne povýšený do hodnosti poručíka.

IMG_6170Autor výstavy Stanislav Bursa začal zhomažďovať materiály pred viac ako dvadsiatimi piatimi rokmi. Dnes si vďaka jeho štvrť storočnému úsiliu možno prezrieť autentické fotografie, doklady, modely lietadiel či vojenský odev. Stanislav Bursa cíti, že trinásta letka je kontroverznou témou: „Boli to obyčajní mladí dedinskí chlapci, pre ktorých bola vojna jedinou možnosťou, ako sa dostať k lietaniu. Každý, kto ich odsudzuje, by si mal uvedomiť jedno – že mali podpísaný reverz. Nemohli si vyberať, museli ísť tam, kde dostali rozkaz. Nechcel by som, aby táto výstava ľudí rozdeľovala, chcel by som skôr, aby pripomínala a spojovala. Sme malý národ a je škoda, že sa tak trieštime.”

IMG_6211Na výstavu zavítali aj syn leteckého esa Jána Režňáka Ivan spolu s vlastným synom, bývalý veliteľ Leteckej základne v Piešťanoch Miroslav Sluka a Stanislav Bursa, ktorí sa na príprave knihy taktiež podieľali. Výstavu si môžete pozrieť do 28. februára 2017.

IMG_6214Dôvod napísania prezentovanej knihy Nezlomený orel priblížil autor Bohuslav Zůbek: „S hrdosťou spomínam na tie chvíle, keď sme začali nad touto knihou uvažovať. V našej histórii je totiž obrovská diera – nemáme pomaly žiadne informácie o trinástej letke a o jej hrdinstve počas druhej svetovej vojny. I malý národ dokáže obrovské činy a práve malá slovenská letka to na východnom fronte dokázala.“ Napriek tomu, že knižka s dojímavými osudmi sa na mieste v krátkom čase rozpredala, spisovateľ prisľúbil, že si ju záujemcovia budú môcť dodatočne kúpiť v Balneologickom múzeu.

-vv-

Populárne články