Connect with us

Kultúra

Grape: Jedno zrnko hrozna sladšie ako druhé

Published

on

Reklama

Festival, ktorý ani nemal byť v Piešťanoch, ale hneď po prvom ročníku dostal prezývku „malá Pohoda“. A to nielen preto, že sa odohráva na užívateľsky veľmi priateľskej ploche letiska s výhľadom na Malé Karpaty a Považský Inovec. Aj druhý Grape pritiahne do Piešťan svetovú špičku a pomieša ju s domácimi kapelami.

[singlepic id=3021 w=320 h=240 float=left]S Pohodou ho spája servis aj sprievodné podujatia. Na počet ľudí rozmerný areál minulý rok ponúkal okrem čistých toi-toiok aj oddychové zóny, kde sa dalo skryť pred horúcim slnkom. Nechýbalo divadlo, výtvarné umenie, ovocie, stolný futbal ani včasné varovanie pred prichádzajúcou búrkou.

Reklama

Ako sa zdá, to všetko organizátori ešte vylepšili. Pridali veľkú LED obrazovku, ktorá bude premietať slovenské filmy aj cez deň. Výtvarníkov príde dvanásť a svoje diela namaľujú tentoraz na plátna. Urban Market predstaví mladých dizajnérov a ďalších šikovných ľudí. Medzi nimi aj fotografa Šimona Klimana. A v stanovom mestečku bude pre členov skate komunity pripravená mini rampa aj Playstation. Ak sa k tomu pridá tlačiteľný program v pdf a aplikácia pre iPhony, servis je celkom pohodový.

V line-upe nebola minule piešťanská kapela. Aj to sa tento rok mení a festival otvoria v piatok o 15.00 h domáci Teskohippies. Odštartujú sériu popoludňajších slovenských koncertov – Vetroplach, Hex, PPE. A potom prídu Hurts, dvojica, ktorej vystúpenie vyhlásili čitatelia New Musical Expres za vrchol tohtoročného festivalu Glastonbury.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=Kuwdw7KmGwA[/youtube]

Ten istý magazín zaradil prvý štúdiový album Interpolu s názvom Turn On The Bright Lights do desiatky najlepších v dekáde. A práve rokmi preverená post-punková legenda zahrá na hlavnom pódiu v piatok hodinu pred polnocou.

Zo sobotnej „domácej“ časti programu určite stojí za zmienku United Flavour. Práve počas ich koncertu zahynul na Pohode Piešťanec Martin Kašák a oni o pár týždňov neskôr roztancovali emóciami nabitý Hudobný pavilón.

Headlinermi soboty sú The Wombats a Marina And The Diamonds – žiadne kedysi hviezdne mená, ale predstavitelia aktuálnych hudobných trendov z Britských ostrovov. The Wombats prinesie energický indie-pop a Marina zase anti-pop. Možno aj preto je pre kritikov z New Musical Expres jedným z najlepších objavov vlaňajška.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=Cr-SqRWImmI[/youtube]

Nečudo, že vstupenky na Grape sa predali aj do Maďarska, Rakúska, Nemecka, Poľska, Írska a Ruska. Rekordný počet zahraničných návštevníkov by mohlo po trenčianskom letisku zažiť aj to piešťanské. Pretože Grape sa tiež snaží byť západoeurópskym festivalom za východoeurópske ceny.

Prečítajte si aj reportáž z minuloročného Grapeu.

Autor: Martin Palkovič

REKLAMA

Populárne články