Connect with us

Kultúra

Príbeh Báhthoryčky dojal publikum v Dome umenia

Published

on

Reklama

Pôvodný slovenský muzikál v naštudovaní divadla Nová scéna uviedli 28. júna v rámci Piešťanského festivalu. Výpravná scéna, originálne kostýmy, emócie zobrazené tancom a spevom, ale hlavne životný príbeh Alžbety Báthoryovej zaručili predstaveniu u piešťanského publika veľký ohlas.

[singlepic id=15758 w=320 h=240 float=right]V hlavnej úlohe sa predstavila Karin Olasová. Režisér a básnik Ivan Vojtek st. jej postavu zobrazil ako nemilovanú ženu, ku ktorej sa všetci obrátili chrbtom a tak hľadá uspokojenie v čiernej mágii a násilí. Podobne ako vo filme Juraja Jakubiska je tu kľúčovou postavou Darvulia, ktorá nešťastnú grófku privedie k čarodejníctvu a vnukne jej túžbu byť večne mladá. Na rozdiel od mladého talianskeho maliara sa v divadelnom predstavení Báthoryčka zamiluje do učiteľa šermu.

Reklama

Muzikál bol už pred desiatimi rokmi uvedený v nitrianskom Divadle Andreja Bagara, nové naštudovanie mu však pridalo na atraktivite. Takmer až filmovú hudbu napísal Henrich Leško, Jaroslav Moravčík sa postaral o energické choreografie. Ján Gallovič stvárnil postavu Juraja Thurza, Pavol Plevčík hral Ficka, v postave Františka Nádasdyho sa predstavil Ján Mistrík.

[nggallery id=874]

Reklama

Text a foto: MP

Populárne články