Connect with us

Aktuality

Editorial: Týždeň na PNkách (4/2016)

Published

on

Reklama

Január dnes končí a jeho posledný týždeň priniesol množstvo prekvapivých, zaujímavých a aj znepokojujúcich udalostí. Úvodu týždňa totiž dominovali tri výbuchy, ktorými doposiaľ neznámy páchateľ alebo organizovaná skupina zaútočili na stravovacie zariadenie, panelák a automobil. Čo všetko sa od 25. do 31. januára udialo sa môžete dočítať v prehľadne usporiadanom editoriali s poradovým číslom 4.

bytovka2 (1)

Reklama

Najviac článkov priniesla tradične rubrika Aktuality, ale správy v úvode týždňa neboli vôbec povzbudzujúce. Majiteľom Pivnice Habanero totiž spôsobil neznámy útočník veľké škody, pretože v ich prevádzke na Lúčnej ulici odpálil zo soboty na nedeľu pyrotechniku. Rovnaký čin vykonal páchateľ aj v noci z nedele na pondelok, nálož tentokrát nastražil do jedného z panelákov na sídlisku Adama Trajana. Okrem rozbitých okien explózia poškodila výťahové dvere i steny a vystrašila obyvateľov bytovky aj okolitých domov. Tretia nálož vybuchla približne v čase druhej explózie v aute na Ulici Andreja Hlinku. Indície naznačujú, že útoky boli namierené proti prevádzkovateľom stravovacích služieb. Pri útokoch nebol našťastie nikto zranený.

pickup

Reklama

Rovnako v pondelok sme vám priniesli aj informácie o skládke odpadového hospodárstva Vlčie Hory, ktorá sa nachádza v blízkosti Hlohovca. Enviromentálna organizácia Greenpeace podáva na základe realizovaných rozborov pôdy trestné oznámenie. Nanajvýš aktuálnou témou v rámci Slovenska je momentálne štrajk učiteľov. V pondelok 25. januára sa konalo veľké protestné zhromaždenie na Námestí SNP v Bratislave a exkluzívny fotoreport sme vám priniesli vďaka Šimonovi Hornovi, učiteľovi zo školy v Starej Turej.

12606829_10207060465624039_1113490532_n

Potešujúca správa naopak prišla z polyfunkčnej budovy Centroom, ktorá sa dočkala sanácie a pracovníci firmy Klimati Team začali od prízemia opatrne umiestňovať stojky. Trnavský kraj zverejnil ešte koncom roka výzvy na dotácie a dôležitý termín pre žiadateľov o dotácie je piatok 5. februára. Informovali sme vás aj o stratenej mačičke s menom Lily, ktorú ešte stále hľadajú jej majitelia.

IMG_53020008-16

Vo štvrtok sme sa v našich príspevkoch zaoberali hneď dvomi zlatými prsteňmi. Prvý priniesol na políciu poctivý nálezca, ten ďalší bol mimoriadne vzácny artefakt pochádzajúci z 3. – 4. storočia, ktorý sa po dlhých rokoch podarilo získať Balneologickému múzeu vďaka iniciatíve jeho riaditeľa Vladimíra Krupu. Venovali sme sa aj podpore učiteľov, ktorú zo solidarity prejavili viaceré stravovacie zariadenia v meste. Radosť nám spravili viaceré osobnosti a aktivisti z okresu, ktorí boli pozvaní na stretnutie v hoteli Holiday Inn s prezidentom Andrejom Kiskom.

43219

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu síce na požiadavky viac ako 10000 učiteľov nepristúpilo, ale dotáciami prilepšilo niektorým športovcom. Medzi tými, ktorí dostali podporu z okresu Piešťany boli napríklad Lukáš Babač, Jozef Metelka, Zuzana Vráblová, Matej Rusnák či Vladislav Janovjak.

12400484_1121319741241764_7083888802223777908_n

V rubrike Kultúra sme sa venovali viacerým pozvánkam na zaujímavé kultúrne podujatia. Prvým z nich je blížiaci sa filmový festival s environmentálnou tématikou Ekotopfilm – Envirofilm. Mimoriadne bohatý program pripravilo obyvateľom Mestské kultúrne stredisko, ktoré prichystalo Valentína, pochovávanie basy a aj kvôli počasiu už zrušený Karneval na ľade. V článku sme si tiež pripomenuli smutné 25. výročie, ktoré uplynulo od úmrtia významného slovenského básnika, filozofa a politika Miroslava Váleka.

Válek_Miroslav_2-5cmLucia

Rubrika Koktail zaujala čitateľov článkom o Piešťanke Lucii „Drew“ Ondrisovej, ktorá uspela ako plus size modelka v Berlíne na významnom módnom podujatí Fashion Week 2016. Potešili nás študenti piešťanského Gymnázia Pierra de Coubertina, ktorí sa v Jasnej stretli s lyžiarkou Petrou Vlhovou. Petra medzi pretekmi svetového pohára trénovala na domácom svahu a Piešťancom sa podarilo s ňou stretnúť, porozprávať i odfotiť. S ďalšími zážitkami z Indie sa s nami podelila Veronika Repková, ktorá sa do vzdialenej krajiny vybrala za permakultúrou.

3_resize

_MG_4157_w

Úvod týždňa v rubrike Šport patril vyhodnoteniu minuloročnej vodáckej sezóny. Radosť v nej nám urobili veslári z Piešťan aj Moravian nad Váhom. Informovali sme vás aj o výsledkoch halovej regaty, ktorá sa uskutočnila na Gymnáziu Pierra de Coubertina a Piešťancom sa v nej mimoriadne darilo a tiež o nábore medzi futbalistov PFK Junior Piešťany. V sychravom počasí sme vám priniesli správu o Zuzke Vráblovej, ktorá bola vrámci zimnej prípravy na Filipínach. Zajtra začína február a dúfame, že udalosti budú v predvolebnom mesiaci v čo najväčšej miere pozitívne.

12196168_1626875757575424_3896370140360670680_n

-lt/Foto: archív-

Populárne články