Connect with us

Aktuality

Editorial: Týždeň na PNkách (9/2016)

Published

on

Reklama

Politicky horúcu sobotu už máme za sebou. Volebné výsledky mnohých prekvapili, najmä úspech radikálnej strany Mariána Kotlebu. Potešujúce správy priniesla volebná noc najmä pre stranu SaS, ktorá sa aj v našom regióne umiestnila neočakávane vysoko. Zaujímavá bola tiež účasť voličov, ktorá v okrese Piešťany dosiahla vyššie číslo ako celoslovenský priemer.

voľby 2016 (2)Domáce výsledky volieb prinášame v najnovších článkoch Lukáša Turňu: Slovensko si vybralo, voľby vyhral opäť Smer, výrazne však stratil, kde sa dozviete čísla v regióne a v parlamente budú okres Piešťany zastupovať štyria ľudia. Voľby sme monitorovali aj včera, keď sme vás informovali o účasti Piešťancov na voľbách, ba prišli k nám i zahraniční pozorovatelia.  Predvolebnej situácii sa venovali aj Blog Doda Pullmanna: Svinským krokom do parlamentu a emotívny príspevok Pavla Hardoša s názvom: Žalujem… Moja manželka pribudla do štatistík, ktorý sme prevzali z www.sme.sk so súhlasom autora i vydavateľa. Nevôľu vyvolala na jednej strane situácia, keď na Mestskom úrade chýbali voličské preukazy a na druhej zasa, že sme informáciu uverejnili.

Reklama

 

Životom v regióne však rezonovali v uplynulom týždni i mnohé iné správy ako volebné, v pondelok ste si mohli na PNkách napríklad prečítať  inšpiratívnu reportáž o tom, ako manželia Pisarčíkovci z Piešťan oslávili Platinovú svadbu, manželský sľub si obnovili po 70- tich rokoch, a tiež zaujímavý rozhovor s novou riaditeľkou Služieb mesta Piešťany Hanou Dupkaničovou, podľa ktorej by odborníci zo Služieb mali byť súčasťou tvorby mestského prostredia. Ďalej ste sa dozvedeli, že mobilná ľadová plocha končí a opäť si ju užijete až koncom roka.

Reklama

dsc_0014Nešťastná nehoda neďaleko Trnavy, pri ktorej vyhasli v utorok večer dva mladé životy spojila folkloristov z celého regiónu, ktorí včera – v sobotu 5. marca prišli do Vrbového na poslednú rozlúčku s kamarátmi, bývalými členmi Slnečnice a neskôr súboru Trnafčan. (Pozostalým týmto vyjadrujeme za celú redakciu úprimnú sústrasť!)  Utorková noc priniesla ďalšie nepríjemné správy, keď hasiči zasahovali pri požiari v obci Banka a v Hlohovci zhoreli dve autá, predbežne vyčíslená škoda 41 000 Eur. Aj sídliskom pred stanicou opäť duneli výbuchy, hoci tu, našťastie, nedošlo k žiadnym škodám. Problémy s neznámym jedom však riešili v obci Banka, kde sa otrávilo niekoľko psov. Zálusk na zaujímavú korisť mali zasa zlodeji, ktorí ukradli papagája Pedra z Holubyho chaty, polícia ich však krátko po čine dolapila.

IMG_1288_resizeČitatelia diskutovali i o prvých návrhoch na Cenu primátora a tituly pre športovcov, ktoré sú už známe. Moje vysvetlenie k jednému z nich nájdete v blogu: Prečo práve Michal? Zaujímalo nás tiež, či by ste privítali v Piešťanoch obchod s čisto farmárskymi výrobkami? Článok rozpútal debatu najmä na našej FB stránke. Upozornili sme rodičov malákov, veľkáčov i predškolákov, že zápis do materských škôl v Piešťanoch bude koncom apríla a vyzvali sme poctivého nálezcu o vrátenie peňazí, ktoré ich majiteľka zabudla v bankomate .

IMG_3330_resizeĎalej ste sa počas tohto týždňa mohli dozvedieť, že pamiatkári zasiahli a nový nájomca upravuje „Mliečák“ v súlade s ich pokynmi,  a tiež, že pravidlá zatepľovania sa menia, v platnosti je nová norma. Informovali sme i o nových plánoch na  Banke, kde obec plánuje na rok 2016 výstavbu chodníka, opravu kúrenia i multifunkčné ihrisko.

pozvánka 2.-page-001V rubrike Kultúra dávame do pozornosti  najmä marcové programy dvoch kultúrnych inštitúcii – Mestského kultúrneho strediska mesta Piešťany a Domu umenia v pozvánkach: Marcové podujatia MsKs odštartuje výstava Petra Hargaša vo Fontáne a Muzikál, komédie, veľkonočný koncert, Créme de la créme, Trnavský objektív

Široký záber informácií a pozvánok sme ponúkli i v kategórii Koktail. Už zajtra – v pondelok 7. marca dopoludnia predstaví zaujímavú výstavu „Prvé lásky v nás nestarnú“  na piešťanskom gymnáziu organizátorka Táňa Sedláková. Popoludní o 18- tej zasa pripravili Kvas a Trnavské dobrovoľnícke centrum stretnutie dobrovoľníkov. Kvašáci opäť vybozkávajú ropuchy, na mamičky v Úsmeve čaká vo štvrtok Jarno-letná burza oblečenia a začiatkom apríla (9.4) zasa Skauti chystajú benefičný koncert.  Nová séria kurzov pod názvom Prírodný štvorlístok zasa záujemcov naučí aj stavať úle či starať sa o stromy. Akciu pripravuje OZ Sĺňava.

So svojimi zážitkami sa podelili školáci zo Spojenej cirkevnej školy v cykle Vaše PNKy: Jarné prázdniny na Orave.  Dozvedeli ste sa tiež, že Piešťany sa stanú centrom MaRSu, cvičením pomôžu pacientom so SMADELI pripravuje ďalší “EXPO DAY”.

DSC_5106_resizeČitateľov zaujala informácia o tom, ako Piešťanec Palo Onder robil kvetinové aranžmány pre hollywoodske filmy, aj že neobľúbená bananská zákruta má svoju fanúšikovskú stránku. Uvítali ste tiež pozvánku na hrad Beckov, ktorý pripravil program pre deti na veľkonočné sviatky. Náročný týždeň sme sa snažili trochu odľahčiť cez PN frk: Informačné tabule sa búria, hrozia odchodom z krajiny a poslednou informáciou z tejto rubriky bolo, že známych cestovateľov z Červeníka čaká nové dobrodružstvo na Libertách, tento raz k Čiernemu moru.  V nedeľnom seriáli z histórie o pamätihodnostiach mesta vám prinášame zopár informácií o Ville Hungaria na Rázusovej ulici.

Foto: Laco Duračka

Foto: Laco Duračka

Rubrika Šport obsahovala tento týždeň pomerne veľa dobrých správ. Baketbal: Čajky v Slovenskom pohári druhé, Rugby: Reprezentácia U18 si poradila s tímom Mariánské Hory či Hokej: Havrani vybojovali v Martine dôležité víťazstvo a tiež Florbal: Klub Pávov zostáva doma neporazený. A hoci  Havrani vyhrali aj nad Popradom po nájazdoch, o postupe do play-off rozhodne posledný zápas. Na to aby Piešťanci postúpili do vyraďovacích bojov, musia v poslednom kole zdolať v derby Trenčín v riadnom hracom čase a veriť, že Martin nedosiahne v Poprade ani na jeden bod. Zápas sa koná už dnes o 17,00 h na štadióne Pavla Demitru v Trenčíne.

Na popoludnie pre vás ešte chystáme nedeľné čítanie od našich mladých „spisovateľov“, ktorí sa zapojili do mestskej literárnej súťaže.

Prajeme tiež všetkým čitateľom pokojnú marcovú nedeľu.

Adriana Drahovská, foto: L. Turňa, L. Ďuračka, T. Hudcovič, Dávid Stolárik

 

 

Populárne články