Connect with us

Kultúra

Ozveny festivalu Jeden svet štartujú už zajtra. Prvým filmom je LoveMEATender

Published

on

Reklama

Komunitné centrum ŽiWell zaháji vo svojich priestoroch v pondelok 11. januára už 2. ročník Ozvien festivalu Jeden svet v Piešťanoch. Projekcie dohromady jedenástich dokumentov prinesú divákom pohľad do rôznych končín našej planéty. Prvým filmom bude LoveMEATender, v ktorom belgický režisér Manu Coeman zobrazuje problém nadmernej konzumácie a výroby mäsa, ako aj rôzne zdravotné i ekologické dopady na svet. Vstupné na celé podujatie je dobrovoľné a nižšie sa dočítate, čo všetko tohtoročný program prinesie.

Program:

Reklama

11.1. Pondelok
18:00

love meat tender 2LoveMEATender / LoveMEATender / LoveMEATender
Manu Coeman, Belgicko, 2011, 63 min., francúzsky, anglicky (slovenské titulky)

Reklama

Ako je možné, že sa mäso stalo súčasťou každodenného jedálnička? Film sa zamýšľa nad miestom mäsa v našich životoch a nad ohromným nárastom jeho konzumácie. V roku 2050 bude na svete žiť asi deväť miliárd ľudí a zaobstarať pre nás všetkých mäso si bude vyžadovať tridsaťšesť miliárd kusov dobytka. Je racionálne si ďalej myslieť, že človek môže jesť mäso každý deň? Naša planéta už za nadmernú produkciu platí daň v podobe vyčerpania prírodných zdrojov, znečistenia a globálneho otepľovania. Dopadov na ľudské telo je tiež mnoho – od obezity po rôzne druhy rakoviny, cukrovku, srdcovo-cievne ochorenia a odolnosť voči antibiotikám. Najviac sa problém dotýka zvierat, ktoré sme degradovali na úroveň strojov.

12.1. Utorok
18:00

Foto_Signe_Vest_Palestine_Marathon3_jpg_700x394_q85Palestínský maratón / Palestine Marathon / Palestine Marathon
Simon Caspersen, Johan Blem Larsen, Dánsko, 2014, 58 min., arabsky, dánsky, anglicky (české titulky)

Zorganizovať medzinárodný maratón uprostred nepokojného Betlehéma v Palestíne sa zdá byť šialený nápad. V meste ani nie je možné nájsť súvislý úsek v potrebnej dĺžke 42 km, ktorý by neprechádzal cez izraelské vojenské stanovište a zátarasy. Dánky Signe a Lærke sa aj napriek tomu vrhnú po hlave do príprav. Sú presvedčené, že slobodný pohyb patrí medzi základné práva človeka – mužov a žien bez rozdielu. Ako ale dosiahnuť, aby sa pretekov mohli zúčastniť aj palestínske ženy? Podarí sa organizátorkám prekonať politické špecifiká regiónu i bezpečnostné úskalia? Svižná snímka s pozitívnym nábojom je príbehom o tom, že i uprostred chaosu sa dajú uskutočniť veľké sny.

13.1. Streda
18:00

3328Ukrajinské hlasy / Ukraine Voices / Ukrajina golosy
Dmytro Tiazhlov, Andrei Litvinenko, Aksynia Kurina, Jeanne Dovhych, Oksana Shornik, Viacheslav Bihun, Nadia Parfan, Maria Stoyanova, Anastasiya Khonyakina, Ukrajina, 2014, 80 min., ukrajinsky (české titulky)

Pravoslávny biskup bojujúci za práva gayov a lesieb. Zmrzačený muž, ktorého bezdôvodne zmlátili policajti a ktorý sa nikdy nedovolal svojho práva. Novinár, ktorý na jeseň 2013 odštartoval celý Majdan a ukrajinskú revolúciu jednou „udalosťou” na Facebooku. Dievčina, ktorá holými rukami chráni ľudí pred policajnými šíkmi a získava si tak obdiv a srdce jedného z policajtov. Koláž ôsmich krátkych snímok mladých filmárov nazerá na jeden rok ťažkej ukrajinskej súčasnosti. Niekde je dráma surovo prítomná, niekde ju možno iba vzdialene tušiť. Denníkový záznam diania na Ukrajine ukazuje krajinu v prerode, kde ľudia bojujú za demokraciu aj proti nej.

14.1. Štvrtok
18:00

neviditelne_vlnyNeviditeľné vlny / What We Don’t See / Was Wir Nicht Sehen
Anna Katharina Wohlgenannt, Rakúsko, 2014, 78 min., nemecky, anglicky, francúzsky (české titulky)

Vízia sveta prepojeného virtuálnou sieťou a planéty pokrytej bezdrôtovým signálom sú vzrušujúcou hudbou blízkej budúcnosti a niekde dokonca už aj realitou. Futuristické nádeje o „úplnom pokrytí” bezdrôtovým signálom však pre ľudí trpiacich precitlivenosťou na elektromagnetické vlny predstavujú nočnú moru. Sú nútení žiť vo vynútenom exile, na úteku pred modernou technológiou, ktorá im spôsobuje neznesiteľné fyzické problémy. Ich osudy sa prelínajú s príbehom umelkyne, ktorá loví neviditeľné vlny a pretvára ich do zvukových diel. Čo sa stane, keď bezdrôtový prístup k internetu pokryje celú planétu?

15.1. Piatok
18:00

Hard To Believe_2Ťažko uveriteľné / Hard To Believe / Hard To Believe
Ken Stone, USA, 2015, 56 min., anglicky (slovenské titulky)

Vážne vyšetrovanie jedného z najhorších zdravotníckych zločinov našich čias nám predkladá otázku: Ako je možné, že to zaujíma len taký malý počet ľudí? Masové vraždy väzňov svedomia v Číne kvôli predaju ich orgánov zahraničným pacientom – sa nám otvárajú pred očami vďaka osobným príbehom, zahrňujúcim autorove sedemročné vyšetrovanie, priznaním od doktorov a skúmaním faktov. Záhada ostáva: prečo tento zločin dosiaľ nebol zastavený. „Dôležitá, nadčasová a hlboko znepokojujúca výpoveď o jednom z najväčších porušovaní ľudských práv v týchto časoch,” hovorí doktor Arthur Caplan, riaditeľ divízie zdravotnej etiky na Newyorskej univerzite.

16.1. Sobota
14:00

gabriel_2Gabrielova reportáž z majstrovstiev sveta vo futbale / Gabriel Reports on the World Cup / Gabriel verslaat het WK
Els van Driel, Holandsko, 2014, 17 min., portugalsky (český dabing)

Keď sa 14-ročný Gabriel dozvedel, že sa budú v jeho krajine konať majstrovstvá sveta vo futbale, mal nesmiernu radosť. Tak isto ako všetci Brazílčania aj on miluje futbal. Netušil však, že vláda začne kvôli výstavbe novej vlakovej trate na prevoz fanúšikov búrať desiatky domov v jeho štvrti, vrátane toho jeho. Aby pomohol zastaviť búranie ďalších domov, rozhodne sa Gabriel bojovať. Začne nakrúcať reportáže a písať blog. „Ak v niečo veríte, musíte za to bojovať a niečo pre to urobiť. Nečakajte na pomoc dospelých,” odkazuje Gabriel.

14:30

CKhEjavVEAEkXSlHrdá napriek chudobe / Sprinkles 4-Ever / Hagelslag 4-ever!
Willem Baptist, Holandsko, 2013, 20 min., holandsky (český dabing)

Aj v bohatom Holandsku žije mnoho rodín na hranici chudoby. 12-ročná Nicky ale dobre vie, že aj s minimom peňazí je možné si zachovať hrdosť. Jej rodičia sú nezamestnaní a nemôžu jej kúpiť, čo by si želala. Ona si však vystačí so šatami zo second handu a s lacným mobilom. S bratom chodia každý týždeň do potravinovej banky po jedlo a nehanbia sa za to. Svojimi vecami dokonca obdarúva ešte chudobnejšie deti a vďaka tomuto aktívnemu prístupu si aj u tých najväčších posmievačov dokáže vybudovať rešpekt.

15:30

lessons_37Škola disentu / Lessons in Dissent / Wej-kou-čcheng
Matthew Torne, Hongkong, Veľká Británia, 2014, 101 min., kantonsky (české titulky)

V uliciach rušného Hongkongu sa mladí študenti rozhodli bojovať za demokraciu. Vláda totiž chce v roku 2012 rozšíriť vyučovanie občianskej náuky s cieľom vštepiť študentom čínsky nacionalizmus. Študenti tak môžu získať lepšiu známku, ak budú napríklad plakať pri vztyčovaní čínskej vlajky. Stredoškoláci Joshua Wong a Ma Jai sa preto každý po svojom rozhodnú protestovať. Zatiaľ čo Joshua zakladá študentskú skupinu Scholarism, ktorej význam narastá úmerne s tým, ako sa z Joshuu stáva mediálna hviezda, Ma volí radikálnejšiu cestu ilegálnych akcií. Film sleduje, ako môže za osemnásť mesiacov vzniknúť z iniciatívy niekoľkých mladých ľudí masové prodemokratické hnutie, ktoré zásadným spôsobom otrasie sebaistotou hongkonskej vlády.

17.1. Nedeľa
14:00

ahelloffishingPekelný rybolov / A Hell of Fishing / Une pęche d’enfer
Vincent Bruno, Belgicko, 2006, 23 min., francúzsky (slovenské titulky)

„Daj človeku rybu a zasýtiš ho na jeden deň. Nauč ho ryby loviť a zasýtiš ho na celý život.“ Thiof bol kedysi najrozšírenejším druhom ryby v Senegale. Dnes už skoro vyhynul. Že hovoríme o skutočnej dráme na celonárodnej úrovni, zistíme, keď si uvedomíme, že táto ryba tvorí základ stravy Senegalčanov. A čo je dôvodom vyhynutia tejto ryby? Globalizácia rybolovu. Pozdĺž dlhého afrického pobrežia môžeme vidieť obrovské rybárske lode drancovať morské dno. Tieto lode pochádzajú väčšinou z krajín tzv. globálneho Severu: Spojených štátov amerických, Európy a Číny. Povedané stručne, globálny Sever plieni globálny Juh. A rybolov v Senegale je len jedným z nespočetného množstva príkladov.

14:30

fulloption2Plná voľba / Full Option / Full Option
Vincent Bruno, Belgicko, 2008, 26 min., francúzsky, anglicky (slovenské titulky)

„Tento model sa ukázal byť príliš labužnícky, príliš hlučný, málo praktický a najmä pridrahý na údržbu…“ Aké je vlastne miesto človeka a príjmov vo svete, ktorému vládne honba za ziskom? To je podstatná otázka, ktorú si kladie dokument „Full Option“. Dokument, ktorý sa snaží ukázať narastajúcu a znepokojujúcu dehumanizáciu pracujúcich ľudí v globalizovanom svete. Režisér použil porovnanie „ľudského odvetvia“ s automobilovým odvetvím, ktoré je vydané napospas delokalizácií a stále komplikovanejšej sieti subdodávateľov. Reportáž skúma celú paletu problémov od medzinárodnej deľby práce, cez konkurenciu v rozličných častiach výroby, až po negatívne efekty tlaku na znižovanie ceny práce na globálnom Severe aj Juhu.

15:30

MV5BMjE5NTQ1MDc5NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDE4MTMzMjE@._V1__SX1217_SY827_Podoba ticha / The Look of Silence / The Look of Silence
Joshua Oppenheimer, Dánsko, Indonézia, Veľká Británia, Nórsko, Fínsko, 2014, 99 min., indonézsky (české titulky)

Americký filmár Joshua Oppenheimer sa vracia k téme genocídy v Indonézii, kde v 60. rokoch režim vyvraždil viac ako milión ľudí. Kým jeho predošlý film Spôsob zabíjania (The Act of Killing) ponúkol pohľad na udalosti očami vrahov, nový dokument ich konfrontuje s tými, ktorí zverstvá prežili. V atmosfére, kde sa celý rad útočníkova stále podieľa na spravovaní krajiny, hlavný hrdina filmu Adi prelomí hradbu mlčania a rozpráva sa s vrahmi svojho súrodenca. Mrazivé rozhovory odkrývajú ich temné pohnútky, ale aj neochotu sa svojimi činmi viac zaoberať. Premiéra filmu v Indonézii vyvolala búrlivé debaty o potrebe zmierenia.

-lt/Zdroj: Jeden svet-

Populárne články