Connect with us

Kultúra

Headlinerom Open Jazz Fest je Maceo Parker

Published

on

Reklama

Sesterské podujatie Festivalu Doda Šošoku už zverejnilo mená účinkujúcich. Jediný slovenský jazzový festival pod holým nebom prinesie 29. a 30. júla na breh jazera Zelená voda slovenské aj zahraničné hviezdy tohto žánru.

Prvým potvrdeným umelcom bol klavirista Michael Wollny, ktorý vystúpi v rámci svojho projektu Em_trio. Okrem neho budú súčasťou piatkového programu aj Benni Chawes, Tereza Rajnincová a Štefan „Pišta“ Bartuš & Jazz Brothers feat. Andy Middleton.

Reklama

Benn Chawes je svojím agentom predstavovaný ako dánsky jazz/pop/soul umelec, ktorý získal niekoľko US – music awards, v rátane ocenenia „umelec roka“. Podľa riaditeľa festivalu Mariána Pavloviča by práve Benn mohol byť vrcholom piatkového večera. „Francúzsky Jazzman magazin ho definuje nádherným zamatovým hlasom, okrem toho vyniká umením skvelého beatboxu“, hovorí Pavlovič. Benn dokáže napodobňovať hudobné nástroje tak, že divák často nerozozná, že sú to ústa človeka.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rARGxpnDSW8[/youtube]

Reklama

Tereza Rajnincová je rodáčkou z Trenčína. Pri tomto mene pripomína Marián Pavlovič, že súčasťou dramaturgie festivalu už od jeho zrodu bol záväzok, že „…právo prvého účinkujúceho bude patriť vždy mladému, perspektívnemu slovenskému jazzovému talentu.“ Tereza podľa neho vystúpi s formáciou „vystuženou“ výbornými českými hudobníkmi.

Najobsadzovanejší slovenský kontrabasista a skladateľ Štefan Pišta Bartuš hrá akustickú hudbu v modernej interpretácii. Jeho skladby reflektujú najnovšie trendy džezovej hudby.

V sobotu sa návštevníci môžu tešiť na švédsku formáciu The Quiet Nights Orchestra a slovenskú jazzovú stálicu trio PACORA. The Quiet Nights Orchestra vznikli v roku 2006 ako pomocný sextet. Založil ho trombonista Petr Fredriksson. V súčasnosti sa kapela rozrástla na 8 členov, ktorých súčasťou je mladá talentovaná speváčka Sofie Norling. Ich hudba je ovplyvnená klasickými Blue Note nahrávkami, severskou jazzovou scénou 60. rokov, až k zvukom moderného nujazzu z rôznych kútov sveta.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=EtccmhugDRs[/youtube]

Pacora trio je jedinou slovenskou jazzovou formáciou, ktorú hráva aj populárna stanica rakúskeho rozhlasu O3. Zoskupenie troch skúsených muzikantov funguje od roku 2004. Hudba tria je postavená na prelínaní jazzu a folklóru, podfarbená prvkami vážnej hudby. Ich repertoár tvoria vlastné kompozície a prearanžované jazzové štandardy. V roku 2005 triu vyšlo prvé CD v košickom vydavateľstve Hevhetia a krátko nato dostalo vysoké hodnotenie v recenzii anglického prestížneho hudobného časopisu „BBC Music“.

Healinerom Open Jazz Festu 2011 je Maceo Parker, ktorý sa na Zelenej vode predstaví v sobotu. Americký funkový, džezovo soulový saxofonista je známy najmä vďaka spolupráci s Jamesom Brownom v 60. rokoch. Parker bol Brownovým sólistom v mnohých hitoch a kľúčovým alto, tenor a baritone saxofonistom. Maceo Parker spolupracuje s hviezdnymi hudobnými stálicami naprieč žánrom ako Prince, De La Soul, Deee-lite, či Red Hot Chili Peppers! Organizátori si od neho sľubujú silný „groove“ . „Veríme, že Zelená voda bude opäť stáť na nohách a zabávať sa“, hovorí Marián Pavlovič, riaditeľ festivalu.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=JawQn7gKdJo[/youtube]

Headlinerovi bude predskakovať zoskupenie toho najlepšieho, čo v jazze na Slovensku máme. Oskar Rózsa je pôvodcom, kapelníkom a hnacím motorom Partnership Unlimited, jedinečného projektu, ktorý vznikol špeciálne na jubilejný ročník BJD (2009). Zaujímavosťou zoskupenia je klavírne duo – keyboard a klasické krídlo. Partnership vystupujú aj v menšom obsadení, avšak organizátori Open Jazz Festu trvali na kompletnom obsadení, pre ktoré Oskar kompozície vytvoril. „Dlho sme hľadali posledný čriepok mozaiky, aby všetko sedelo tip-top…“ uzavrel riaditeľ festivalu Marián Pavlovič.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=ev4AmNge2mc[/youtube]

Text: TS Open Jazz Fest Foto: wikipedia.com

 

Populárne články