Connect with us

Kultúra

BeeFree: Tancuje sa všade a nonstop

Published

on

Reklama

Tlmené dunenie po celú noc a masy ľudí prúdiacich na letisko. Takto vyzerá z pohľadu Piešťancov festival BeeFree, ktorý odštartoval 29. júla. Ale za prísnou kontrolou pri vstupe do areálu čaká na všetkých návštevníkov obrovská nonstop párty.

[singlepic id=17010 w=320 h=240 float=left]Brány festivalu sú otvorené zadarmo pre každého. Ak si niekto nevie predstaviť, čo sa to na letisku deje, stačí sadnúť na bicykel a ísť sa tam pozrieť. Netreba sa nechať po ceste odradiť rozhádzanými fľašami a rozháranou mládežou a trpezlivo vystáť rad pri bráne. Nekompromisní SBSkári tam totiž dôkladne každého kontrolujú a do obrovského kontajneru odhadzujú všetky tekutiny. Keďže je festival zadarmo, musí zarobiť na predaji občerstvenia.

Reklama

„Sú nepodplatiteľní. Zobrali mi fľašu kvalitnej vodky a nechceli ju vrátiť ani za 5 eur,“ zdôveril sa mi po kontrole podnapitý mladík. Ešte raz sa skúsil s SBSkárom dohodnúť, ale ten iba vytrvalo krútil hlavou.

[singlepic id=17004 w=320 h=240 float=right]Hudba má na letisku znieť nepretržite od piatka 18.00 h až do nedele ráno. V podvečer prvého dňa ju počuť zo všetkých štyroch pódií, ale publikum akosi chýba. Tancujú iba jednotlivci. Ani relatívne malé stanové mestečko nenaznačuje, že by sem mali zavítať masy. Všetko sa však zmení po zotmení.

Reklama

Okolo letiska vznikajú malé zápchy. Policajti majú čo robiť, aby správne usmerňovali dopravu. Zvláštne dunenie počuť v celých starých Piešťanoch, napriek tomu, že ani jedno z pódií nie je otočené týmto smerom. V areáli sa všetky zvuky miešajú a nezasvätenému sa zdajú nápadne podobné. Užiť si svoj žáner môžu iba tí, ktorí sú pri reprákoch.

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=Bm7Mf9roHSY[/youtube]

[singlepic id=17023 w=320 h=240 float=right]Aj tak sa tancuje všade. Na starých betónových paneloch, na vale s výhľadom na zapadajúce slnko aj pri toitoi búdkach. Z pódií šľahajú svetlá, dym rozrezávajú laserové lúče a animácie na obrovských LED paneloch vťahujú tancujúcich do fantastického sveta pohybu. Niektorým to nestačí a k dokonalému zážitku potrebujú aj drogy a občas sa okoloidúcich pýtajú: „Nemáš extázu?“ Neskôr v noci majú dosť práce aj zdravotníci. Pri vchode fackujú neprítomnú dievčinu a od jej priateľov zisťujú, čo zobrala.

Napriek tomu treba najväčší slovenský festival tanečnej hudby zažiť. Už len preto, aby si každý mohol spraviť vlastný názor.

[nggallery id=960]

Autor: Martin Palkovič

Populárne články